Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PRIMARI DE PROFESIE

Existăîn Vâlcea câțiva primari despre care se spune, mai în glumă, mai în serios, că se vor pensiona în această funcție. Sunt edili cu multe mandate în fruntea comunităților pe care le reprezintăși cu o activitate intensăîn cadrul administrațiilor locale. Oamenii i-au ales în fruntea comunelor din care provin pentru că au știut săintre pe sub pielea electoratului, să-i convingăpe alegători că merităsăfie puși în fruntea comunității. Au știut săse impună, și, în același timp, săacorde respect alegătorilor care i-au făcut primari. Au trecut examenul alegerilor cu brio din 4 în 4 ani și sunt hotărâți săo mai facă și de acum încolo. 12 edili din Vâlcea, toți din partea PSD, care au șanse săiasăla pensie, având trecut pe cartea de muncă meseria de primar. Este vorba despre Dumitru Pearcu, care a câștigat de 6 ori primăria Tomșani, Horia Horăscu de la Prundeni, care tocmai a câștigat al patrulea mandat, Nicolae Voicescu de la Fârtățești ajuns și el la al treilea mandat, Ion Stănescu, care se aflăla al treilea mandat la Sutești, la Măldărești, Ionel Dragu i-a convins pe alegători pentru a patra oară, Gheorghe Dobrin de la Voineasa a ajuns și el la al treilea mandat, Dumitru Blejan de la Scundu se aflăla al treilea mandat, la Crețeni, Ion Spârleanu tot la al treilea mandat. Și la Bujoreni și Făureși, edilii Alexandru Roșu și Ion Îârvuică au convins electorii pentru a treia oară. La Cernișoara și Roești, Mihai Ionescu și Gheorghe Drăghici au ajuns la cel de-al patrulea mandat, fiind primari din anul 1996.

Dumitru Pearcu, de 6 ori primar

Dumitru Pearcu este primar al comunei Tomșani din 1 ianuarie 1990. El crede că doar seriozitatea de care a dat dovadăi-a convins pe oamenii din Tomșani să-l voteze de atâtea ori. „Pe 27 – 28 decembrie am fost ales președinte CPUN, iar După 1 ianuarie am fost numit primar. De atunci, am rămas primar și am câștigat alegerile, de fiecare dată, din primul tur” – ne spune, mândru, Dumitru Pearcu.

L-am găsit pe primar pe teren, încercând săgăsească soluții pentru astuparea unor gropi de pe un drum județean. Era cam supărat pentru că cei de la județ nu prea l-au ajutat în ultimii ani. „De un an de zile, mălupt săastup niște gropi pe un drum județean. Poate ne-o ajuta Dumnezeu acum, După noua investiturăde la Consiliu Județean. Asta e drumul care face legătura dintre Horezu și Băbeni, este foarte circulat și este al județului. până acum, cei care au fost de partea actualului guvern și au tăiat și au spânzurat în Vâlcea, au spus că la Tomșani nu se va face nimic pentru a-l da pe dictatorul ăla jos. Ei, uite că n-a fost așa” – spune Dumitru Pearcu

Deși nu este răzbunător, edilul nu poate uita ușor campania agresivăși murdarăpe care au făcut-o contracandidații săi. „În comuna Tomșani, sunt foarte mulți oameni de bunăcredință, cu suflet, care gândesc pentru comunitate. Bineînțeles că sunt și oameni care s-au lăsat influențați și mi-au făcut o campanie foarte urâtă. Deja, pe majoritatea i-am depistat și vor fi niște dosărele. Primar din 1990. Pe 27 – 28 decembrie am fost ales președinte CPUN, iar După 1 ianuarie am fost numit primar. De atunci, am rămas primar și am câștigat alegerile, de fiecare dată, din primul tur” – a mai adăugat primarul.

