Incredibil!
DECIZIE BIZARĂ. Calitatea de conducă tor spiritual al credincioșilor îl situeazăpe preot, în viața social-obștească , în fruntea vieții morale, ca un exponent real al moralității, ca unul care ar trebui și trebuie săfie vârful piramidei morale. Cât de mult au decă zut unii preoți, în ultima vreme, am putut constata și singuri, când scandalurile sexuale din sânul Patriarhiei Române au izbucnit la sfârșitul anului trecut.
Preotul vâlcean, Florin Darius Matei, a fost arestat, în luna octombrie 2008, fiind acuzat de șantaj asupra unui stareț din Argeș. Deși problemele sale în justiție sunt departe de a fi rezolvate, popa Matei s-a întors la treburile bisericești. Mai grav decât atât, popa „homo” de la Stoilești a fost numit de Episcopia Râmnicului în funcția de preot misionar la protopopiatul din Drăgășani. Nu înțelegem cum poate un popă, bănuit de întreținerea de relații homosexuale cu starețul de la Argeș, sărăspundăde curățenia moralăși trupească a slujitorilor Domnului, dar, poate, acest lucru ni-l va explica vreodatăo înaltăFață bisericească a Episcopiei Râmnicului.
În ultima vreme o serie de semne apocaliptice au oripilat opinia publică , majoritar ortodoxă din țară . Și sădăm doar două exemple care au făcut înconjurul întregii țări. Popa din Stoilești, Florin Darius Matei, a fost arestat, la finele anului trecut, în timp ce storcea cinci mii de euroi din sutana unui stareț în fața că ruia îngenunchease de mai multe ori. A doua zi, un alt popă, de data aceasta din Cernavodă, a fost zărit de enoriașii internauți „spovedind” o păcă toasăîn toate pozițiile. În numele dragostei Față de aproapele, mai mulți popi s-au întrecut în ultimul timp în a da exemple turmei Domnului. Pecețile Apocalipsei au fost deschise de trei popi care au fost mânați de necuratul. Ispitit de duhurile rele, dar cu gândul la porunca cerească , „așa săvăiubiți unii pe alții” (Ioan 13-14), atât de mult a iubit popa Matei din Vâlcea pe starețul Gherasim din Pitești, încât zece ani nu au fost de ajuns să-și ia gândul cel bun de la el.
Sexgate în sutană
Dar săvăreîmprospătăm memoria cu cele întâmplate în luna octombrie, când un scandal sexual a zguduit Episcopia Râmnicului. Enoriașii din comuna vâlceană Stoilești au aflat cu stupoare că preotul lor, Florin Matei, s-a dedat la fapte incredibile, pentru a face rost de sume mari de bani. Timp de mai mulți ani de zile, preotul l-a șantajat pe starețul mânăstirii Trivale pentru o presupusărelație, ce a avut loc cu mai bine de 10 ani în urmă. Polițiștii au organizat un flagrant, în urma că ruia asupra preotului au fost găsiți cei 5.000 de euro marcați cu cuvântul „șantaj”. Preotul a fost reținut pentru 24 de ore, sub acuzația de șantaj, el fiind prezentat în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Magistrații argeșeni au decis ca preotul să rămână timp de 29 de zile în spatele gratiilor. Omul bisericii nu a stat la „răcoare” decât 16 zile, el fiind pus în libertate de instanța argeșeană, cu respectarea unor condiții: sănu părăsească zona teritorialăa comunei Galicea, sănu ia legătura cu partea vătămatăși săse supunăunui program de supraveghere al poliției din localitate.
Imediat După aflarea incredibilei vești, care a umplut de rușine întreaga Eparhie a Râmnicului, Episcopia l-a suspendat, astfel încât popa Matei nu a putut să-și mai exercite atribuțiunile preoțești.
Cu toate acestea, am aflat că respectivul popăeste bine mersi. Chiar dacă nu mai dăcu că delnița prin biserică , acesta a fost trimis ca, stupoare, preot misionar în protopopiatul Drăgășani.
