Acasă Arhiva 2 Polițiștii vâlceni au protestat în stradă

Polițiștii vâlceni au protestat în stradă

Poliția în criză

Poliția este afectatăserios de criza economică . Agenții și ofițerii de poliție nu mai primesc nici sporuri, nici bani de chirie.

În urmăcu câteva zile, zeci de polițiști vâlceni s-au adunat în fața Prefecturii Vâlcea, participând la un miting de protest în care acuzăGuvernul și președinția de criza din Ministerul Afacerilor Interne. Pe pancarte scria „Guvernul a subfinanțat sistemul de siguranțăa cetățenilor și astfel securitatea națională”, „Guvernanți ieșiți voi în stradăsăapărați liniștea și siguranța oamenilor”, „Cine profităde această nouăEconomie?”, „Polițiștii au intrat în imposibilitate de platăpentru chirie, întreținere, credite, transporturi, educație, medicamente”. La mitingul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual au participat și polițiști din celălalt sindicat, ProLex.

fără prime de vacanțăși plata chiriilor întârziată
Una dintre cele mai drastice măsuri la care sunt supuși polițiștii este înghețarea primelor de vacanță, sporuri care nu vor mai fi acordate mai devreme de luna octombrie a acestui an. „Agenții de poliție își vor primi drepturile salariale, mai puțin primele de vacanță, care sunt suspendate până în luna octombrie. Banii de chirie sunt în întârziere”, ne-a declarat comisar – șef Constantin Șandru, liderul vâlcean al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractului. Acesta susține că a fost anunțat de numeroși polițiști că au probleme financiare și datorii. „Sunt agenți de poliție care au datorii. Este normal sădorească săafle o poziție oficialădin partea Ministerului Afacerilor Interne în ceea ce privește drepturile salariale și sporurile pe anul 2009. Avem nevoie de acest lucru pentru a detensiona starea de incertitudine din cadrul Poliției”, ne-a mărturisit comisar șef Constantin Șandru.

Polițiștii aduc pixuri și hârtie de acasă
Agenții de poliție din Vâlcea au ajuns săaducă hârtie pentru imprimantăși pixuri de acasăpentru a-și putea desfășura activitățile zilnice. „În privința logisticii, agenții de poliție își aduc hârtie de scris și pixuri de acasăca săaibăcu ce săîși facă datoria și pentru a-și putea exercita, în cele mai bune condiții, atribuțiile de serviciu. De asemenea, am ajuns săaducem mobilier de acasăși cred că , în curând, le vom cere infractorilor săvinăcu coli și pixuri, ca sănu mai plătim din buzunarul propriu”, ne-a mai declarat comisarul – șef Constantin Șandru.

Șeful SNPPC Vâlcea a mărturisit că polițiștii ar fi mulțumiți cu grila unică de salarizare, care ar trebui săintre în vigoare începând cu anul viitor, iar până în prezent nu s-au gândit săfacă greve. „Nu ne-am gândit, până în prezent, săieșim în stradă. Polițiștii nu pot ieși în stradădecât în timpul lor liber. Suntem mulțumiți cu legea unitarăde anul viitor”, a susținut șeful SNPPC Vâlcea. Polițiștii ar vrea săprimească de la statul român o locuință, în locul plății chiriei și propun un program alternativ la Prima Casa. „Polițiștii ar trebui săfie ajutați de stat, conform legii 360, săîși construiască sau să-și cumpere o locuințăîn localitatea unde își desfășoarăactivitatea. Guvernul ar putea săfacă un program de genul Prima Casa, cu credite pentru polițiști pe 30 de ani. Ar fi o variantămult mai bunădecât plata chiriei lunare”, ne-a declarat unul din polițiștii prezenți la miting, indignat de faptul că nu-și mai primește banii aferenți achitării chiriei lunare.

„Poliția Vâlcea funcționeazăcu 12 la sutămai puțini angajați”

O altăproblemăa polițiștilor din județul Vâlcea este lipsa oamenilor în anumite posturi de poliție. „Poliția Vâlcea funcționeazăcu 12 la sutămai puțini angajați, săptămâna trecutăn-am avut bani de benzinăpentru niciuna din cele patru mașini de intervenție de la Poliția Municipiului. La posturile de Poliție, agenții întâmpinăaceleași probleme ca și cei din oraș: lipsa hârtiei și a tonerului pentru imprimantă. În plus, sunt posturi de Poliție care au doar doi lucrători. Munca este foarte greoaie pentru acei angajați, în contextul în care ei fac munca pentru celui de-al treilea”, ne-a explicat comisar șef Constantin Șandru, liderul vâlcean al SNPPC. În ceea ce privește faptul că numeroși agenți de poliție vor săpărăsească structurile MAI și că salariile polițiștilor ar ajunge doar la nivelul salariului de bază, comisarul șef Constantin Șandru ne-a spus: „Tot ce se aude în ceea ce privește scă derile salariale ale polițiștilor sunt doar elemente de zvonistică , deoarece nu am primit nici o declarație oficialăde la Ministerul Afacerilor Interne în acest sens”.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.