Revoltă în Obștea de Moșneni Câinenii Mari
JAF? Imagini dezolante în pădurile din nordul județului, unde, de ani de zile, se taie la ras arbori fără nicio jenă sau frică de autoritățile statului. Ba mai mult, oamenii din zonă acuzăau toritățile locale și județene de implicare în tăierile ilegale de arbori de protecție. Primul vizat este nimeni altul decât actualul primar al localității Câineni și fost președinte al Obștii, Ion Nicolae, care este acuzat de moșnenii Obștii Câinenii Mari că ar fi implicat în tăierea a peste 1,67 milioane de arbori.
Obștea Moșnenilor Câinenii Mari a fost constituită în anul 1912, are în jur de 240 de membri și deține nu mai puțin de 6.000 de hectare de pădure. Scandalul dintre moșneni și conducerea Obștei a început, însă , în anul 2005, atunci când proprietarii de păduri au observat că nu mai puțin de 11 parcele au fost tăiate la ras din ValeaCăprăreț, fără aprobarea și marcarea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vâlcea. Pentru că terenurile nu au fost curățate nici până acum și nici împădurite, există riscul producerii unor alunecări de teren care ar pune în pericol atât Drumul Național 7 – Valea Oltului, cât și calea ferată.
Plângeri penale
În anul 2008, Ilie Iova – fost pădurar și membru al Obștii, a întocmit o plângere pe care a depus-o la Poliția Brezoi, prin care aducea la cunoștință organelor competente că în fondul forestier al Obștii Moșnenilor Câinenii Mari se produc pagube imense, încălcându-se regimul silvic. Printre acuzați se numără actualul primar al localității Câineni (care, înainte de a fi ales primar a fost președintele Obștii Moșnenilor Câinenii Mari) – Ion Nicolae, membrii Consiliului de Administrație al Obștii (Romeo Grejdan – secretarul Obștii, Sebastian Vieru – vicepreședinte al Obștii), Gheorghe Motounu – șeful Ocolului Silvic Privat Valea Oltului, Gheorghe Avrămoiu – pădurar, precum și Daniel Droașcă care era pe atunci brigadier silvic și, în același timp, patronul firmei SC Cireșul, firmă ce a exploatat pădurea. Din nefericire, polițiștii din Brezoi nu au considerat că plângerea este importantă, tergiversând cercetările mai bine de un an de zile. Astfel că , abia în anul 2009, organele de poliție s-au apucat de cercetări, trimițând dosarul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi și începând urmărirea penală împotriva lui Ion Nicolae, Sebastian Vieru și Romeo Grejdan. „Am făcut numeroase drumuri la Poliția Brezoi, cerând să înceapă cercetările, pentru că nu putem accepta un astfel de jaf la drumul mare. Probabil că desele mele reveniri au făcut să se înceapă cercetarea penală” – ne-a declarat Ilie Iova.
„Jaf la drumul mare, domne‘!” – Ilie Iova, membru al Obștii Câinenii Mari
În data de 27 martie 2009, polițiștii din Brezoi au dispus o expertiză silvică , expertiză ce a scos în evidență faptul că în Obștea Moșnenilor Câinenii Mari s-au produs mari pagube, fiind tăiați ilegal nu mai puțin de 1.676.226 de arbori, însemnând 11 parcele din Valea Căprăreț. Mai mult decât atât, s-a constatat că au mai fost tăiați ilegal 16 cireși, fiind puși în sarcina primarului Ion Nicolae. De asemenea, s-au găsit diferențe de prețuri în actele Obștii la vânzarea de arbori, nereguli puse tot în sarcina președintelui de atunci al Obștii Moșnenilor Câinenii Mari, precum și anumite delicte săvârșite de pădurarii din zonă. „Parcelele de pădure tăiate ilegal se încadrau în categoria pădurilor de protecție, adică erau arbori tineri. Numai că , prin fals, conducerea Obștii de atunci le-a trecut în categoria pădurilor de protecție. Ei nu s-au mai sinchisit, însă , să ia aprobări de la ITRSV Vâlcea, tăind la ras și neîmpădurind. Acesta este jaf la drumul mare, domne‘! Pericolul este mare ca să se producă alunecări de teren care să pună în pericol drumul județean și calea ferată. Din punctul meu de vedere, ca pădurar, dar și ca om, acesta este un dezastru ecologic care poate avea urmări colosale. Sunt uimit, dar și mâhnit în același timp că nu s-a luat până acum nicio măsură. Sper ca Parchetul Brezoi să nu uite dosarul într-un colț al biroului sau într-un sertar” – ne-a mai spus Ilie Iova, membru al Obștii Moșnenilor Câinenii Mari.
