Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Parlamentarii vâlceni nu au soluții contra crizei. Era de așteptat

SONDAJ. Din câte se vede, controversa mai mult decât aprinsă, iscată de măsurile de restructurare anunțate de Guvern, începe săaducă cu o polemică fără sens, ce se disputăaproape fără sens ore-n șir la televizor. Totuși, dincolo de acuzațiile pe care puterea și opoziția și le aduc reciproc, nu am avut posibilitatea sădescoperim soluții concrete la declarațiile Guvernului. Acesta este motivul pentru care am efectuat un sondaj de opinie printre parlamentarii vâlceni pentru a vedea care sunt soluțiile prezentate de aceștia, ne referim la cele serioase, viabile, pentru diminuarea efectelor crizei în care se adâncește din ce în ce mai mult țara noastră. Puțini au fost cei care au reușit săne convingă.

Samoil Vîlcu, parlamentar PDL, este de părere că măsurile pentru reducerea efectelor crizei au fost deja propuse de Guvern. „Trebuie săse folosească de toate pârghiile administrative, fiscale pe care le are pentru a relua investițiile și a accesa fonduri europene. Banii pe care îi împrumutăm trebuie săîi folosim pentru investiții, locuri de muncă și productivitate. Dacă nu aducem aport de capital, investiții și în domeniul bugetar așa cum se face în cel privat. Cum ne gestionăm banul propriu, așa trebuie săfacem și cu cel public”, ne-a informat Vîlcu, că ruia trebuie să-i spunem, deși nu ne face prea multăplăcere, că expresia a „aduce aportul” este un pleonasm de-a dreptul odios. „Aport” vine de la verbul franțuzesc „aporter” care se traduce prin „a aduce”. Deși, cineva sau ceva nu-și poate „aduce adusul”. Colegul său de partid, senatorul pedelist Dorel Jurcan, a bălmăjit și el ceva despre reducerea efectelor crizei, recunoscând că nu a făcut propuneri. Știm. E mereu în pană. „Măsurile au fost dezbătute la ședințele de grup și apoi la întâlnirea cu Guvernul și cu președintele. Pe lângă scă derea salariilor (salariul minim nu va scă dea sub 600 de lei) și pensiilor (pensia minim garantatănu va fi sub 350 lei), o altămăsurăanticrizăar fi eradicarea evaziunii fiscale prin intensificarea controalelor în domeniul fiscal”, ne-a declarat Jurcan.

Buican, habarnist de profesie

În opinia deputatului PSD, Vasile Bleotu, măsurile anticrizăpropuse au fost foarte multe. „Prima, și cea mai importantă, se referăla introducerea impozitării progresive, începând de la 15, apoi 25 și 35 %. Am mai propus de asemenea pentru întreprinderile mici și mijlocii scă derea contribuțiilor sociale cu 3 procente Față de cele din prezent. O altăpropunere vizeazăacordarea prin Eximbank și CEC a unui sprijin – dobândăbonificată, pentru unitățile economice care fac producție și export. Am mai propus scutirea pe o perioadă de 2 ani, cât se spune că va mai dura criza, de la plata impozitului pe profit de că tre agenții economici care angajeazășomeri, iar pentru ceilalți, scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Mai propunem acordarea de subvenții agricultorilor și fermierilor care produc bunuri agricole pentru export și neimpozitarea pensiilor și salariilor mai mici de 10 milioane”, este de părere social-democratul.

Emilian Frâncu ne-a servit și el o porție de idei expirate pe care le-am mai auzit până acum de o mie de ori: „În primul rând am propus eliminarea impozitului forfetar. Alte propuneri se referăla: încurajarea cu un bon de 5 % a celor care plătesc la timp taxele și impozitele, diminuarea numărului de ministere la 8, creșterea bazei de colectare a impozitelor prin introducerea în zona controlului și a clientelei politice a actualei guvernări, indemnizația de șomaj săfie datădirect angajatorului, pentru cei disponibilizați din sistemul bugetar, cu obligația de a-l ține o perioadă dublăîn activitate pe cel preluat din șomaj, verificarea posibilității de a micșora cu 1-2 procente contribuțiile pe salarii, pentru că impozitele mici genereazăo putere de cumpărare mai mare, productivitate mai mare și creare de locuri de muncă , micșorarea TVA la 10 % pentru alimente și produse de primăutilitate, scutirea cu 50% a impozitului pe profitul reinvestit”.

Pe de altăparte, deputatul PDL, Sorin Zamfirescu, ne-a spus că , deocamdată, în Parlament, nu s-a discutat încă planul de măsuri, nici condițiile din scrisoarea de intenție care trebuie trimisă la FMI. El spune că dezbaterea va avea loc în Parlament la începutul săptămânii care urmează. „Grupul nostru parlamentar susține măsurile de austeritate propuse de Guvernul Boc, mai puțin reducerea pensiei minim garantate sub 350 de lei”, susține deputatul UNPR, Dan Mazilu.

Singurul care nu a vrut săne răspundăla întrebare, asta pentru că habar nu avea ce săzică și că a lua declarații politice lui Cristian Buican este ca și cum ai cere unui bebeluș săvorbească două limbi străine. Deputatul-fantomăne-a declarat: „Eu nu sunt singurul care a făcut propuneri anticriză, ci întreg Partidul Național Liberal. Dacă vreți săaflați măsurile, intrați pe site-ul PNL sau participați la conferințele noastre de presă pentru că eu nu vreau sărăspund”. Unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!