Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pârâul Hința a fost infestat cu dejecții de la Spitalul TBC Mihăești

 Poluare cu materii fecale la Băile Govora

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

INTOLERABIL. Un pârâu cu ape uzate și materii fecale trece chiar prin centrul satului Govora. Localnicii spun că în zonănu se mai poate respira și nu-și pot ține ferestrele deschise aproape niciodatădin cauza mirosului insuportabil. Cu câteva zile în urmă, sătenii au găsit mai multe grămezi de pești, unii morți, alții în agonie, aduși de apăla mal. Pentru a descoperi cauza acestei situații, sătenii, în frunte cu primarul orașului stațiune Băile-Govora, Mihai Mateescu, s-au transformat în detectivi și au pornit pe firul apei. După câteva ore de că utări, s-au oprit taman în spatele societății comerciale „Oltenia San Tour”, responsabilăcu vidanjarea de dejecții de la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Mihăești. Acolo numărul peștilor morți era mult mai mare, iar mirosul pestilențial se răspândea de jur-împrejur.

„Zeci de kilograme de pește unii erau deja morți, alții în agonie”

„În repetate rânduri am fost sesizat de că tre locuitori ai satului Govora cu privire la faptul că în pârâul Hința se aruncă dejecții. Zilele trecute, măpregăteam săplec, în interes de serviciu, la Craiova, dar cetățenii din zonăm-au rugat sămerg la fața locului pentru a vedea peștii morți care pluteau pe apă. Într-adevăr, am adunat pe mal zeci de kilograme de pește unii erau deja morți, alții în agonie. Am anunțat imediat Garda de Mediu, dar până la venirea acestora am luat unele măsuri. Am format două echipe și am plecat pe firul apei pentru a descoperi de unde provin materiile fecale și mizeria ce se afla în apă. Eu am făcut parte din echipa care a cercetat terenul de la Govora sat în amonte. Cealaltăechipăa mers pe firul apei de la ștrand în aval. La noi, apa era limpede. Ceilalți, care au verificat pas cu pas întreaga zonă, au descoperit locul de unde fuseserăaruncate dejecțiile. În spatele firmei Oltenia San Tour. În continuare, comisarii de mediu, veniți la fața locului, au cercetat și ei întreaga zonă, au luat probe și au întocmit o notăde constatare”, ne-a declarat primarul Mihai Mateescu.

Dejecții cu materii fecale de la Spitalul de Ftiziologie Mihăești

Am intrat și noi în posesia notei de constatare întocmităde comisarii Gărzii de Mediu Vâlcea, unde se specifică foarte clar cauzele poluării pârâului Hința.

„Subsemnații Pantur Marian și Nicolae Adrian din cadrul Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Vâlcea, în calitate de comisari, în urma controlului efectuat în data de 23.05. 2009, orele 19.20, la sediul S.C. Oltenia San Tour Filiala Govora SRL, din localitatea Băile Govora, str. Tudor Vladimirescu 13-15, în prezența d-lui ing. Tudosescu Nicolae, în calitate de șef stație betoane, am constatat următoarele:

Începând cu orele 18.00, ca urmare a sesizărilor telefonice a mai multor cetățeni ai satului Govora m-am deplasat pe lângă albia pârâului Hința, din dreptul SC Oltenia San Tour filiala Govora SRL constatând o mortalitate piscicolărecentă(pește mort/in agonie atât pe mal cât și în apa pârâului, ce avea un debit extrem de redus în acel moment) până la punctul de vărsare în râul Govora. În dreptul SC Oltenia San Tour s-au prelins pe zidul de sprijin al malului stâng al pârâului Hința urme de ape fecaloid-menajere.

