Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Potentații locali au adunat averi colosale

” Politica și banii

Deși parlamentari vâlceni și potentații locali devin de la an la an mai bogați, ei nu se grăbesc să-și reactualizeze averile. până acum, din câte am aflat singurul care și-a făcut publică averea este prefectul Radu Renga. Spunem am aflat pentru că , până la acest moment, site-ul Instituției Prefectului nu poate fi accesat, deoarece acesta este plin de viruși. Consilierii județeni sau parlamentarii vâlceni nu se grăbesc nici ei să-și posteze online averile, considerând, probabil, că mai au destul timp până la sfârșitul anului.

În rândurile care urmează, VOCEA VÂLCII văpropune un top (în baza averilor declarate în 2007) al celor mai bogate figuri publice vâlcene care au demonstrat că nu este o utopie a spune că din funcții mari se pot câștiga bani mulți.

Nababii din Consiliul Județean

fără doar și poate, unul dintre cei mai bogați aleși județeni este social-democratul Iulian Comănescu. El este proprietarul a 2 terenuri în comuna Vaideeni și unul forestier, în Slătioara. Soția sa deține și ea un teren agricol în Băbeni și unul forestier în Râmnic. Valoarea de impozitare a acestora nu a fost trecutăîn declarația de avere. Nici la capitolul „Clădiri”, Iulian Comănescu nu stădeloc prost. El are un apartament în capitala României și o casăde locuit în municipiul Rm. Vâlcea. Ca și în cazul terenurilor pe care le are în proprietate, social-democratul nu a catadicsit sătreacă și valoarea de impozitare a bunurilor deținute. Din declarația sa de avere mai aflăm că alesul a depus, în 2006, la CEC, aproape 199 mii lei. Mai mult decât atât, el mai are un cont de 6 mii de USD, la BCR. Iulian Comănescu conduce un Ford Mondeo, nou-nouț, cumpărat în 2006. Pentru a-și mai spori averea, social-democratul a cumpărat peste 4 mii de acțiuni la diverse societăți. Cele mai multe acțiuni pe care alesul le deține sunt la Erste Bank (3072) și valoreazăaproape 140.000 euro. La capitolul „Venituri anuale încasate”, găsim în declarația de avere a consilierului local o mâzgăleală. Consilierul trecuse, în primăinstanță, numărul 85 – pe care l-a tăiat – și a trecut, ulterior, suma de 6,4 mii lei. Afaceristul Consilierul democrat Samoil Vâlcu este și el destul de avut. El și-a mărit averea cu afacerile cu medicamente, pe care le-a tot învârtit, de-a lungul anilor. Declarația sa de avere stămărturie că nu se câștigă deloc rău din medicamente. Așadar, este proprietarul unui apartament – în supraFață de 73,4 metri pătrați – situat în că limănești și al unui spațiu comercial (a că rui supraFață nu a mai avut chef săo treacă ), în Râmnic. Consilierul și-a mai cumpărat, în 2005, și un apartament în București, în supraFață de 75 metri pătrați. Ca și ceilalți colegi ai săi din consiliu, alesul a „omis” pe deplin sătreacă și valoarea de impozitare a bunurilor deținute. Din declarația sa de avere, mai aflăm că democratul are și ceva bani la bancă : 30.000 lei, depuși la BCR. Nici venitul său anual nu este deloc de neglijat. El a câștigat 76 mii lei, din salariul de administrator al firmelor („Miosotis”, „Elixir” și „Primafarm”). Nu aflăm însă câți bani a câștigat ca și consilier județean. În 2006, veniturile sale au fost considerabil mai mari decât cele din 2005. Conform penultimei sale declarații de avere, alesul a câștigat doar 2.400 lei ca și administrator al firmelor mai sus menționate. Pe atunci, el declara că este administratorul a numai două societăți – „Miosotis și „Primafarm”. Așa cum văinformam, în declarația actualizatădin 2006, apare și numele celei de-a treia: „Elixir”. Declarația sa de interese aratăcă democratul are 80% din părțile sociale ale firmei „Elixir”, 75% din cele ale societății „Miosotis”, în timp ce la „Primafarm” nu are decât 10%.

„Dinți de aur” se lăfăiește în bani

Un alt bogătan, de data aceasta din Consiliul Local este, tot un liberal, Ion Nicolae. Alesul a cumpărat trei terenuri construibile (unul la Livezi – de 3.600 metri pătrați și un altul la Vlădești – 3.000 de metri pătrați). Colac peste pupăză, Nicolae mai deține încă unul la Păușești-Măglași, în supraFață de 1.000 metri pătrați. La cele trei proprietăți pe care le deține, Nicolae a „omis” sătreacă și valoarea lor de impozitare. Și ca săfie treaba treabă, liberalul și-a cumpărat în Rm.Vâlcea și două apartamente, ultimul dintre ele achiziționat chiar anul trecut. Nici la capitolul autoturisme bugetarul liberal nu stărău. Este proprietarul unui BMW și al unei Dacia 1310, pe care le ține în garaj, pentru a nu se uza. În schimb, preferăsăle folosească pe cele de la Inspectoratului Județean în Construcții Vâlcea, al că rui șef este. Contul său din bancă este garnisit cu suma de 50 mii de euro, pe care, alesul i-a pus la păstrare la Raiffeisen Bank. Aaaa, și sănu uităm Cea mai recentăachiziție a sa este o casăde trei miliarde lei vechi, achiziționatădin salariul de bugetar, spune el.

