Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Patronii vâlceni sunt nepăsători la nevoile angajaților

 Directorul ITM Vâlcea, Ionela Bâcă , a constatat

INDIFERENÎĂ. Săptămâna trecută, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea, Ionela Bâcă , a demarat o campanie în cadrul că reia s-a verificat dacă angajatorii respectăprevederile legale în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă a salariaților, pe timp geros. După câteva controale s-a descoperit că aceștia au rămas impasibili la condițiile meteo extreme din urmăcu o săptămână.

În perioada cuprinsăîntre 26 și 30 ianuarie a.c., directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea, Ionela Bâcă , a desfășurat campania de control pentru verificarea respectării prevederilor Ordonanței de Urgențănr. 99 din 29 iunie 2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă . Ordonanța prevede ca, în perioadele cu temperaturi scă zute extreme, angajatorii să asigure mai multe măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucreazăîn aer liber. Printre acestea se numără: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 până la 1 litru de persoanăpe schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, asigurându-se spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și, de asemenea, asigurarea echipamentului individual de protecție.

Potrivit spuselor directorului coordonator al ITM Vâlcea, Ionela Bâcă , campania a vizat în special spălătoriile auto, dar au fost controlate și alte instituții publice. În total, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 27 de controale în localități precum Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, Horezu, Brezoi și Bălcești, constatând și că 10 spălătorii avute în vedere pentru control nu funcționau.

În urma campaniei de verificare s-a mai constatat că majoritatea angajatorilor controlați au rămas nepăsători în fața prevederilor legale și s-au arătat neinteresați de periclitarea stării de sănătate a salariaților lor. De asemenea, au fost consemnate mai multe neconformități, și anume: nu au fost întocmite planuri de prevenire și protecție în muncă , lucrătorii nu au fost instruiți corespunzător și nu erau dotați cu echipament individual de protecție, echipamentele de muncă folosite erau neconforme și, pe deasupra, controalele medicale înainte de angajare și cele periodice nu au fost efectuate în multe societăți. Totodatăa fost oprităși funcționarea a 15 echipamente de muncă .

Avertismentele au primat în fața amenzilor

Per total, au fost dispuse 70 de măsuri, în funcție de disfuncționalități. Ionela Bâcă , directorul coordonator al ITM Vâlcea, a ținut săprecizeze că prin această acțiune de control nu s-a dorit săse acorde cât mai multe amenzi, ci mai degrabăsăse atragăatenția asupra disfuncționalităților. „În această campanie s-a mers mai mult pe acordarea de avertismente, urmând ca la termenele stabilite săfacem din nou controale, și numai dacă nu au fost remediate problemele săfie aplicate amenzi”, a precizat aceasta.

În ceea ce privește domeniul relații de muncă , în urma controlului efectuat, ITM Vâlcea a sancționat 6 angajatori pentru munca la negru , fiind depistate, pe parcursul săptămânii trecute, 11 persoane fără contract individual de muncă . Valoarea totalăa amenzilor acordate în acest sens a ajuns la 33.000 lei.

Schimbări la completarea registrului de evidențăa salariaților

De asemenea, Ionela Bâcă atrage atenția angajatorilor, cu privire la noile schimbări legislative din domeniul muncii. Guvernul României a hotărât ca, în data de 20 ianuarie a.c., sămodifice hotărârea din 2006 privind întocmirea și completarea registrului general de evidențăa salariaților.

Prin această nouăhotărâre, se are în vedere soluționarea problemei muncii nedeclarate, conform Memorandumului de Înțelegere din 23 iunie 2009 încheiat între Comunitatea Europeană și România.

În acest sens va crește semnificativ intensitatea controalelor și vor fi administrate amenzi usturătoare, suficient de descurajatoare în cazul constatării că legea muncii nu este respectată.

Au fost aduse, astfel, trei modifică ri la Hotărârea din 2006. Așadar, prima se referăla faptul că elementele privind datele personale ale salariaților, respectiv numele, prenumele, codul numeric personal, data angajării, funcția/ocupația și tipul contractului individual de muncă , trebuie înregistrate în registrul general de evidențăa salariaților cel târziu în ziua lucrătoare anterioarăînceperii activității acestora. De asemenea, angajatorii au obligația de a transmite registrul în formă electronică la inspectoratul teritorial de muncă pe a că rui razăteritorialăîși au sediul, cel târziu în ziua lucrătoare anterioarăînceperii activității de că tre primul salariat. Mai mult decât atât, prevederea conform că reia contravenientul avea posibilitatea de a achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal sau de la data comunică rii acestuia, jumătate din minimul amenzii, a fost abrogată. În noua Hotărâre sunt prevăzute și două noi contravenții. Astfel, conform spuselor Ionelei Bâcă , neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registru anterior începerii activității, va fi sancționatăcu amendăde 1500 lei pentru fiecare contract individual de muncă neînregistrat, fără ca valoarea cumulatăa amenzii sădepășească cuantumul de 20 000 lei. De asemenea, completarea registrului cu date eronate va fi pedepsităcu amendăde la 3500 lei la 5000 lei.