Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Persoanele cu handicap, falimenteazăbugetele locale

Județul Vâlcea înregistreazăun număr record de persoane cu handicap: 14.000 de adulți și 2.000 de copii, mare parte figurând în scripte cu handicap psihic. Capii județului au început deja să-și facă probleme, mai ales în urma unei propuneri legislative care le conferăacestora o serie de facilități financiare.

Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților analizeazăo serie de propuneri pe Legea 448/2006, care prevăd anumite facilități pentru persoanele cu handicap grav. Din păcate, în prezent, statul nu are pârghii legislative de responsabilizare a medicilor care fac încadrarea bolnavilor pe gradele de handicap. Nu puține au fost cazurile în care persoane încadrate într-un grad, grav, de handicap au fost surprinse muncind în gospodărie, cu toate că în acte figurau ca nedeplasabili. Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea, a declarat că , la finele lunii trecute, mai mulți directori din sistem au propus realizarea unei analize mai aprofundate a criteriilor prin care sunt declarate gradele de handicap, pentru evitarea acestor situații.La nivelul județului Vâlcea, statul plătește câteva zeci de miliarde bune pe tot felul de ajutoare sociale mai mult sau mai puțin justificate. Dumitru Persu, vicepreședintele CJ Vâlcea, a afirmat că fenomenul ar putea fi stopat cu ajutorul primarilor, dacă aceștia și-ar da interesul. ,,Primarii ar putea săreducă numărul beneficiarilor, dar nu o fac din motive electorale. Toți acești asistați reprezintăun bazin electoral pe care primarii nu sunt dispuși să-l piardă” – a afirmat Dumitru Persu.

În cazul în care propunerile de modificare a Legii 448/2006 vor fi aprobate în cadrul Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, statul va fi obligat săscoatădin ,,buzunar” alte câteva miliarde de lei.

„Am înțeles că persoanele cu handicap foarte grav vor fi scutite de la plata chiriei, în urma acestor modifică ri, iar la fel, cei care lucreazăsau au pensii mai mici de 1.000 lei nu vor mai plăti impozit. Pe lângă acest aspect, eu sincer măbucur că se lucreazăși la modificarea criteriilor în baza că rora se atribuie gradul de invaliditate” – a declarat Roxana Radu, directorul adjunct al Direcției Generale de asistență Socialăși Protecție a Copilului (DGASPC) Vâlcea,.

Roxana Radu susține că nu este corectăîncadrarea unor afecțiuni grave cum ar fi HIV, leucemie sau forme de cancer la gradul II de invaliditate în timp ce alții, care au doar tulburări de comportament, obțin un grad de invaliditate mai mare: „Acestea sunt afecțiuni grave care indiferent de stadiul bolii ele trebuie încadrate la gradul I. Iar nu mi se pare normal săfie trecute încă la handicap anumite tulburări de comportament, cum ar fi convulsiile afebrile. Vine un psiholog care fie habar n-are, fie din rea-voințăîmparte verdicte de handicap anumitor afecțiuni care pot fi tratate. Aici trebuie făcutăo curățenie, la criterii”. Specialiștii din sistem pun un accent foarte mare pe aceste criterii, dar nu spun nimic despre o lege de responsabilizare a medicilor care-și pun parafa pe aceste certificate de handicap. În cazul în care medicii ,,descoperiți” și-ar pierde dreptul de practică , statul ar scă pa rapid și de handicapații ,,închipuiți”. fără o lege specială, certificatele de handicap vor fi eliberate ,,la minut”, în actuala conjuncturăsocial economică , mai ales că foarte mulți beneficiari sunt direcționați că tre acest sistem al certificatelor false chiar de că tre directorii societăților de stat, unde disponibilizările curg pe bandărulantă.

Dana Nedescu