Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Premierul Boc a inventariat personal dezastrul de la Ocnele Mari

PERICOL. Ocnele au intrat pe COD ROȘU. Tavanul cavernei din Câmpul I de Sonde din Ocnele Mari s-a fisurat sâmbătădimineațăla ora 5.30, iar în urma prăbușirii 70.000 de metri cubi de saramurăau fost expulzați din craterul format. Pentru siguranța populației, autoritățile au închis circulația pe strada Alexandru Ioan Cuza și au interzis accesul persoanelor în perimetru de risc al Câmpului. O mare parte din saramurăa fost pompatăîn lacul format în urma prăbușirii Câmpului II de sonde și în cavernele Câmpurilor III și IV, de unde este preluatăîn procesul de producție de pe platforma chimică . Autoritățile locale au intrat în alertămaximăși mai tare în momentul în care premierul și-a anunțat vizita în zona calamitată. În 40 de minute, premierul Emil Boc inventaria dezastrul.

Sâmbătă, la ora 14.30, toată suflarea de la Ocne aștepta sosirea prim-ministrului Emil Boc. Evenimentul s-a produs destul de repede, premierul venind cu un elicopter. După survolarea zonei, Emil Boc a aterizat la câțiva metri de tabăra specialiștilor, situatăaproape de buza craterului. În momentul ,,descă lecă rii”, premierul Boc a afirmat că ,,din aer zona se prezintăbine”. De jos, însă , începea dezastrul. Cum era de așteptat, autoritățile i-au cerut bani pentru continuarea construcției celor 20 de case de la că zănești, destinate sinistraților, cât și pentru plata despăgubirilor, datorii pe care Conversmin, societate care aparține Ministerului Economiei, le are că tre oamenii din zonă, că rora le-a ocupat terenurile. Premierul a promis că Guvernul va analiza, în ședința de miercuri, situația de la Ocnele Mari și va încerca săgăsească măcar o parte din banii necesari pentru finalizarea celor 20 de case. „Miercuri, la ședința de Guvern, voi invita responsabilii, pentru a discuta acest subiect. De asemenea, trebuie sămai decidem finalizarea exproprierilor și a despăgubirilor și alocarea unor sume de bani, atât cât putem, pentru finalizarea lucrărilor de la că zănești. Nu spun că vom da toți banii acum, dar vom găsi surse pentru o parte din aceste cheltuieli, pentru că , în primul rând, ne intereseazăviața oamenilor. La sfârșitul acestei luni, vom da, cel mai probabil, prima tranșăde bani. Situația este dificilă, dar sub control. A avut loc o prăbușire controlată, dar nu avem niciun pericol în acest moment. Autoritățile au făcut ceea ce trebuie”, a precizat premierul Boc.

La coborârea de pe platou, prim-ministrul era așteptat de localnicii îngrijorați sau nemulțumiți de cuantumul despăgubirilor. Premierul Emil Boc a stat de vorbăcu oamenii și le-a dat asigurări că fiecare persoanăstrămutatăva fi despăgubităși va fi sprijinităsăfinalizeze construcția locuinței. „Fiecare dintre dumneavoastrăveți primi sumele de bani în baza legii”, a menționat prim-ministrul.

Șeful Executivului a anunțat că , în baza sesizărilor primite din partea localnicilor, va trimite o echipăa Corpului de Control care săverifice situația despăgubirilor acordate pentru casele aflate în zona de risc.

Saramura sub control

Pământul geme la Ocne, localnicii stau cu frica în sân și cu ochii pe versanții dealului de unde se aud sunete înfiorătoare. Sâmbătădimineața, la 5.30, a început ruperea tavanului, iar la ora 8.00 se prăbușiseră1.000 de metri liniari de pământ. Surparea a dus la ieșirea saramurii din subteran, dar în cantitate mică , fără scurgeri de saramurăpe versanți. Deversarea saramurii în bazinele create se face prin țevi. Specialiștii dau asigurări că situația este sub control. Pompele instalate evacueazăsoluția salinăcu un debit de 7 – 8 metri cubi pe secundăspre lacul creat în urma surpării.

Lacul din Câmpul II, unde este deversatăsaramura care iese din craterul format în urma surpărilor Câmpului I este aproape plin. Saramura din lac se pompeazăîn Câmpurile III și IV că tre platforma chimică . Sâmbătă, adâncimea craterului era de 170 de metri, iar surparea terenului se face pe direcția Nord Vest. Autoritățile afirmăcă în momentul în care lacul din Câmpul I se va umple, saramura va fi dirijatăspre barajul de retenție construit recent. În cazul în care cantitatea de saramurăva depăși indicatorii preconizați, specialiștii au un plan de rezervă, care presupune deversarea ei în noul lac de acumulare de pe Pârul Sărat. Dacă nici acesta nu va face Față , saramura va fi deversată în Olt. Pentru diminuarea poluării cu sare, autoritățile au hotărât diluarea saramurii prin creșterea controlatăa debitului apei din bazinul Vidra. Specialiștii vor da drumul la baraj în funcție de cantitatea de saramurădeversată, astfel pericolul inundării zonei din vecinătatea bazinelor de retenție dispare.

Sinistrații vor fi mutați în tabără

Deși specialiștii anunțaserăîncă de anul trecut că momentul prăbușirii se apropie, Ministerul Economiei a dormit, indolența miniștrilor a fost vizibilă, autoritățile locale au rămas ,,descoperite” în fața problemelor sociale, iar casele sinistraților sunt departe de a fi finalizate. Saramura a ieșit la supraFață , iar familiile afectate vor fi obligate să-și ducă traiul într-o tabărășcolară. Sâmbătădimineața, echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgențăși Inspectoratului Județean de Jandarmi se chinuiau cu încărcatul bunurilor din locuințele familiilor Hodorog și Ciriperu în camioane, în vederea depozitării în că minul cultural din localitate și într-un spațiu special amenajat în tabăra Ocnița. Familia Hodorog fusese mutatăcu o zi înainte în Tabăra Ocnița, iar evacuarea familiei Ciriperu a fost făcutăchiar în dimineața zilei de sâmbătă, După prăbușirea tavanului de sare pentru că respectivii nu se hotărâserăunde sămeargă. În final au ales săse mute la copii. „Am evacuat preventiv familiile Hodorog și Ciriperu pentru că locuiau în zona cu risc maxim. Chiar dacă suntem pe cod roșu, situația este sub control. Ne intereseazăpartea socială, 19 familii cu 58 de persoane au locuințele amplasate în zona de risc al Câmpului I. În acest moment nu se pune problema evacuării altor oameni. Dacă vor fi probleme, existăspațiu la tabăra Ocnița pentru aceste familii, acolo s-au asigurat toate condițiile necesare pentru un trai decent, punându-se la dispoziție apă, mâncare, precum și asistență medicală”, a declarat prefectul Remus Grigorescu.

Conform planului, pentru a interveni în timp operativ, la Ocnele Mari sunt pregătite săacționeze 58 de cadre ale Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea, cu o autospecială, două camioane, trei autoturisme, o salvare (SMURD). Din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi participă45 de cadre cu trei autoturisme și un camion, aceștia efectuând acțiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea este prezent în zonăcu cinci cadre și două autoturisme. Nimeni nu trece de cordon decât cu acordul specialiștilor.