„Conducerea Obștii a fost pe mână cu cei de la ITRSV când s-au făcut toate aceste ilegalități” – au spus moșnenii
În ziua când redactorii Vocea Vâlcii au mers la fața locului, întâmplarea a făcut ca la Câineni să se prezinte și o echipă a ITRSV Vâlcea, aceștia venind să constate tăierile ilegale de arbori și faptul că parcelele nu au fost nici până acum împădurite. Din păcate, văzând că s-au strâns mai mulți moșneni care sunt revoltați de cele ce se întâmplăîn Obștea lor și care au venit să ne spună păsul, angajații ITRSV Vâlcea au refuzat categoric să ne însoțească la fața locului, pe motiv că „sunt mulți și vor să ne ia la bătaie”. „Nu avem domne‘ nimic cu ei. Conducerea lor este de vină și mai vinovat este fostul șef al ITRSV Vâlcea, Gheorghe Poenaru, care știa ce se întâmplă aici și nu a făcut nimic. Conducerea Obștii a fost pe mână cu cei de la ITRSV când s-au făcut toate aceste ilegalități. Știți cum e o mână o spală pe cealaltă. Este de neconceput” – a completat Ilie Iova. Interesant este de știut de ce de o bună bucată de vreme conducerea ITRSV Vâlcea ezită să mai organizeze razii cu jandarmii în întregul județ. Oare acuzațiile moșnenilor din Obștea Câinenii Mari, dar și a altora din alte părți ale Vâlcii sunt întemeiate? Oare jafurile din pădurile vâlcene se fac cu știința autorităților județului? Sunt întrebări la care, probabil, nu vom găsi răspunsul prea curând.
„Primarul Nicolae terorizează oamenii din comună”
Disperați că luarea unor măsuri împotriva celor care au comis ilegalități în pădurile lor întârzie, de curând, mai exact în data de 4 mai 2010, moșnenii au mai făcut o adresă către procurorul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi. Ei i-au adus la cunoștință că „patrimoniul Obștii este jefuit și gestionat fraudulos, dispărând cantități foarte mari de masă lemnoasă, fără forme legale”. De asemenea, moșnenii i-au cerut procurorului șef să înceapă chiar el o verificare de fond, pentru ca făptașii să plătească în cele din urmă. „Sperăm săse ia o măsură urgentă împotriva primarului Ion Nicolae. Nu se mai poate cu el. Acum a început să amenințe oamenii din localitate și să-i terorizeze că le dă amenzi pentru că și-au construit un coteț fără autorizație de construcție. Oamenii sunt îngroziți și le e frică sămai deschidă gura. Nouă nu ne este frică de el, ci vrem să se ia măsuri” – ne-au mai spus moșnenii.
Am încercat să stăm de vorbă și cu primarul localității Câineni, Ion Nicolae, pentru a-i lua un punct de vedere în ceea ce privește acuzațiile aduse de moșnenii Obștii Câinenii Mari, însă , acesta nu a putut fi găsit la sediul Primăriei și nici contactat telefonic. În numerele viitoare sperăm să putem expune și un punct de vedere al său asupra acestor fapte semnalate.
Moșnenii contestă alegerile din interiorul Obștii
Un alt conflict între moșneni și conducerea Obștii este legat de alegerile președintelui ce au avut loc la începutul acestui an. După cum spuneam, până la alegerile locale din 2008, președinte al Obștii Moșnenilor Câinenii Mari a fost actualul primar al localității Ion Nicolae. Mai apoi, la conducerea Obștii a venit Mihai Popescu, care, însă , din nefericire, în luna decembrie a anului trecut a decedat. Astfel că , în data de 7 februarie 2010, în interiorul Obștii Moșnenilor Câinenii Mari s-au organizat alegeri. La alegeri s-au prezentat în jur de 140 de moșneni din cei 242, care nemulțumiți de Consiliul de Administrație s-au revoltat și au plecat chiar în plină ședință. După ce s-a spart adunarea însă , din câte se pare, conducerea Obștii a întocmit un proces verbal pe care l-a depus la Judecătoria Brezoi, numindu-l în funcția de președinte pe un anume Viorel Ionescu. Moșnenii contestă acum alegerile, susținând că au fost nestatutare. „Au strâns niște semnături ale unor locuitori care nici măcar nu sunt moșneni și au depus procesul verbal și tabelul cu semnături la Judecă toria Brezoi. Noi am depus un memoriu la Parchetul Brezoi la care am anexat semnăturile adevăraților moșneni. Sperăm să se țină cont de el și să se invalideze procesul verbal, având în vedere că acesta a fost întocmit După ce s-a spart adunarea. Mai mult, fără ca moșnenii adevărați să-și dea consimțământul, conducerea Obștii a decis în aceeași adunare să închirieze o suprafață de 2 hectare de teren pentru construcția unor microcentrale pentru care Obștea ar trebui să primească în jur de 10.000 de euro” – ne-au mai declarat moșnenii Obștii Câinenii Mari.
Lasă un comentariu