Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Peste 71% din școlile vâlcene nu au autorizație sanitară

 Situație dramatică în învățământ

Noul an școlar 2008 – 2009, se apropie cu pași repezi. Ca de fiecare dată, cea mai mare problemăcu care se confruntă autoritățile locale este lipsa autorizațiilor sanitare ale unităților de învățământ din județ. Un ultim raport al Inspectoratului Școlar Vâlcea, prezentat vineri, 29 august a.c., într-o ședințăa Colegiului Prefectural, scoate în evidențăcă , până la ora actuală, din cele 720 de unități de școlare existente în Vâlcea, doar 203 (28,51%) au primit autorizația sanitarăde funcționare. Mai mult, 290 (40,73%) de școli au înaintat actele la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea pentru obținerea autorizației, 3 (0,42%) unități școlare sunt în reabilitare completă, iar 215 (30,19%) nu vor obține autorizație de funcționare. De ce? Pentru că nu le asigurăelevilor nici măcar minimele condiții de igienă. Lipsa sursei proprii de apă, WC – uri neigienizate, săli de clasămurdare, mobilier vechi au fost doar câteva din neregulile care i-au determinat pe inspectorii ASP sănu elibereze autorizațiile de funcționare.

 

Un prefect cu capu-n nori

 

Așadar, deși mai sunt doar două săptămâni până la începerea școlii, 71,34% din unitățile școlare vâlcene nu au autorizație sanitarăde funcționare. Deși unele școli au înaintat actele pentru obținerea ei, nu se știe dacă o vor și dobândi. Asta pentru că , în același raport la care făceam referire mai sus, este scoasăîn evidențăsituația dezastruoasăîn care se aflămajoritatea școlilor din mediul rural. Se pare că prefectul Radu Renga a citit raportul pe sărite și nu a înțeles nimic pentru că a subliniat ideea, mai ales pentru reprezentanții mass-media care au participat la ședință, că 70% din unitățile de învățământ vor avea autorizație sanitarăde funcționare. Nu știam că printre multiplele „calități” ale prefectului Renga se aflăși cea de previziune. Adică , reprezentantul guvernului în teritoriu este un fel de Mama Omida, care știe dinainte ce se întâmplă.

Nu înțelegem cum, spre exemplu, Școala cu clasele I-VIII din Câinenii Mari va obține autorizația în condițiile în care tavanele riscă săpice pe copii în timpul orelor, sobele sunt crăpate, băncile sunt din secolul trecut, iar grupurile sanitare sunt insalubre. Probabil că prefectul se bazeazăpe faptul că va încerca săintervinăpe lângă conducerea ASP de a elibera autorizațiile, asta pentru ca, în statistici, județul Vâlcea săocupe un loc fruntaș în ceea ce privește școlile. Din păcate, oricât ar încerca Renga săcosmetizeze realitatea, la 15 septembrie, mulți elevi vor păși în școli insalubre și dărăpănate.

 

Probleme în școli

 

Una din școlile unde au fost semnalate probleme este Școala cu Clasele I-VIII „Ionescu Cheianu” din Băile Olănești. Acolo, prin țigla spartăa acoperișului se infiltreazăapa, iar reparațiile nu au început nici până acum. De asemenea, la Grupul Școlar Economic Administrativ și de Servicii că limănești constructorul a întâmpinat probleme în finalizarea lucrărilor de reparații și, de aceea, orele de curs se vor desfășura în trei schimburi. În localitatea Budești, în nicio unitate de învățământ nu au început lucrările de igienizare, iar la Școala „Spiru Haret” din Râmnic încă se executălucrări de reabilitare, existând posibilitatea ca până la începerea anului școlar sănu se finalizeze. La Școala cu clasele I – VIII Ocnița lucrările au fost întrerupte o perioadă , ele fiind reluate în urmăcu doar câteva zile. Din câte se pare, până la începerea anului școlar vor fi date în folosință4 săli de clasăîn care se va desfășura procesul de învățământ în două schimburi. Autoritățile spun că lucrările la încă 4 săli de clasăși la grupurile sanitare vor fi finalizate abia în luna octombrie.