Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Peste 50% din salariații OLTCHIM SA au devenit acționari la societatea Oltchim MBO

DECIZIE. Peste 2000 de angajați ai OLTCHIM SA – mai mult de jumătate din numărul total de salariați – au subscris deja pentru a deveni acționari la nou înființata SC Oltchim MBO în urma unui proces de subscriere decis de Adunarea GeneralăExtraordinarăa Acționarilor Oltchim MBO pe data de 24 august 2008. Astfel, în mai puțin de o săptămânăde la deschiderea subscrierii, vărsămintele la capitalul social al societății Oltchim MBO au crescut de la 100.000 lei la 210.000 lei.

 

Majorarea capitalului social al societății se realizeazăprintr-o emisiune preferențialăde 719.000 acțiuni, cu o valoare nominalăde 100 lei fiecare. Valoarea minimăa subscrierii este de 400 lei, corespunzător unui număr minim de 4 acțiuni. Conform hotărârii Adunării Generale a Acționarilor, acționarii fondatori renunțăla dreptul de preferință, iar procesul de subscriere se adreseazăexclusiv acționarilor existenți ai Oltchim MBO SA și salariaților OLTCHIM SA. Atât cei care au participat deja la procesul majorării de capital al OLTCHIM MBO, cât și aceia care nu au subscris încă , vor putea realiza în continuare subscrieri până la data de 25 octombrie 2008.

„Toți acționarii fondatori ai Oltchim MBO au decis cu unanimitate de voturi majorarea capitalului social cu drept exclusiv de subscriere pentru angajații OLTCHIM SA. Salariații combinatului sunt primii interesați în modernizarea și dezvoltarea lui și este deci firesc și legitim săparticipe la această subscriere sau la orice activitate care are ca scop dezvoltarea OLTCHIM SA. Numărul mare de angajați care au subscris în mai puțin de o săptămânăconfirmăinteresul salariaților de a participa, prin intermediul Oltchim MBO, la privatizarea combinatului, devenind astfel, în mod indirect, și acționari ai OLTCHIM SA”, a declarat dl. Constantin Roibu, președinte al Oltchim MBO.

„Salariații care sunt acționari într-o societate comercialăcare participă, ca potențial cumpărător, la procesul de achiziționare a acțiunilor, nu participăîn mod direct la achiziția acțiunilor, calitatea lor în cadrul societății care se privatizeazănu are o semnificație specialăși nu atrage consecințe speciale, din punctul de vedere al legislației privatizării. Legea 137/2002 conferădreptul de a participa la procesul de privatizare orică rei persoane fizice sau juridice, române sau străine, care nu se încadreazăîn categoriile că rora legea le interzice expres participarea la procesul de privatizare și care prezintătoate documentele prevăzute de legislația privatizării și/sau stabilite de instituția publică implicatăîn procesul de privatizare. Particularizând, managementul și salariații Oltchim SA pot săconstituie orice formă de societate comercialăși pot sădesfășoare orice tip de activitate comercială, cu respectarea principiilor enunțate mai sus. De altfel, orice interzicere a administratorilor și/sau salariaților unei societăți săconstituie orice formă de societate comercialăși sădesfășoare orice tip de activitate comercialăar fi neconstituțională”, a declarat Doru Boștină, avocat coordonator la SCPA Boștină& Asociații.

SC Oltchim MBO a fost înființatăpe 8 iulie 2008 pentru a răspunde nevoii urgente de finanțare si dezvoltare a combinatului chimic. Inițiativa managementului SC OLTCHIM SA are ca scop principal susținerea și dezvoltarea combinatului, în principal prin atragerea de finanțări și implicit securizarea surselor de materii prime de bază. În acest moment Oltchim MBO discutăcu mai multe bănci și fonduri de investiții pentru a găsi o modalitate de finanțare și atragere de resurse suplimentare pentru combinat.

Procedura de constituire a Oltchim MBO a fost avizatăde unele dintre cele mai importante Case de Avocaturădin România și s-a realizat în conformitate cu practicile internaționale referitoare la management buyout (MBO).