Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PD-L mai are de schimbat 10 directori, iar PSD-ul 23

Vremea decapitărilor

MAREA ÎMPĂRÎEALĂ. După ce și-au împărțit frățește instituțiile, în PD-L și PSD au început binecunoscutele certuri interne pe funcții. Pedeliștii s-au „înțeles”, însă , mult mai repede și astfel, la scurt timp ei au numit în funcție primul director. La PSD situația nu e roz deloc. Din câte se pare, în acest moment, în interiorul partidului, existăun scandal mocnit între liderii pesediști vâlceni, care riscă sădegenereze într-o ceartăpublică

Au trecut mai bine de patru luni de când noul Guvern al României a preluat frâiele țării, iar mulți directori liberali se aflăîncă în fruntea instituțiilor deconcentrate. Liderii județeni ai partidelor de guvernare au întârziat mai mult decât oricând cu schimbările, considerând că nu au bazălegalăpentru a face aceste modifică ri în fruntea instituțiilor. Asta în ciuda faptului că , dacă ne aducem bine aminte, într-un timp foarte scurt, liberalii au exercitat o presiune extraordinarăpe șefii de instituții, pe care i-au „convins” într-un fel au altul să-și dea demisia. Ei bine, pedeliștii și social-democrații au fost nevoiți sărecurgăla o metodălegalăpentru a-și pune oamenii în funcții, ei „scoțând” de curând o ordonanțăde urgență, 37/2009, ce are menirea de a decapita toți directorii liberali.

Intrușii politici, excluși din start

Dispozițiile legale cu privire la încetarea raporturilor de muncă pentru directorii de deconcentrate au început săfie transmise în teritoriu. Potrivit ordonanței, lovitura de grație o reprezintă”desființarea funcțiilor publice care conferăcalitatea de conducă tor al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale în termen de 32 de zile” de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Așadar, niciunul dintre cei demiși nu mai poate face manevre pentru a rămâne în funcție ori săîntârzie semnarea contractelor de management. În actul normativ s-a introdus și o prevedere cu privire la recomandarea pe funcții, astfel încât săfie excluși din start intrușii politici. Preluarea posturilor vacante trebuie săse facă în termen de o lună, adică „până cel târziu în 23 mai”. Noii directori vor fi numiți în baza unui proiect de management și a unui contract care va cuprinde indicatorii de performanțăpe care trebuie să-i îndeplinească în cei patru ani cât vor sta în funcții.

Liderii PD-L Vâlcea au fost mai harnici

Democrat – liberalii vâlceni s-au mișcat mult mai repede decât colegii lor de coaliție în acțiunea de schimbare a conducerilor de deconcentrate. După ce și-au împărțit frățește instituțiile, în PD-L și PSD au început binecunoscutele certuri interne pe funcții. Pedeliștii s-au „înțeles”, însă , mult mai repede și astfel, la scurt timp ei au numit în funcție primul director. Este vorba de Maria Bercea, care i-a luat locul liberalului Traian Dobrinescu în fruntea Regiei Autonomăa Protocolului de Stat (RAPPS). Mai apoi, pedeliștii au hotărât să-i menținăîn funcții pe directorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea (ITM) – Ion Nicolăescu, Direcția Sanitar Veterinarăși pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vâlcea – Florinel Constantinescu, Spitalul Județean de UrgențăVâlcea – Georgeta Săliște, Direcția Naționalăde Drumuri și Poduri Vâlcea – Eugen Mănescu, Direcția județeană de Sport Vâlcea – Adrian Comănescu, Registrul Auto Român – Iuliana Moise, precum și pe adjunctul Oficiului Județean de Cadastru Vâlcea.

Conform declarațiilor vicepreședintelui PD-L Vâlcea, Romulus Bulacu, în acest moment pedeliștii mai au de numit doar 10 directori plini și adjuncți. Printre instituțiile deconcentrate unde aceștia își vor pune oamenii se numărăServiciul de AmbulanțăVâlcea, Garda de Mediu Vâlcea, Agenția Naționalăde Prestații Sociale Vâlcea, Inspecția SocialăVâlcea, Societatea Naționalăde Îmbunătățiri Funciare (SNIF) – Filiala Vâlcea, ANIF Vâlcea, Direcția județeană pentru Tineret, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, Garda Financiară Vâlcea și Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea. Pentru multe dintre aceste instituții încă mai sunt discuții referitoare la persoanele ce vor ocupa funcțiile de conducere, însă sunt câteva instituții unde numele se știu deja. Este vorba de Garda de Mediu Vâlcea unde va fi numit Dan Ploscă , ANIF Vâlcea unde va fi pus în funcție Aurel Simion și Direcția județeană pentru Tineret care va fi condusăde Paul Dinu.

Pesediștii, puturoși și secretoși

Încă de la început, social – democrații vâlceni au făcut un secret atât din negocierea instituțiilor deconcentrate cu PD-L, cât și din alegerea celor mai merituoși oameni din interiorul partidului pentru a ocupa funcții de conducere. Asta și pentru că tot mai mulți pesediști au început săridice pretenții și au iscat, la un moment dat, certuri inutile. Din nefericire, se pare că și în acest moment existăun scandal mocnit între liderii pesediști vâlceni, care riscă sădegenereze într-o ceartăpublică . Social-democrații au reușit totuși să-și punăîn funcții câțiva oameni, cum ar fi Gigi Matei, care a fost numit director la Direcția Apelor Olt, Costi Rădulescu la Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea, Camelia Coroiu la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea sau Cristian Nedelcu, ce a fost numit director adjunct la Direcția Silvică Vâlcea. Cu toate acestea, PSD-ul mai are de numit 23 de directori. De exemplu, la Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea ei îl vor numi pe fostul primar al orașului Ocnele Mari – Radu Gheorghe, la Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea va fi pus pesedistul Adrian Bușu, la Direcția de Culturăva fi Vetuța Ciocan, iar la Autoritatea de Plăți și Intervenții pentru Agricultură- Alexandru Oproaica. Mari controverse mai sunt încă în ceea ce privește numirea unui director la Autoritatea RutierăRomână(ARR) Vâlcea.