Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul Mircea Gutău își apărăonoarea

 Deranjat de acuzațiile unei publicații apărute peste noapte

Zilele trecute, ne-a parvenit la redacție un drept la replică al edilului municipiului Rm. Vâlcea, Mircea Gutău, în urma apariției, în săptămânalul vâlcean Impact Real, a unui articol intitulat „Găuri negre înainte de campanie în bugetul Râmnicului”. Acuzat că folosește fondurile din bugetul local în scopuri electorale, primarul Gutău le dăo replică pe măsurăjurnaliștilor cârcotași și prost informați.


 

că tre: ziarul Impact Real

Spre informare: presa locală

Referitor: articolul Găuri negre înainte de campanie în bugetul Râmnicului /

Pe primarul Gutău nu îl doare nici măcar în pix de criză/ Primarul va cheltui peste 400 de miliarde de lei vechi pentru mobilier urban / Dotarea parcurilor, mai importantădecât nevoile râmnicenilor / Bugetul Râmnicului, îndatorat pe 10 ani pentru „nevoile” primarului și pentru campanie”

Ca urmare a materialului de mai sus apărut în ultima ediție a ziarului Impact Real și în baza dreptului la replică , văsolicit sădați publicității următoarele precizări:

Achiziționarea de mobilier urban de că tre Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea s-a făcut în baza încheierii unui acord-cadru pe 4 ani După consumarea unei proceduri de selecție, care a fost datăpublicității, în conformitate cu legislația în vigoare, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Valoarea acestui acord-cadru a fost estimată pentru întreaga perioadă la valoarea de aproximativ 38,5 milioane lei, acest fapt neînsemnând automat că se va achiziționa mobilier urban de toată această valoare. În baza acordului-cadru, până în prezent, s-au încheiat două contracte subsecvente, primul în valoare de un milion de lei, iar cel de-al doilea în valoare de 500.000 lei.

Aici trebuie făcute trei precizări:

Prima – toate aceste achiziții prin contracte subsecvente s-au făcut și se vor face în urma aprobării listei de investiții de că tre Consiliului Local. Astfel, suma de un milion lei pentru primul contract subsecvent de achiziționare de mobilier urban a fost prevăzutăîn lista de investiții aprobatăodatăcu bugetul municipiului pentru anul în curs, ambele documente fiind supuse dezbaterii publice în data de 24 martie a.c., iar cea de-a doua sumă, de 500.000 lei, a fost aprobatăde Consiliul Local Municipal la ultima rectificare a bugetului municipiului. Cu alte cuvinte, toate aceste cheltuieli efective nu sunt dispuse de primar, ci sunt trecute prin filtrul consultării publice și cel al legislativului local.

A doua precizare – acordul-cadru prevede achiziționarea a nu mai puțin de 96 de elemente de mobilier urban, deci nu numai bănci, ci și plăci granuloflex pentru placarea locurilor de joacă , gărdulețe, componente pentru locuri de joacă și multe, multe altele.

A treia precizare – la Primăria municipiului existăzeci de solicitări venite din partea asociațiilor de proprietari pentru montarea de bănci la blocuri, fapt care justifică pe deplin aceste achiziții.

Referitor la împrumutul ce urmeazăa fi contractat de municipalitate, articolul din ziarul Impact Real nu spune ce este scris în paragraful ulterior formulării generale „investiții publice de interes local” din anunțul dat publicității în același Sistem Electronic de Achiziții Publice și anume că acest împrumut este destinat acoperirii cofinanțării locale și a cheltuielilor ne-eligibile pentru concretizarea celor 9 proiecte ce sunt finanțate de bugetul de stat cu suma de 38 milioane de euro, respectiv „Prelungirea Bulevardului Tineretului spre Sud cu Bulevardul Dem Rădulescu, de la intersecția cu str. Ostroveni până la intersecția cu DN 67”, „Prelungirea Bulevardului Tineretului de la str. Gib Mihăescu până la Bulevardul Nicolae Bălcescu”, „Podul peste râul Olănești în prelungirea străzii Carol, inclusiv legăturile cu Calea lui Traian și strada Morilor”, „Arterăde legăturăîntre strada Știrbei Vodăși str. Morilor, inclusiv podul peste râul Olănești”, „Pasajul denivelat suprateran pe Bulevardul Tudor Vladimirescu”, „Modernizarea Parcului Zăvoi”, „Amenajarea și modernizarea străzilor Aurelian Sacerdoțeanu și Patriarh Iustinian Marina”, „Extinderea și modernizarea sistemului de supraveghere video cu dispecerat, pe linia siguranței publice și prevenirea criminalității” și „Lărgirea pasajului Hervil, pasaj inferior pe calea ferată, Piatra Olt – Podul Olt, km.293+808”. Altfel spus, nici vorbăde achiziții de borduri, de elemente de mobilier urban și altele pomenite în articol.

Am remarcat și cu alte ocazii pasiunea publicației Impact Real pentru practica dezinformă rii exprimatăatât de plastic prin expresia „o jumătate de adevăr este mai eficientădecât o minciunăîntreagă”. Trecând peste amestecul savant de minciuni, jumătăți de adevăr și insinuări, trebuie, totuși, sămulțumesc redactorilor de la Impact Real pentru că , prin răspunsurile și precizările pe care administrația localătrebuie săle dea materialelor de presă din această publicație, faciliteazăcomunicarea unor informații importante că tre cetățenii municipiului.

” Mircia Gutău, Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea