” „Bebe Sexologu'” își dă, iar, cu stângu-n dreptul
ANTIPATII. Prefectul Bebe Ungureanu și-a propus să,,curețe” comisia județeană de fond funciar de corupți, adică de ,,persoanele care și-au luat mai mult pământ decât comuniștii”. Surse din cadrul instituției susțin că decizia prefectului nu are nici în clin, nici în mânecă cu averea membrilor comisiei, ci mai degrabăcu antipatiile noului prefect, care și-a propus săscape de toate persoanele incomode. Deși prefectul a evitat sădea nume, se pare că cele două persoane luate în vizor de Bebe Ungureanu sunt Veronica Avram, șefa Biroului Juridic al Prefecturii și juristul Nicoleta Grigore. Aceleași surse afirmăcă ultima a intrat pe lista neagrădin cauza ,,gurii prea slobode” și a temperamentului impulsiv: respectiva doamnă,,amendează” la greu fiecare afirmație ,,deplasată” făcutăde noul șef. Și bine-i face!
Oficial, însă , noul prefect de Vâlcea nu poate săfacă nimic, mai ales acum când i-a picat guvernul. Comisia județeană de fond funciar a fost pusăpe butuci de Guvernul Boc, chiar în momentul în care a scos PSD de la guvernare, pentru că din comisie fac parte toți directorii instituțiilor deconcentrate, actualmente, toți, bolnavi cu acte-n regulă. Intrarea acestora în concediu medical face imposibilădemiterea lor din funcție și numirea noilor directori pedeliști. Prefectul Bebe Ungureanu este nemulțumit de actuala componențăa comisiei și s-a gândit că nu ar strica să-i schimbe componența cu persoane mult mai ,,agreabile”. Astfel, el a găsit și scuza perfectă: aplicarea legilor fondului funciar bate pasul pe loc în județul Vâlcea. Cu toate că au trecut 20 de ani de la dispariția regimului ceaușist, proprietarii terenurilor confiscate de comuniști nu au intrat nici până azi în posesia lor sau a despăgubirilor din cauza abuzurilor și greșelilor comise de primarii localităților și comisiilor locale de fond funciar, dar și de că tre membrii comisiei județeane de fond funciar, care au validat titluri de proprietate în baza unor documentații false sau greșit întocmite, motiv suficient de bun pentru schimbarea componenței comisiei.
Ungureanu „care face și desface”
Prefectul Bebe Ungureanu a decis, deja, suspendarea Comisiei județene de fond funciar și reorganizarea ei într-o formulăagreatăde noua conducere a Prefecturii, doar că prefectul a uitat un mic amănunt, esențial: directorii instituțiilor deconcentrate sunt în concedii medicale, fapt care face imposibilădemiterea lor. Și, mai nou i-a picat și Guvernul.
Prefectul și-a anunțat decizia la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei ședințe de instruire a primarilor. ,,Eu, la Vâlcea, am suspendat ședințele comisiei județene de fond funciar, unii sunt pe ducă , alții sunt în curs de numire. Am luat această decizie pentru că unii membri ai comisiei și-au luat mai mult pământ decât și-au luat comuniștii, în 1948. Dacă nu dăm oamenilor pământul sau despăgubirile, vom da semnalul că între noi și comuniști nu existănicio diferență. Trebuie sădăm pământul oamenilor, au trecut deja 20 de ani și oamenii și-au pierdut răbdarea pe bunădreptate. Aveți foarte mare grijăce faceți, nu mai trimiteți datele alea aiuristice, conform acestor date, am intrat demult în Bulgaria cu arăturile, din cauza lor o săaveți foarte multe procese pe rol. La Păușești, avem deja 90.000 euro despăgubiri, pentru că nu ne-am făcut datoria. Au apărut case mari de avocaturăcare vor prelua aceste procese și vom pierde, pentru că oamenii și-au pierdut deja răbdarea și ne vor acționa în instanțăși vor câștiga. Văinformez că se vor aplica sancțiuni pentru cei care întârzie restituirile” – a declarat Petre Ungureanu.
La două zile însă , prefectul a încercat săretracteze, cu jumătate de gură, poate și pentru faptul că televiziunile înregistraserădeclarațiile. Oricum prefectul a promis că va acționa în mod direct și suveran, oriunde vor dori mușchii lui, pentru că până pe 6 decembrie va fi prefect: ,,Sunt sigur că voi fi prefect până în 6-7 decembrie. până în 6 decembrie voi face ce trebuia săfac în patru ani ca prefect, iar dacă rămân și După 6 decembrie, va fi un bonus. În șase luni de mandat, ca subprefect, am studiat legile fondului funciar și am făcut o serie de propuneri legislative. Îmi voi folosi atribuțiile de prefect în mod direct și suveran pentru respectarea legii. Văinformez că mie îmi dămâna săfiu corect, mi-am luat destul pământ înainte de a fi numit prefect și nu mai am nevoie, iar dacă cei din presă vor săfacă subiecte de presă cum că mi-aș lua pământ prin ,,spate”, îi informez că nu vor avea nicio șansă.”
Vâlcea, campioanăla datul țepelor
Dragoș Olteanu, reprezentantul ANRP, pe probleme de fond funciar, a confirmat faptul că județul Vâlcea se confruntă cu o situație ,,delicată” în ceea ce privește restituirea bunurilor confiscate și a despăgubirilor. ,,Am primit la ANRP peste 2270 de dosare, dintre acestea doar 580 au putut fi reținute, cam o pătrime. 457 au intrat în procesul de acordare a despăgubirilor, iar 142 au primit deja decizia de acordare a despăgubirilor. Multe dintre problemele înregistrate au fost pe procedura de întocmire a documentației, calitatea de proprietar a celor care cer despăgubirile…” – a declarat Dragoș Olteanu. Primarii și secretarii primăriilor și-au făcut un obicei din a-i faulta pe proprietarii terenurilor în momentul întocmirii documentației, foarte mulți cetățeni au atras atenția asupra faptului că membrii comisiilor locale le-au furat câțiva mp, fapt care i-a obligat să-și recupereze terenul în instanțăsau în comisia județeană de fond funciar. Primarii au reclamat faptul că proprietarii fac caz degeaba pentru câteva palme de teren, reprezentanții ANRP au fost de altăpărere, aceștia le-au atras atenția că cei câțiva mp de teren sustrași pot reprezenta câteva mii de euro, dacă terenul respectiv se aflăîntr-o zonă cotatăfoarte bine pe piața imobiliară. În aceste cazuri proprietarii sunt îndreptățiți săținăcu dinții de fiecare palmăde teren.
Succesiunea pune bețe-n dosarele de restituire
Primarii nu sunt singurii vinovați pentru întârzierea restituirilor, mare parte din așa zișii proprietari ai terenurilor nu au acte care săle ateste calitatea de proprietari, fapt care face imposibilăpunerea lor în posesie sau acordarea despăgubirilor. Foarte mulți dintre urmașii proprietarilor de drept refuzăsăfacă succesiunea din cauza taxelor percepute de notari, fapt care duce inevitabil la imposibilitatea obținerii drepturilor solicitate. Secretarul comunei Galicea a făcut luminăîn privința întârzierii anumitor dosare de restituire: ,,Noi avem foarte multe dosare nefinalizate din cauza succesiunilor. Proprietarii terenurilor au murit, iar moștenitorii nu vor săfacă succesiunea din cauza taxei, fără aceste acte nu putem săle acordăm despăgubirile cerute sau terenurile revendicate. Avem dosare penale pentru abuz în serviciu, pentru că nu le-am dat ce-au vrut ei săia. Ce facem în aceste cazuri, că ne-am cam săturat săle încasăm nevinovați? „. Reprezentanții ANRP au ridicat din umeri și au trecut la cazul următor.
Dana Nedescu
Lasă un comentariu