Politician de nimic dar cu bani

Și deputatul PRM Dumitru Dragomir pare săse mențină, încă de la câștigarea fotoliului de parlamentar, printre cei mai bogați aleși din România. Bossul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) deține nu mai puțin de 3 terenuri intravilane, unul de 5 000 mp în Pantelimon, unul în Pipera de 4 500 mp și unul în Mogoșoaia, a că ror valoare de impozitare se apropie de 1 milion euro. Cea mai „aglomerată” rubrică a declarației de avere a lui Dragomir este, însă , cea referitoare la clădiri. Dragomir deține nu mai puțin de 3 case de locuit și un spațiu comercial. Astfel, deputatul Dragomir poate locui în București la alegere: fie în imobilul de 300 mp dobândit în 1996, estimat la 300 000 euro, fie în clădirea achiziționatăîn 2000, de 600 mp și estimatăla 500 000 euro. Tot în Mogoșoaia, pe lângă terenul intravilan, Dragomir și-a construit și o casăde vacanță, estimatăla jumătate de milion euro. Lista de posesiuni imobiliare a lui Dragomir este încheiatăde un spațiu comercial de 400 mp, în București, obținut în 1997, în urma unei licitații și estimat la 500 000 euro. Sub tabelul în care Dumitru Dragomir a trecut posesiunile, apare o însemnare, purtând scrisul său, cu mențiunea „Important”. Astfel, aflăm că în anul care a trecut, el a împrumutat de la bancă suma de 1, 2 milioane euro și că a vândut și casa din Mogoșoaia. Cu suma acumulă, scrie el, a construit, pe terenul din Pipera, 16 vile pe care intenționeazăsăle vândăcu sume cuprinse între 400 și 600 mii euro. Tranzacția, mai susține deputatul, îi va aduce un câștig estimativ de 5 milioane euro. La rubrica bunuri mobile Dragomir menționeazăcă a vândut un autoturism Volvo 80, din 2001, și că este posesorul a 3 vaporașe, cumpărate la licitație, fără , însă , a menționa anul în care a fost făcutăaceastă achiziție. Nici la rubrica obiecte prețioase și de artăDragomir nu stăprea rău. El are bijuterii din aur, achiziționate în perioada 1970-2000 estimate la 200 000 de euro și tablouri, dobândite începând tot cu anul 1970, în valoare de 100 mii euro. Dacă în 2005, contul său din bancă era de 86 mii euro, în acest an a scă zut la 75 mii euro. Totuși, Dumitru Dragomir are și datorii: el precizeazăcă a împrumutat 1 300 000 euro de la o bancă pentru construcția a 8 vile duble pe terenul deținut în comuna Pipera. În ceea ce privește veniturile, tycoon-ul menționeazăcă , în 2006, cel al soție sale a fost de 500 milioane lei vechi.

Bogat și fățarnic

Un alt deputat vâlcean care se descurcă destul de bine în semi-capitalismul românesc, este liberalul Emilian Frâncu. Acesta deține un teren agricol și unul forestier în comuna Rădești, județul Alba. Dacă la începutul anului 2006, valoarea acestora de impozitare era de 45 mii RON, la sfârșitul lui aceluiași an a crescut la 50 mii RON. Deputatul mai deține două terenuri în localitatea Golda de Jos (Alba), un teren agricol și unul forestier. Valoarea de impozitare a bunurilor este de 40 mii lei noi. La capitolul „Clădiri” al declarației de avere, Emilian Frâncu menționeazăcă are 3 apartamente de 59, 95 și respectiv 110 mp a că ror valoare de impozitare este de 220 mii RON. În anul care a trecut, Emilian Frâncu, semn că nu-i merge deloc rău, s-a „înnoit” cu un autoturism marca FORD Break, din 2006, achiziționat în leasing pe o perioadăde 3 ani. Deși, de curând, a declarat că în afarăde mașinănu a mai achiziționat nimic altceva, declarația de avere arată, însă , altceva. La începutul anului 2006, colecția filatelică a deputatului se ridica la 30 mii RON, iar la sfârșitul aceluiași an la 35 mii RON. În concluzie, Emilian Frâncu a mai scos din buzunar 5 mii lei noi. De asemenea, liberalul a mai cumpărat în acest an, bijuterii de 2 mii RON. În plus, el are și obiecte de artăși cult în valoare de 115 mii lei. La sfârșitul acestui an, Emilian Frâncu și-a recuperat suma de 10 mii RON, din cei 50 mii lei, sumăîmprumutatărudei sale, Maria Băgău, cu ceva timp în urmă. Venitul anual al lui Emilian Frâncu, cumulat cu cel al soției sale se ridică la suma de 158 mii lei noi, cu 16 mii RON mai mult decât anul trecut.

Andrei Bacalu