Directorul Casei Județene de Pensii Vâlcea, Gabriel Andreescu, spune
PREOCUPARE. Zilele trecute, directorul Casei Județene de Pensii Vâlcea, Gabriel Andreescu, ne-a mărturisit, în cadrul unui interviu, că aproape jumătate din vâlcenii care au solicitat un bilet de tratament nu l-au putut obține nici până în acest moment. Motivul este acela că principala preocupare a autorităților centrale este de a asigura plata pensiile la zi, biletele de tratament fiind lăsate pe al doilea plan.
Rep.: Domnule Gabriel Andreescu, câte bilete de tratament au fost repartizate județului Vâlcea și câte persoane au solicitat până acum bilete?
Gabriel Andreescu: Pot săvăspun că de la începutul anului și până în prezent am înregistrat peste 8.600 de cereri. Din păcate, însă , până acum ne-au venit doar în jur de 4.500 de bilete, deci puțin peste jumătate. Bineînțeles noi i-am solicitat conducerii Casei Naționale de Pensii săne dea suplimentări la începutul fiecă rei serii. Vreau săvăspun că , până în prezent, județul Vâlcea a primit, din suplimentări, cele mai multe bilete de tratament. Cele mai solicitate stațiuni de că tre vâlceni sunt în continuare cele din județul nostru: că limănești, Olănești, Govora, urmate imediat de Covasna, Herculane, Felix. Mai mult decât atât, de curând, am aflat că și la nivelul tării stațiunile vâlcene sunt cele mai solicitate. Cred că asta se datoreazăcu siguranțăserviciilor medicale care sunt foarte bune decât cele acordate în alte unități hoteliere din țară .
Rep.: Având în vedere că aproape jumătate din vâlcenii care au solicitat bilet nu l-au obținut nici până acum, ați primit plângeri?
G.A.: Da, oamenii sunt nemulțumiți. Numai că , din fericire, mare parte a lor au înțeles că nu le putem da bilete decât în ordinea numărului de înregistrare. Deci, dacă vine cineva acum la mine având numărul 8.000 și mai vine și altcineva cu numărul 3.000, este normal ca cel cu numărul 3.000 săaibăprioritate. Cei care mai au prioritate sunt veteranii de război, foștii deținuți politici în baza actului Decretului Legii 118/90 și cei cu legea 189 adică persecutații politic. De ce? Ei vin cu tabele sau șefii organizațiilor de pensionari vin cu tabele cu pensionarii respectivi. Ei au un anumit număr de bilete alocate de la București și noi trebuie săle dăm chiar dacă au un număr mai mare, cu condiția că aibăaceastă calitate: de veterani de război, de foști deținuți politici sau săfie beneficiarul Legii 189 privind persoanele persecutate politic. Vreau săvăspun că documentele cu care trebuie săse prezinte la noi sunt o cerere care trebuie însoțităde ultimul cupon de pensie, recomandare de la medicul de familie și copia actului de identitate. Mai mult decât atât, aș mai vrea săaduc în atenția vâlcenilor că aceste bilete sunt subvenționate. Așa cum v-am mai spus, este păcat că au venit cu mult mai puține decât anul trecut, însă noi, în acest moment, trebuie săfim preocupați în primul rând săasigurăm bugetul pensiilor. Din cauza aceasta și Casa Naționalăde Pensii ne repartizeazămai puține bilete decât anul trecut sau acum doi ani. Repet, însă , cert este că județul Vâlcea a fost printre județele favorizate din punctul acesta de vedere. E adevărat că și noi am insistat, nu numai eu, ci și colegii mei. Aproape în fiecare zi am vorbit la București și eforturile nu au fost chiar atât de zadarnice. V-am spus, nu ca anul trecut, dar mai multe ca la alții.
Rep.: Vi s-au adus la cunoștințăcazuri de pensionari care au luat bilete de la Casă, iar ulterior le-au vândut?
G.A.: Sincer văspun că nu am auzit de așa ceva, însă asta nu înseamnă că nu au existat cazuri. Totul e posibil. Legislația în vigoare este, însă , destul de strictăîn această privință. În normele de atribuire a biletelor de tratament scrie negru pe alb că noi, Casele Județene de Pesnii, dăm biletul numai titularului. Sunt și două excepții cum ar fi atribuirea biletului soțului pentru soție sau soției pentru soț sau o a doua excepție unei persoane împuternicite notariale. Noi procedăm în felul acesta. Biletul este dat titularului sau celui împuternicit notarial, dar După ce iese din sediul instituției nu mai știm ce face cu el. Deja nu mai este problema noastră. Cu toate acestea, de fiecare datăcând am avut prilejul, am spus că aceste bilete sunt netransmisibile. Le spun tot timpul că existăriscul săpiardăși banii respectivi și sănu beneficieze nici de tratament. Beneficiarii trebuie săștie că pot intra pe fir și organele de urmărire penală.
Rep.: Domnule director, ce noutăți legislative au apărut în sistemul de pensii?
G.A.: Cea mai mare noutate este faptul că de la 1 octombrie 2009 va crește valoarea punctului de pensie. De la 618,4 lei, punctul de pensie va crește la 732,8 lei. O altăschimbare este aceea că pensia minim garantatăva fi, tot de la 1 octombrie 2009, de 350 lei. Aici trebuie săfac niște precizări. Sunt persoane care beneficiazăde două pensii sau o pensie și indemnizație. Acestea se vor cumula. De pildă, dacă un vâlcean are și indemnizație și pensie, acestea se cumuleazăși dacă are mai puțin de 350 de lei, diferența o acoperim noi prin bugetul de stat, urmând ca la 1 ianuarie 2010 acest cuantum al pensiei minim garantate săfie atribuit prin legea bugetului de stat. Dacă este mai mare rămâne așa, cu pensia pe care o are. Deci a fost sub 300 începând cu 1 aprilie anul acesta și din 1 octombrie va fi de 350. Vreau săvămai spun și de Hotărârea de Guvern 600 prin care se acordăniște ajutoare, de la Uniunea Europeană , ce constau în produse alimentare pentru cei care au pensii mai mici de 400 de lei. Noi deja am dat situația la Consiliul Județean. Dânșii trebuie săfie foarte atenți la modifică ri. De ce? Pentru că numărul de pensionari în județul Vâlcea și mobilitatea lor este într-o Continuă dinamică . Unii ies din sistem din cauze naturale, alții pleacă din județul Vâlcea se duc în alt județ sau pleacă dintr-o comunăîn altălocalitate, iar alții intrăîn sistem. Astfel că , factorii de decizie de acolo, respectiv Consiliul Local, primarii, secretarii trebuie săfie foarte atenți sănu dea unei persoane de două ori aceste ajutoare.
Rep.: Care sunt prioritățile Casei Județene de Pensii anul acesta?
G.A.: Principala prioritate este asigurarea plății pensiilor la zi. Nici nu mă gândesc săexiste o zi întârziere. Nu s-a întâmplat niciodatăîn județul Vâlcea și sunt convins că nici acum nu se va întâmpla pentru că avem un colectiv care își vede de treabă, care stăpeste program fără a le plăti nici măcar o singurăorăsuplimentară.
Rep.: Cu ce probleme se confruntă instituția pe care o conduceți în acest moment?
G.A.: Cea mai mare problemăa noastrăo reprezintăaceste bilete de tratament care ne-au venit într-un număr mai mic Față de anii anteriori. Singurul criteriu pe care îl avem acum este numărul de ordine. Îmi pare rău săspun, dar s-au primit cereri începând cu luna decembrie anul trecut, cereri pe care nu le-am putut satisface.
Lasă un comentariu