Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primar „hărțuit” de un biciclist politic

” Ștefan Pralăface presiuni pentru a câștiga o licitație

INSOLENÎĂ. În goana sa După banul public, directorul Hidroserv Rm. Vâlcea, Ștefan Prală, l-a mințit pe edilul Buneștiului, pesedistul Viorel Radi, că a vorbit cu președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, precum și cu deputatul Aurel Vlădoiu pentru a ieși câștigă tor al licitației. Atât primarul, cât și Ion Cîlea și Vlădoiu au refuzat săse preteze la astfel de practici

Nu mai este o noutate pentru nimeni că lucrările edilitare scoase la licitație de primării sunt întotdeauna „vânate” de politicieni. Obișnuiți cu subjugarea totalăa banului public, aceștia folosesc orice mijloace pentru a câștiga o licitație. Un caz asemănător s-a întâmplat și în județul Vâlcea, unde traseistul politic Ștefan Pralăa încercat cu tot dinadinsul săcâștige o licitație în localitatea Bunești. În acea perioadă , Pralăera încă membru al PSD Vâlcea, însă , văzând că atât primarul de la Bunești, Viorel Radi, cât și șeful său de partid și colegii social-democrați nu se preteazăla astfel de practici, el a schimbat „barca”, trecând la PD-L Vâlcea. Acum, însă , Ștefan Pralăvrea cu tot dinadinsul să-i facă viața grea primarului, făcându-i contestații peste contestații și împiedicându-l săînceapălucrarea.
Interesul poartăfesul
În luna august a acestui an, conducerea Primăriei Bunești a scos la licitație o bazăsportivă, obiectiv de investiții ce este cuprins în programul de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural, finanțat prin Ordonanța de Urgențănr. 7/2006. La licitație s-au prezentat firmele: SC Coni SRL Ploiești, SC Europan Prod Pitești, SC Cazicom Olănești, SC Marsilva Com împreunăcu SC Mixt Expert SRL Slatina, precum și SC Hidroserv Rm. Vâlcea (firmăde stat condusăde Ștefan Prală) împreunăcu SC Star Consult SRL și SC Petromir Rm. Vâlcea. Dintr-o greșealăregretabilă, angajații Primăriei Bunești au publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) valoarea proiectului cu TVA cu tot, sumăce se ridică la aproximativ 9,7 miliarde de lei vechi. Din această cauză, câteva firme, printre care și cea condusăvremelnic de Ștefan Prală, și-au elaborat ofertele crezând că suma publicatăde primărie este fără TVA. Mai mult decât atât, din cauza faptului că nu au adus documente care săateste că au mai avut astfel de lucrări, firmele Hidroserv, Star Consult și Petromir au fost descalificate. „În primul rând, din câte știu domeniul de activitate al firmei Hidroserv Vâlcea este acela legat de centralele electrice. Aceasta nu a fost însă o problemă. Problema a apărut în momentul în care cele trei firme nu au adus dovada, care era eliminatorie, că au mai făcut o lucrare similară. Din această cauză, i-am descalificat. A avut loc licitația, iar firma cu cea mai bunăofertăa fost Europan Prod S.A. Pitești. La scurt timp, însă , conducerea Hidroserv-ului a făcut două contestații, prin care contestau rezultatul procedurii, dar și decizia de descalificare. Odatăcu cele două contestații mi-a adus un document din care reiese că a făcut o lucrare de ecologizare a platformei pe râul Olt, lucrarea unde a executat se pare și un teren de sport” – ne-a declarat primarul localități Bunești.
Contestații peste contestații

Contestațiile făcute de firmele Hidroserv, Star Consult și Petromir au fost acceptate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Astfel, Consiliul a obligat Primăria Bunești săreia procedura de atribuire a licitației de la etapa de evaluare a ofertelor și săreducă valoarea investiție cu 10%, tocmai pentru a remedia greșeala legatăde publicarea pe SEAP a sumei cu TVA. Deși cele trei societăți erau descalificate, primarul Viorel Radi a acceptat în cele din urmădovada conform că reia au avut lucrări similare și a reluat procedura de atribuire a licitației, respectând, astfel, decizia Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. În acest context, s-au reevaluat ofertele, punctajul maxim fiind obținut de această datăde SC Cazicom SRL Băile Olănești, având o ofertăFinanciară de aproximativ 8,12 miliarde de lei vechi. Și de această dată, firma condusăde Ștefan Pralăa pierdut licitația, reușind săse claseze abia pe locul IV, cu o ofertăFinanciară de aproximativ 8,7 miliarde de lei vechi. Dorind cu tot dinadinsul săpunăbețe-n roate acestei investiții a localității Bunești, în data de 10 octombrie 2009, directorul Hidroserv Rm. Vâlcea, Ștefan Prală, a mai depus o a treia contestație, care urmeazăsăfie rezolvatăde Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. „această ultimăcontestație formulatăde SC Hidroserv SA este netemeinică și nelegală, având în vedere criteriile de atribuire și eficiența utilizării fondurilor. Mai mult decât atât, trebuie ținut cont și de experiența în domeniu, experiențăpe care nici Hidroserv și nici cele două firme nu o au. Pralăa vrut săscoatăîn Față acele două firme, firme ce sunt conduse, din câte am înțeles, de doi prieteni de-ai săi. Dacă Hidroserv câștiga licitația și le dădea lucrarea, în subcontractare, celor două firme. În orice caz, formularea de contestații neîntemeiate are ca efect prelungirea duratei de începere a lucrărilor și neutilizarea fondurilor. Astfel, existăriscul ca acestea săfie retrase” – ne-a mai spus primarul Viorel Radi.

Minciunile lui Prală

Așa cum spuneam mai sus, în momentul în care baza sportivăde la Bunești a fost scoasăla licitație, Ștefan Pralăera încă membru al Partidului Social-Democrat Vâlcea. În goana sa După banul public, cunoscutul revoluționar de „carton” l-a mințit pe edilul Buneștiului, pesedistul Viorel Radi, că a vorbit cu președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, precum și cu deputatul Aurel Vlădoiu pentru a ieși câștigă tor al licitației. Primarul localității Bunești a refuzat, însă , săse preteze la astfel de practici contactându-și șeful de partid. „Toate ofertele au fost mai bune decât cea a lui Prală. Ce era săfac? Nu măbag în astfel de jocuri, eu vreau săfac totul cât mai cinstit și mai transparent. Ba mai mult, m-a și mințit că a vorbit cu domnul Cîlea și domnul Vlădoiu pentru a-l ajuta săcâștige licitația. L-am sunat pe domnul Cîlea și mi-a spus că nu a vorbit nimic cu dânsul și că nu se bagăîn așa ceva. Domnul Vlădoiu, în schimb, mi-a spus că a vorbit cu Prală, dar că nici el nu vrea săse bage în așa ceva” – a conchis primarul localității Bunești, Viorel Radi.

Claudia Stanciu