La data controlului, la punctul de lucru al SC Oltenia San Tour nu se lucrase, conform celor declarate de că tre șeful stației de betoane, decât cu autospeciala/vodanja Saviem Vl-36-ZMS, aflatăîn dotarea proprie și deținând autorizația de mediu pentru lucrări de vidanjare. S-au contactat persoane de decizie din conducerea SC Oltenia San Tour filiala Băile Govora SRL, cu al că ror acord telefonic s-a intrat în incinta societății, unde s-a putut vedea urma de materii fecale chiar lângă zidul de sprijin situat pe malul stâng al pârâului Hința. În urma prezentării foii de parcurs, aferent autospecialei, rezultăcă în dara de 23.05.2009 s-au efectuat trei vidanjări de ape fecaloid-menajere de la Sanatoriul de Ftiziologie Mihăești, începând cu orele 09.45, transportând aceste ape uzate la stația de epurare a SC Acvarim Sa Rm. Vâlcea și terminând la ora 11.45. Nu s-au putut prezenta până la data întocmirii prezentei note rapoartele de încercă ri (buletinele de analize) a apelor uzate aflate în cauză. Nu s-au prezentat nici formularele de transport aferente acestor vidanjări și eliminări de ape uzate”. Cam așa sunănota de constatare întocmităde comisarii Gărzii de Mediu, la fața locului.

„Trăim cu frica-n sân”

Din punctul de vedere al martorilor, existăînsă și inadvertențe între realitate și ceea ce au declarat angajații SC Oltenia San Tour. Se pare că orele declarate de aceștia nu sunt întocmai exacte: „Nu poți în două ore săîncarci și sătransporți de trei ori. O orăîți ia numai absorbția dejecțiilor cu vidanja. A fost vorba doar de un singur transport. Nu înțeleg de ce s-a mințit. Și oricum, orice ce ar spune, materiile fecale au fost deversate în pârâu. Pentru că noi am văzut cu ochii noștri mizeria. Și nu este prima oară. Noi am mai găsit pește mort și cu alte ocazii”, ne-a declarat unul dintre martori, Nicolae Duican.

Localnicii stau cu frica-n sân gândindu-se la faptul că oricând se pot îmbolnăvi. „La Mihăești sunt internați pacienții cu afecțiuni grave ale sistemului respirator. E vorba de pacienți cu tuberculoză, cancer E normal săne fie frică . Bacilul Koch este foarte periculos. Pârâul Hința traverseazăGovora sat și Mihăeștiul și se varsăîn râul Govora. Oamenii se duc cu vitele la păscut, iar acestea se adapăfie din pârâu, fie din râu. Vădați seama? Și noi cumpărăm lapte.. Cum sănu ne fie teamă? Mâine poimâine ne trezim că suferim de cine știe ce și uite de unde ni se trage. Nu se poate așa ceva. Ca sănu mai spunem, că noi am avut întotdeauna grijăde acest pârâu. L-am curățit de foarte multe ori, astfel încât s-a populat cu pești și au reapărut chiar și algele, care dispăruserăcu mult timp în urmă”, ne-a mai declarat Nicolae Duican.

Materiale toxice aruncate în apă

Din cele povestite de martori, se pare că în prima fază, conducerea firmei Oltenia San Tour nu a recunoscut că ar fi deversat dejecțiile în apă, susținând că doar a fost spălatăvidanja. Se pare că în ziua cu pricina localnici din Govora Sat au luat cu gălețile pește pe care l-au comercializat în piața din Băile Govora. Problema deversării dejecțiilor de materii fecale nu este doar singura cu care s-au confruntat sătenii. Pentru ca mirosul pestilențial sădispară, iar microbii sămoară, angajații SC Oltenia San Tour ar fi aruncat în apăși materiale dezinfectante care au dus, de fapt, la moartea peștilor.

Concluzia în aceastăproblemăa fost trasăde Garda de Mediu, care, în urma celor constatate, a dat verdictul: vinovatăpentru poluarea pârâului Hința se face societatea comercialăOltenia San Tour Filiala Băile Govora, care a primit și o amendăcorespunzătoare, de 250 milioane lei vechi.