Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul cârnat vrea săfie șef de stat

Cunosc Bucureștiul, cum nu-l cunosc mulți locuitori, de acum, ai lui. Am stat în marele oraș (în cartierul Mandravela – știu mulți „capitaliști” care-i acela, acum?), am făcut armata și facultatea tot acolo. Îmi plăcea nespus de mult să măplimb prin centrul lui, pe bulevardul „6 Martie”, asemănând existența arhitectonică a anilor ’70 cu celebrele imagini ale Parisului văzute prin atlasele de la Biblioteca CentralăUniversitară. De-a lungul anilor, neavând de unde săștiu cum aratăcapitalele Europei, credeam că avem cea mai frumoasămetropolădin lume. Dar s-a făcut săvizitez aproape toate capitalele continentului și m-am dezumflat. Acum, în București, am impresia că trăiam peisajele descrise de Bacovia. Totul pare strâmb, cenușiu de plumb. După 1989, situația s-a schimbat cumva, dar în rău. Mai multălibertate, mai mulți hoți, borfași și mai multe gunoaie. După 19 de ani de libertate, Bucureștiul pare și mai murdar, iar clădirile crăpate stau gata săcadăla primul cutremur. Parcurile nu au gazon, au buruieni și „produse” de câine. Traficul a devenit infernal, vocabularul și manierele conducă torilor auto greu sunt de calificat. Bucureștiul a intrat pe mâna unor primari care sunt preocupați doar de interese personale și nu de cele civice, iar competiția de furat se aflăîn plină desfășurare.

Toți oamenii politici, în campanie, bat monedăpe transformarea orașului într-un loc în care să-ți facă plăcere sălocuiești. Odatăajunși la primărie sau în parlament, foștii candidați nu acordănicio atenție legilor care ar putea contribui la dezvoltarea sănătoasăa orașelor. În vreme ce alte capitale au eliminat tramvaiul, în București s-au construit linii de tren (metrou ușor!). Și pentru aceste trenuri, care ocupă2/3 din spațiile străzilor, s-a făcut o propagandădeșănțată. Nimeni n-a luat atitudine. Ca săajungi de la Drobeta la Constanța, o iei prin centrul Capitalei, centurănu existăși nici rutăocolitoare. Dacă o iei pe Găești-Ploiești sămergi la Bacă u, e ca și cum vrei săte sinucizi, gropile sunt ca pe Lună. Și vede cineva toate astea? Bucureștenii vor muri cu milioanele, pentru că , în cazul unui dezastru, pentru că le va fi imposibil să-și părăsească orașul. În vara anului trecut, a câștigat Primăria Generalăa Capitalei, gureșul și maidanezul cu pretenții de intelectual, Sorin Oprescu. După ce a amenințat televizat fantomele trecutului administrativ, că -l va trimite în Justiție pe predecesorul său Videanu, că va stârpi corupția din instituția în fruntea că reia l-a cocoțat un electorat orb, că nu va mai face greșelile trecutului sau trecuților, omul a intrat în penumbră, dovedindu-se doar guraliv și băiat de cartier. Nu a făcut nimic din toată lauda lui mult mediatizată.

Miticul de Ferentari Oprescu, fiu de general de securitate, cu educație de stradă, cu titlul de profesor doctor luat pe „nașpa”, în cele 7 luni trecute, nu a atacat proiectele serioase necesare capitalei. Măîntreb cum v-a arăta Bucureștiul, în următorii 10 ani? Pentru că Sorin Oprescu are doar circul în sânge. Anul trecut, el a determinat trei evenimente de spectacol: 3.939 de Moși Crăciun le-au împărțit cadouri trecă torilor întâlniți între Piața Constituției și Piața Unirii; 392 de metri are cel mai lung cârnat din lume, expus și consumat, După măsurători, tot în Piața Constituției; 281 de kile are cel mai greu tort din lume, expus, cântărit și consumat în aceeași atât de încercatăpiață. E „normal” săzici că -i normal ce se-ntâmplă-n tarla lu’ Bucur cu puiul de securist Oprescu la cârma ei, că doar a pus cârnatu’ pe tort! Totuși, După cum arată, capitala României a intrat în Cartea recordurilor drept cea mai murdarăși mai prost gospodărităcapitalădin Europa. Și cu cei mai aerieni alegători din țară (excepție, cei care nu l-au votat pe asul cârnatului).

Bucureștenii nu l-au votat pe Vasile Blaga, că e prea serios și acesta chiar ar fi făcut ceea ce a promis. Ei l-au votat pe Oprescu, fiindcă e glumeț, popular. Și fiindcă e independent (?!). Cu ce s-au ales, până acum, alegătorii? Cu un cârnat. Atât de mare, că mulți nici nu au apucat să-l miroasă, când a fost întins pe străzile unui cartier întreg, pe sub autostrada zburătoare. Mulți nu au ajuns la cârnat, din cauza aglomerației, care e, acum, chiar mai mare decât înainte. În care cartier a fost întins cârnatul? În acela, prin care au cutreierat prin blocuri mituitorii liberalului Patriciu, înainte de alegeri, cu colindul și cu sacul plin, iar fraierii au făcut păcatul de-au votat cârnatul. „Miticii” au acum ceea ce merită: primul „cârnățar”, primul „cofetar” și „Moș Gerilă” șef. Înclin săcred că acești „zombi” comuniști au o genăcomună, de vor săfie mereu primul „vânător”, primul „miner”, primul „agricultor”, etc. Sorin Oprescu face parte din gașca de progenituri spilcuite din Primăverii din care mai avem încă în viațăcâțiva d’alde: Petrică al lui Roman, Mădălin al lui Voicu, Serghei al lui Mizil etc. Erau șmecheriții vremurilor dinainte de ’89. Băieți de bani gata, veșnice talente neîmplinite, ținute pe banii babacilor.

Aveau cont deschis în toate barurile și cârciumile șmechere din București, liber la mare, munte, străinătățuri și se uitau cu scârbăla pulimea (expresia îi aparține intelectualului primar general!) care își ducea viața ca vai de ea. După ’90 prefăcuții ăștia – din care, cu onoare și Oprescu face parte – nu mai pot de dragul amărâților și dăi și luptăpentru poporul român. Așa se face că , din punctul de vedere al vieții bucureștenilor, prima optime din mandatul lui Sorin Oprescu a trecut degeaba, marcatădecisiv doar de cele trei recorduri penibile și de terifianta stea roșie în cinci colturi plantatăîn vârful bradului de la Universitate, ca sănu uităm cumva ce origini și mentalitate are Sorin Oprescu.