Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Parlamentarii fantomă

” Actorii teatrului jalnic

Alegerile parlamentare se apropie cu pași repezi. Deputații și senatorii au și început să-și facă campanie electorală, în speranța că vor mai câștiga ceva capital politic. Aleșii s-au obișnuit cu scaunele calde și moi din Parlamentul României (pe care au dormit aproape patru ani de zile, impasibili la doleanțele celor care i-au votat) și își doresc un nou mandat, aburind electoratul cu promisiuni deșarte. Acești vânzători de iluzii (în categorie intrămajoritatea parlamentarilor) își aduc aminte de români – pentru ei o simplămasăde manevră- atunci când, așa cum spuneam în rândurile de mai sus, sperăsămai prindăun loc în Parlament.

Vâlcea, din păcate, a avut parte în ultimii patru ani de senatori și deputați fantomă, puși pe liste de la centru, care nici nu-și mai amintesc când a fost ultima oarăîn județ sau când au stat de vorbăcu cetățenii. Unii dintre ei nu venit niciodatăîn circumscripțiile electorale unde au fost aleși. Deși organizațiile vâlcene ale celor mai importante formațiuni politice (PSD, PRM și PC) au promis că la acest scrutin nu li se vor mai impune de la centru candidați care nu știu bine nici unde este Vâlcea pe hartă, existădestule voci care susțin că , în realitate, lucrurile nu stau deloc așa.

Tutankamon-ul peremist

fără doar și poate, parlamentarul care a venit în județul nostru de cele mai puține ori – noi nu ne aducem aminte săse fi întâmplat niciodatăacest lucru – este senatorul PSD, Viorel Dumitrescu. Mai bătrân decât timpul însuși, alesul a fost îndesat pe gât, de la centru, de PRM, pe listele de parlamentari, la Vâlcea, de cel mai ciudat și obscur președinte de partid din România din câți există, Vadim Tudor. Peremiștii vâlceni, confruntându-se cu o lipsăacutăde personalități politice locale cu ștaif, au acceptat propunerea sosităde la centru, fără prea mare bucurie, ce-i drept. Senatorul nu numai că n-a pus piciorul în județul nostru, însă , conform site-ului Senatului României, este unul dintre aleșii care au primit un mare zero barat la capitolul activitate Parlamentară . Colegii de Senat spun că acesta avea apariții fantomatice în Parlament, iar atunci când își făcea curaj săse ducă , prefera sătacă sau sădoarmăîn pace pe un scaun, refuzând săfie deranjat de miile de probleme cu care se confruntă cetățenii acestei țări.

În ceea ce privește candidatul PRM Vâlcea pe listele de parlamentari, organizația preferăsăpăstreze tăcerea, mai ales că , în acest moment, din punct de vedere politic, partidul este în că dere liberă. Cel puțin așa ne aratăalegerile europarlamentare din 25 noiembrie de anul trecut, când PRM nu a reușit sătreacă pragul electoral de 5%.

Mișu „Statuie” e sculptat ca un erou mort

Un alt personaj politic care ne-a bântuit județul, de foarte puține ori ce-i drept, este senatorul PSD, Mihail Popescu, și el catapultat de la centru, în urma unor jocuri de culise al că ror artizan a fost nimeni altul decât Ion Iliescu. Deloc preocupat de problemele Vâlcii, parlamentarul s-a dezis aproape imediat ce a fost ales ca și senator de electoratul vâlcean, manifestând un opulent, dacă ne este permis săspunem așa, dezinteres Față de nevoile cetățenilor acestui județ. Cât despre activitatea sa din Parlament, nu sunt prea multe de spus, că ci alesul n-a făcut mai nimic în cei aproape patru ani de mandat. Ba, mai mult, acesta a încercat săse scuze pentru inactivitatea și lipsa de abilitate politică , care ar trebui săfie parte integrantăa calității de parlamentar, susținând că , de fapt, activitatea sa a fost obstrucționatăde cei care sunt acum în arcul de guvernământ și care, încerca el săexplice, pun bețe în roate aleșilor din opoziție. Scuza este de-a dreptul puerilăavând în vedere că , deputatul Aurel Vlădoiu, colegul său de partid a reușit să-și respecte promisiunile electorale. Conform statisticilor, activitatea sa ca și senator poate fi catalogatădrept dezastruoasă, Popescu înscriindu-se cu brio în categoria aleșilor care au sforăit pe rupte în Senat, ani de zile. În schimb, „nea Mișu” și-a făcut statuie în Monumentul Infanteriei din București, unde figureazăca mare erou național, mort la datorie.

