Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pesediștii își desemnează prim-ministrul, anti-statutar

 Șampania victoriei se bea După câștigarea alegerilor

Congresul extraordinar al PSD, decis săse desfășoare pe 27 septembrie, creeazăcontroverse. După cum s-a dat publicității, convocarea are drept scop lansarea în dezbatere publică a ofertei de guvernare, dar și validarea candidatului partidului pentru funcția de premier. După cum s-a și afirmat, oricine poate săintre în competiția internăde desemnare și validare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Zvonuri aducă toare de speranțe, afirmăcă , la presiunea multor pesediști învățați cu demnitățile „grase”, este posibil săse facă propuneri și pentru posturile ministeriale, dar au apărut imediat contre din interior care atenționeazăcă statutul partidului nu prevede așa ceva. Ca urmare, „poftitorilor” le va fi creatăoportunitatea ca aceștia săse înscrie la cuvânt, ținând trena validatului prim ministru. Dacă pentru candidatul premier – este permisăvalidarea, se naște întrebarea de ce nu se aplică acest avantaj și ministeriabilor? Pentru că și într-un caz și în celălalt, ilegalitatea statutarăeste evidentă, pentru că articolul 52, alin. 2, din Statutul PSD, menționeazăcă numai Congresul desemneazăcandidatul social-democrat la funcția de președinte al României și primul ministru, în situația câștigă rii alegerilor. Ori, nu au fost câștigate alegerile și nici Congresul nu este acela statutar. Plecând de la aceste realități, am făcut un sondaj în rândul pesediștilor vâlceni, rugându-i sărăspundăla întrebarea următoare:

 Credeți că este statutar ca la Congresul extraordinar din 27 septembrie săfie validatăcandidatura celui ce opteazăpentru a ocupa funcția de prim-ministru al României, înainte de consemnarea victoriei în alegeri?

Dumitru Persu: „Da, bineînțeles. Președintele partidului, de regulă, este desemnat ca prim-ministru. La congresul din 27 septembrie se va confirma cine este președintele partidului și poate mai existăși alte opțiuni. Acest lucru nu are nicio legăturăcu rezultatul alegerilor din toamnă, pentru că el e validat de partid”

Aurel Vlădoiu: „Este o noutate la aceste alegeri din 2008. până acum ele coincideau cu alegerile pentru președintele României care era locomotiva partidului. Acum, fiecare partid își cautăsă-și propulseze un lider care săconducă formațiunea politică spre alegeri. Este o hotărâre care se practică și e bine ca președintele partidului săfie desemnat. Noi intrăm în bătălie săcâștigă m”

Laurențiu Coca: „Ideea este că noi trebuie săfim pregătiți în cazul în care câștigă m alegerile. Este cât se poate de normal săpleci cu lecțiile făcute. Dacă nu câștigă m alegerile, nu vom pune prim-ministru. Dar și dacă le vom câștiga, este bine săavem o persoanăvalidată, decât săne trezim atunci cu cine știe câte persoane care se cred potriviți pentru această funcție”

Dan Mazilu: „Mi-e greu săvăspun, pentru că în acest moment nu știu care sunt prevederile statutare. Dar, una peste alta, mi se pare o idee bunăsăvalidăm acum o persoanăcare săocupe funcția de prim-ministru”.