Sistemul pensiilor dezbătut
În ultimele săptămâni, și tot mai pregnant în ultimele zile, se vorbește de noua lege a pensiilor propusăde cabinetul Boc II, lege ce ar trebui să elimine „pensiile nesimțite” ale unora și săstabilească echitatea între pensionari. Referitor la acest subiect, am cerut părerea unor persoane direct implicate în aprecierea conținutului ei, lideri de sindicat și președinți ai diverselor formațiuni ale pensionarilor.
Articole neacceptabile
Cu privire la acest proiect de lege, liderul confederației sindicale Cartel Alfa Vâlcea, Aurel Popescu, care este și reprezentant al Sindicatului Pensionarilor din județ, afirmăcă legea propusăde fostul guvern conține multe articole neacceptabile, iar confederațiile sindicale au convenit săsolicite modificarea acestora. Confederațiile propun 31 de amendamente, menite săreglementeze atât forma cât și fondul problemei. Printre acestea, Aurel Popescu a amintit o prevedere din perioada comunistă, care a fost scoasăulterior, ce vizeazăfemeile care au născut 2, 3 sau 4 copii și care ar trebui săbeneficieze de o reducere a vârstei de pensionare. De asemenea, acesta s-a pronunțat împotriva uniformizării vârstei de pensionare la 65 de ani, spunând că vârsta limităar trebui săfie de 63 de ani, ținând cont de speranța de viațăa românilor. „Tot facem comparație cu Vestul, în ceea ce privește vârsta de pensionare, lucru incorect. Trebuie săse ținăcont că , în Europa Occidentală, nivelul de trai este mult mai ridicat. De asemenea, populația României este o populație bolnavă, suferind de cel puțin două boli cronice. Nu trebuie uitate nici condițiile de muncă . Totul trebuie studiat cu atenție, pentru a alcă tui această lege”- a explicat el.
Este necesară o lege unică a pensiilor
Referindu-se la așa-numitele „pensii nesimțite”, liderul sindical Aurel Popescu a declarat că „datorităunor acte normative abuzive, s-a reușit ca anumite categorii profesionale săbeneficieze de aceste pensii botezate „nesimțite”, în fond, pensii de lux. Trebuie săse facă o singura lege privind pensionarea, iar indemnizația trebuie stabilită, în același mod, pentru toată populația României. toată chestiunea este contributivă, pensia se calculeazăîn funcție de contribuția fiecă ruia pe parcursul vieții. Este inadmisibil ca aceasta săse calculeze, ca acum, luând în calcul salariul din ultima lunăsau ultimele trei luni.”
El a mai adăugat că organizațiile sindicale au încercat săprotesteze, de fiecare dată, când au constatat abuzuri ale legii, însă e destul de greu săte opui unui act normativ, la 8 luni După ce a fost dat, fiindcă a fost ținut ascuns de ochii lumii.
„Pensiile nesimțite” oferite de guvernarea CDR
Președintele Sindicatului Pensionarilor, Constantin Stăncescu, a afirmat că percepția precum că pesediștii și liberalii se opun desființării „pensiilor nesimțite” și a asumării răspunderii guvernamentale pentru noua lege este greșit interpretată. „Pensiile de lux nu vin de ieri, de alaltăieri, ci vin din 1996-2000, când a guvernat Convenția Democrată, sau „Draconică „, cum îi spun eu. S-au oferit salarii mari, și poate așa și trebuie, dar pe lângă ele și-au mai dat 34 de sporuri, pe care au reușit săle introducă în conținutul actului normativ. Legile nesimțite, date fără consultarea sindicatelor, au creat salarii nesimțite care au dus mai apoi la pensii nesimțite. Nu dorim neapărat desființarea acestora, ci corectarea lor la un raport de maxim 1: 7 – a mai spus acesta”.
O CasăNaționalăa Pensiilor Publice independentă
De asemenea, domnul Stăncescu spune că prin această nouălege trebuie săse corecteze tot ce a fost greșit până acum, în cadrul unei Case Autonome de Pensii Publice, nu săexiste mai multe, sectoriale. Ar trebui o Casăunică care săse ocupe de toți pensionarii și ca fiecare săse regăsească pe o scarăvalorică . Mai mult, acesta propune săse impunăo transparențătotalăîn ceea ce privește fondul de pensii și o administrare tripartită: sindicate, patronate, guvern.
Ne întoarcem la dictatură?
În ceea ce privește alegerile prezențiale care se apropie cu pași repezi, președintele Sindicatului Pensionarilor Vâlcea a declarat că este total împotriva măririi mandatului de la 4 la 5 ani deoarece, După părerea dânsului, președintele ar avea timp, în acești 5 ani, săse gândească la dictatură. Acest lucru nu ar fi posibil și în 4 ani. Acum, a afirmat liderul de sindicat că există deja o ușoarătendințăa actualului șef al statului spre o conducere autocrată, lucru pe care nu îl dorește.
Întrebat fiind cum o săse manifeste la urne, Stăncescu a explicat că noul președinte trebuie săfie o persoanăcultă, bine pregătităpolitic și diplomatic, apreciatăși cu bun simț, pentru că pe bun simț se clădește autoritatea. Iar După părerea lui, omul care s-ar potrivi descrierii sale ar fi tocmai Constantin Rotaru, președintele Partidului Alianța Socialistă, despre care știm noi foarte bine că este un nostalgic al „odioasei dictaturi” și al „regretatului constructor și reformist al României” Nicolae Ceaușescu. Deci, până la urmă, domnule Stăncescu, vreți sau nu dictatură?
Păreri împărțite între pensionarii de rând
Părerile pensionarilor de rând sunt împărțite, atât în ceea ce privește legea pensiilor, împotrivirea pesediștilor și liberalilor de a o adopta, cât și referitor la alegerile prezidențiale. Astfel, pensionarul Ovidiu Voinea este de părere că „atitudinea pesediștilor și a liberalilor este duplicitarăpentru că și ei făceau parte din guvernele și parlamentele anterioare”. Referitor la cum o săse manifeste la urne, acesta a explicat că „trebuie să mă gândesc bine cine poate săîmi satisfacă unele din nevoile actuale. Cred că Mircea Geoanăar fi potrivit, dar rămâne de văzut ce mai fac și ceilalți”.
Cu privire la desființarea „pensiilor nesimțite”, Teodor Hodorogea crede că „toată treaba e un bâlci, că dacă era săumble la ele dădeau un decret și terminau”. Pentru prezidențiale acesta e îndreptat că tre un candidat pe care îl crede neutru, în afara partidelor, Sorin Oprescu.
Crișan Badea considerăcă PSD și PNL nu se opun înlăturării „pensiilor nesimțite”, și chiar dacă ar fi așa, acestea oricum reprezintănumai 10% din total. „E gargara lor” a conchis acesta. El a afirmat că nu se va prezenta la urne pentru că nu are pe cine săvoteze. „Toți sunt niște escroci!” a mai adăugat.
„Cred că e prea multăvorbărie cu legea asta. Fiind la conducere sunt interesați să-și păstreze privilegiile așa cum au făcut până acum. toată bătălia e pentru putere. Nu e nimic concret nici la legea pensiilor, nici la cea a salariilor” a afirmat Marin Mitrică , un alt pensionar, care îl susține la prezidențiale pe Băsescu, despre care spune că ” nu este el foarte bun, dar în comparație cu Geoanăși ceilalți…”.
Alexandra Iordache
Lasă un comentariu