Un alt deputat pentru care activitatea politică nu a fost inventată, este deputatul Rovana Plumb, o tanti de prin PSD, ajunsăprintr-o ironie a sorții pe listele de la Vâlcea, datorităunui bun prieten politic, care acum e un mare nimic politic, Adrian Năstase. Deși social-democrata a încercat de câteva ori săse facă plăcutăelectoratului vâlcean, ea n-a reușit niciodatăacest lucru, datorităinfatuării sale, că pătată, probabil, de la cel care i-a fost mentor spiritual (Adrian Năstase) de pe vremea când a intrat, pe ușa de din dos, în viața politică . Îmbrăcatămereu la patru ace și încă lțatăcu pantofi de catifea sau lac, despre care spunea cu mândrie că sunt de firmă, Rovana Plumb n-a vrut niciodatăsăstea de vorbăcu nevoiașii din Vâlcea. Social-democrata nu s-a imaginat niciodatăîn cizme de cauciuc, întinzând o mânăde ajutor miilor de vâlceni care au avut de suferit de pe urma inundațiilor, de exemplu. A preferat săfacă o politică de catifea, cocoțatăpe scaunul confortabil al biroului ei de deputat, departe de lumea reală, pe care, dacă ar fi acceptat-o, ar fi trebuit să-și murdărească stilații-i pantofiori, pentru a salva destine. Dar ea nu-i genul. Nu a făcut nimic în calitatea de deputat, trăgând permanent chiulul din Parlament. La capitolul declarații politice, interpelări sau întrebări, Rovana Plumb se numărăprintre deputații repetenți.

Fantoma din PC

Pe Dumitru Becșenescu l-a durut, patru ani de zile, în cot de cei care i-au dat voturile pentru a ajunge parlamentar. Întâlnirile sale cu cetățenii pot fi numărate pe degetele de la o mână, iar cât privește manifestările sale de facturăpolitică , aceste pot fi descrise ca fiind printre cele mai bizare. Becșenescu este un individ care nu a știut niciodatăsărelaționeze cu presa sau colegii săi de partid. De-a lungul timpului, scandalurile legate de o relație extraconjugalăpe care acesta ar fi avut-o cu o tânărădin București și de casele pentru sinistrați, executate de firma „Antares” al că rui patron este, i-au deformat iremediabil imaginea publică și așa destul de șubrezitădatoritălipsei sale de popularitate în rândul electoratului. Personaj subordonat total interesului de ordin personal, Dumitru Becșenescu a „dezertat” la un moment din Partidul Conservator, cel care l-a propulsat în politică , din cauza unor neînțelegeri cu Dumitru Bușe, președintele conservatorilor vâlceni. Mai precis, este vorba de anumite disensiuni apărute între grupurile de interese din interiorul acestui partid, grupuri conduse de marele „dregător” de acum al CJ Vâlcea, Dumitru Bușe. Mai apoi, Becșenescu, această fantomăpolitică totală, și-a anunțat intrarea în PD Vâlcea, partid care nu l-a recunoscut vreodatăca și membru al său. Deși a încercat săconvingăopinia publică că , de fapt, are adeziune la organizația centralăa PD, democrații vâlceni nu au vrut să-l accepte în rândurile partidului, susținând că nu-și doresc un nou coleg, cu grave probleme de moralitate, cunoscut ca un trasesit politic.

În cele din urmă, acceptându-și înfrângerea, conștient că este refuzat de democrați și perfect depășit politic, încercând săsalveze aparențele, Becșeneacu a anunțat că se retrage din PD și rămâne independent politic.

Cât despre activitatea sa Parlamentară , putem spune că deputatul se poate „lăuda” cu maxim 15 prezențe în Parlament și zero declarații politice, interpelări sau întrebări. Prioritatea sa în anii care s-au scurs de la câștigarea mandatului a fost de a-și burduși conturile (sumele vehiculate în declarația sa de avere sunt de-a dreptul amețitoare), și așa grase, din bănci, conștientizând probabil că în această viațănu va mai avea niciodatășansa de a ajunge parlamentar.

Olivia Pîrvu – Cîrciu