Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul Cârstina a făcut din Orlești cea mai modernăcomunădin Vâlcea

COMPETENȚĂ. Unul dintre cei mai vechi primari din județul Vâlcea este cel al localității Orlești, Constantin Cârstina. Acesta este în fruntea administrației locale din Orlești de mai bine de 13 ani, timp în care a reușit săaducă comuna la un grad de dezvoltare foarte mare. Planurile de viitor ale primarului Costantin Cârstina sunt mari, însă , la ora actualăel se simte legat de mâini și de picioare din cauza lipsei fondurilor. Mai mult decât atât, edilul este nemulțumit de modul cum sunt repartizați banii de la Consiliul Județean, deși nu mai reprezintăo noutate, deoarece spune el, „de ani de zile, la Consiliul Județean Vâlcea, repartizarea banilor se face subiectiv”.

Rep.: Domnule primar, Constantin Cârstina, sunteți primar al localității Orlești de peste 13 ani de zile. Ce v-a determinat săcandidați pentru această funcție?

Constantin Cârstina: Sincer văspun că nu am avut niciodatăintenția clarăde a candida pentru funcția de primar al localității. Nici măcar nu mi-a trecut prin cap. Am candidat din întâmplare, am câștigat, am văzut că -mi place și am rămas. Totul s-a întâmplat, într-adevăr, în urmăcu mai bine de 13 ani de zile. Mi-aduc aminte că îmi că utam o adeverințămedicalăcare-mi era necesară pentru sesiunea de examene la Facultatea din Craiova pe care, pe atunci, o urmam. Eram prieten cu doctorul Ciucă din localitate, iar dânsul era membru la PNÎCD. Am stat de vorbăcu el atunci și m-a convins săintru în politică , să mă înscriu la PNÎCD și săcandidez pentru funcția de primar al Orleștiului. Din fericire am câștigat și iatăcă de atunci, așa cum ați spus, au trecut peste 13 ani de zile.

Rep.: Știm că După o perioadă la PNÎCD ați făcut pasul că tre PSD. Când s-a întâmplat asta?

Constantin Cârstina: Am trecut în tabăra pesedistăîn anul 2000 și am stat acolo până în anul 2006. După aceea am plecat la PNL pentru că eram foarte bun prieten cu Cristian Buican, pe care-l cunoscusem la PNÎCD. Am trecut la PNL pentru că atunci Cristian Buican era vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea și eu aveam nevoie de bani pentru proiectele localității. El m-a ajutat mult și de aceea am făcut gestul ăsta.

Rep.: Acum, la alegerile din cadrul organizației PNL Vâlcea, l-ați susținut pe Cristian Buican? Credeți că el va reuși săreformeze partidul?

Constantin Cârstina: Sigur că l-am susținut. Era și normal săfac asta. M-am bucurat mult că a reușit săse impunăcu un scor așa mare. Cred că va face treabăbunăpentru că este un tip ambițios și a demonstrat că tinerețea poate fi un avantaj foarte mare și nu un dezavantaj. În cei doi ani cât a stat vicepreședinte la Consiliul Județean Vâlcea cred că a făcut o treabăfoarte bunăși lucrurile s-au mișcat în județ. Oricum, cred că era nevoie de o schimbare în partid. Acum săvedem ce se mai întâmplăîn continuare și săvedem dacă Buican va confirma așteptărilor noastre. Am văzut și în cazul lui Tăriceanu. El era un conducă tor bun din punctul meu de vedere, însă a ajuns într-un punct pe care nu l-a mai putut depăși. Mai mult de atât nu putea și asta s-a văzut clar. Cristi Buican trebuie săconfirme în funcția de președinte al PNL Vâlcea și eu sper săo facă .

Rep.: Care sunt cele mai importante proiecte pe care dumneavoastrăle-ați realizat în toți acești ani de când sunteți în fruntea administrației locale din Orlești?

Constantin Cârstina: fără lipsăde modestie vreau săvăspun că comuna Orlești este una dintre cele mai dezvoltate localități din județul Vâlcea. Am ajuns la un nivel de dezvoltare pe care mulți nu o să-l atingăprea curând. De exemplu, am introdus gazul metan fără niciun leu de la Consiliul Județean, ci doar prin eforturile noastre. De asemenea, avem canalizare, apăși toate celelalte utilități. Unitățile de învățământ din Orlești aratăimpecabil, avem o salăde sport modernăși o bazăsportivăcu teren de fotbal cu nocturnă. Am avut în acești ani și trei proiecte pe fonduri europene. Un proiect Phare 2006 – legat de îmbunătățirea administrației locale, un proiect pentru introducerea canalizării și a apei în întreaga comună, precum și un proiect de 6 milioane de euro, care este în derulare și se referăla asfaltarea a 22 de străzi și înlocuirea unei conducte de apăcare este uzată.

Rep.: Ce planuri mai aveți pentru viitor?

Constantin Cârstina: Mai am multe de făcut. însă , pe lângă acestea, cea mai mare nemulțumire a mea este că nu reușesc săcreez locuri de muncă în localitate. Sigur, rata șomajului nu este mare, dar mi-aș dori ca absolut toți oamenii din localitate săaibăun loc de muncă . Pe de altăparte, eu cred că lucrurile în comunăse mișcă destul de bine. Se construiește la greu, prețul terenurilor a crescut foarte mult pentru că avem toate utilitățile, iar oamenii își fac case extrem de frumoase care duc la înfrumusețarea localității.

Rep.: Care este situația economică a primăriei Orlești la ora actuală? Aveți datorii?

Constantin Cârstina: Da, avem datorii. În general am încercat săle achităm, dar achit cu prioritate energia, telefonul și lucrurile minime care trebuie plătite. De asemenea, o altădatorie este pe Ordonanța nr. 577, pentru asfaltarea a 500 de metri de drum pentru care trebuie să-i plătim firmei ce a făcut lucrările vreo 2 miliarde de lei vechi. În rest, adunate, toate cheltuielile în ceea ce privește utilitățile sunt în jur de 1 miliard de lei vechi. Ceea ce aș vrea săspun este că sunt extrem de nemulțumit de modul de repartizare a banilor de la Consiliul Județean. Nu sunt stabilite niște priorități, iar anumiți primari au în continuare sute de angajați pe care nu au cu ce-i plăti și așteaptăbani de la Consiliu. Dacă tot vor săse plimbe cu mașini luxoase și săținăîn primărie 100 de angajați, atunci săgăsească și resurse săse descurce. Dar nu mi se pare normal ca o primărie ca Orlești care are 16 angajați săfie privatăde bugetul pe trimestrul IV, doar pentru că alții primesc mai mult decât ar trebui. Asta e rușine. înseamnă că nu știi săadministrezi. Oricum nu mai este o surpriză. De ani de zile, la Consiliul Județean Vâlcea, repartizarea banilor se face subiectiv.

Rep.: Salariații primăriei Orlești de cât timp nu și-au mai primit banii?

Constantin Cârstina: De vreo două luni de zile. În total, pentru achitarea salariilor ne-ar trebui cam 600 de milioane de lei vechi. Din fericire, până acum oamenii au înțeles situația destul de dificilăa primăriei și nu au spus nimic. Dar mi-e mie rușine, văspun sincer. Am tot încercat săcompensez pe alte părți, să-i premiez, iar când au fost alegeri i-am mai băgat în comisii săia și ei un ban.