Articolul 53 din noul Statut prevede următoarele: „Mai multe parohii (10-15) din cadrul unui protopopiat se constituie într-un cerc misionar pentru desfășurarea de activități bisericești, misionar-pastorale, culturale și sociale. Chiriarhul deleagăpe unul dintre preoți drept coordonator al cercului misionar.” Săînțelegem, așadar, că taman popa Matei din Stoilești a fost delegat de episcopul Râmnicului ca preot-misionar? Și săContinuă m. Se precizeazămai departe că „cercurile misionare au rolul de a scoate preotul din monotonia unei vieți de parohie în cadrul că reia aplică în mod repetat aceleași idei. O astfel de întâlnire la baza că reia stăslujirea are rolul de a înlătura plafonarea, mulțumirea cu puțin a participanților. Prevenirea unor neajunsuri pe plan misionar-pastoral își găsește rezolvarea tot în acest cadru. Corectarea unor lacune sau carențe existente dintru început sau apărute pe parcursul slujirii liturgice își are rezolvarea tot în aceste întâlniri. De asemenea, găsirea unor soluții pe plan social se realizeazăprin urmărirea activității unora care au demarat proiecte în această direcție”. Ne întrebăm și noi, ca simpli enoriași ai acestei eparhii, cum ar putea acest popăsărealizeze anumite proiecte sociale și religioase când el nu a fost în stare să repare și sărestaureze biserica în care a păstorit, banii pe care i-a strâns de la oameni pierzându-i la jocurile de noroc. Oare un astfel de popăîi poate ajuta pe preoții din protopopiatul Drăgășani?
Unde este adevărul?
Curioși săaflăm dacă cele ce ne-au ajuns la urechi sunt adevărate, am luat legătura cu o persoanăautorizatădin cadrul Episcopiei Râmnicului, părintele Constantin Matei, consilier-administrativ bisericesc, care ne-a declarat: „Părintele Matei a fost detașat pe perioadădeterminatăla Protopopiatul din Drăgășani. această perioadăpoate fi de șase luni, nouăluni, un an sau poate mai mult. A fost oprit de la săvârșirea celor sfinte tocmai datorităproblemelor pe care le-a avut. Pânăcând instanța nu va da o hotărâre definitivăși irevocabilă, Episcopia Râmnicului nu poate lua nici o altămăsurăîn cazul lui. Deci, la ora actuală, lucreazăîn cadrul cancelariei Protopopiatului de la Drăgășani. Conform Codului Muncii nu-l puteam detașa pe o altăfuncție, deci tot aceea de preot”. În ceea ce privește zvonul conform că ruia popa Matei ar fi fost numit ca preot misionar în cadrul Protopopiatului de la Drăgășani, părintele consilier Constantin Matei a negat cu vehemență: „Nici nu poate fi vorba de așa ceva. Nu este preot misionar, ocupăun post în cancelarie”.
De partea cealaltă, o altăvoce avizatătot din cadrul Episcopiei Râmnicului ne-a spus că într-adevăr popa Matei a fost numit preot misionar, preoții din Drăgășani și cei din localitățile învecinate fiind total nemulțumiți la auzul acestei vești. „Au fost pur și simplu scandalizați. Au fost și mai sunt încă o serie de discuții. Preoții sunt foarte nemulțumiți de această decizie luatăde Episcopia Râmnicului. Dar asta e, unde-i ordin, cu plăcere”.
Nu prea înțelegem noi, că ci deh, suntem doar niște muritori de rând, fărăstudii de teologie întemeiate, cum de un popăcare a încă lcat legile statului român, ca sănu mai vorbim de cele divine, poate fi „detașat” ca preot misionar. Dar probabil că asta ne-o vor explica mai marii Episcopiei Râmnicului, așa cum ne vor explica și cum preoția a ajuns săfie un simplu post sau funcție. Și ca să-l cităm pe părintele Matei, „preotul din Stoilești a fost detașat într-un post similar, ocupăun post de preot în cadrul cancelariei de la Drăgășani”. Fantastic! Cât de mult s-au schimbat canoanele și legiuirile Bisericii Ortodoxe Române sau poate au fost chiar „personalizate”.
Preotul nu-i totuna cu popa
Popii sunt iubitori de cele lumești, sunt certați nu numai cu morala creștină, ci, în cele mai multe cazuri, și cu legea. Preoții sunt oameni cu virtuți, vrednici de tainele Bisericii. Chiar dacă îndrumările creștine ne învațăcă slujitorul Domnului este doar unealta prin care lucreazăharul divin, parcă nu-ți mai vine să-ți pui patrafirul în cap atunci când stai cu teamăsănu te pipăie popa. Când ți-ai văzut duhovnicul prins în flagrant cerând bani pentru favoruri sexuale sau făcând huța-huța cu enoriașele în văzul tuturor nu mai ai tragere de inimăsămai mergi la biserică .
Una dintre cele mai de urmat învățături despre cum trebuie săfie un preot bun se găsește chiar în Sfânta Scriptură: „Se cuvine, dar, ca preotul săfie fărăde prihană, bărbat al unei singure femei, veghetor, înțelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să-i învețe pe alții, nebețiv, nedeprins săbată, neagonisitor de câștig urât, ci blând și pașnic.” (I Timotei 3, 2‑4).
Dorința de a sluji lui Hristos este, prin ea însăși, o binecuvântare, preoția fiind cel mai mare semn al dragostei pentru Hristos și nicidecum o funcție sau un post pe care-l poate ocupa orice neavenit.
Lasă un comentariu