Mihai Ionescu, de 16 ani primar la Cernișoara

Despre viața de primar, am stat de vorbăși cu edilul din Cernișoara, aflat deja la al cincilea mandat. Mihai Ionescu conduce de 16 ani, destinele a peste 4.000 de oameni. „În viața de primar, întâlnești tot felul de minuni. De multe ori, nu poți sărezolvi toate problemele oamenilor, de multe ori, ei doresc lucruri care nu sunt legale și trebuie să-i faci săînțeleagă. Unii pricep mai greu”. Edilul spune că de când e el primar, în comunănu a că lcat picior de politician de la București. „Vizite deosebite nu prea am avut. De la nivel central nu a venit nimeni la noi. Doar de la județ. Domnul Cîlea ne-a vizitat mai des, în ultimii ani” – ne-a spus edilul.

De 16 ani, contracandidații săi s-au cam plictisit sălupte, în campania electorală, cu Mihai Ionescu. „Ei s-au adunat toți împotriva mea. Au văzut că nu măpot răzbi și s-au adunat cât mai mulți. La aceste alegeri, au fost 9. Am câștigat din turul II pentru că mulți nu prea au știut săvoteze, dar ieșeam din primul tur. În primul tur, s-au încurcat că au fost prea multe buletine de vot. Cele mici de primar și de președinte de CJ s-au încurcat cu cele mari, iar oamenii le-au pus goale în urne” – a încheiat primarul.

Primari de-o viață, eliminați de electorat la alegerile din 15 iunie

Mai mulți primari care dețineau funcțiile de cel puțin 2 mandate au fost înlăturați, duminică , din scaune, în urma votului electoratului din comunele lor. Cel mai vechi primar al județului, Gheorghe Ceaușu, de la Milcoiu, care ocupa funcția încă dinainte de Revoluție, a pierdut pe 15 iunie mandatul, După aproape 20 de ani. PSD a pierdut la Milcoiu, în fața candidatului PNG-CD, la o diferențăde doar 4 de voturi. Potrivit declarațiilor lui Ceaușu, chiar și cu o searăînaintea votului, candidatul PNG-CD, prin oamenii săi, au dat mităelectoralăîn toată localitatea, reușind astfel săschimbe soarta unei bătălii care-l avea drept favorit pe social-democrat. Liderii social-democrați vâlceni s-au arătat stupefiați de înfrângerea lui Ceaușu, exprimându-și convingerea că și în Milcoiu, la fel ca în Ștefănești, s-au folosit metode neortodoxe de campanie. La Ștefănești, candidatul PD-L, Alexandru Uțăa câștigat, având în fața primarului în exercițiu, social democratul Gheorghe Mitrache, doar 7 voturi.

Avem doar 3 primărițe

Pentru următorii patru ani, trei primarii din județul Vâlcea vor fi conduse de femei. Ne referim la Runcu, Măciuca și Racovița. Primărița de la Racovița, Sonia Iliescu, a reușit săîși păstreze mandatul, ceea ce arata că o femeie poate fi „primar pe viață” dacă știe săfie un bun gospodar și administrator și dacă poate sătreacă peste anumite răutăți inerente. Fiecare caz este unul deosebit. Primărița de la Runcu, Maria Dina, este tot la al doilea mandat, fapt care o aduce într-o categorie speciala de primari, mai ales că a fost realeasă”din prima”,

Primărițăla Măciuca, din turul II

Una dintre cele mai importante victorii poate fi consideratăcea a Mariei Floroiu (PNL), care a reușit săse impună, în turul II în fața candidatului PSD la Măciuca, cu toate că înainte nu a fost primar sau viceprimar. Ea crede ca oamenii au preferat-o pentru că a făcut o campanie curată, dar și pentru că și-a câștigat popularitate în comunitate, de-a lungul anilor. Este o femeie ce impune respect, școlită, înzestratăcu darul de a vorbi răspicat, fără ocolișuri, ci strict și la obiect. Proiectele sale ambițioase au convins electoratul că Maria Floroiu poate face din Măciuca o comunăcu adevărat Europeană .

Magda Tolea