Acasă Arhiva 2 PĂMÂNTUL BLESTEMAT

PĂMÂNTUL BLESTEMAT

 Alunecări de teren în comuna Nicolae Bălcescu

DEZNĂDEJDE. Locuitorii comunei Nicolae Bălcescu ale că ror case s-au transformat, sub ochii lor, în adevărate ruine spun că tot ce au strâns într-o viațăde om a fost înghițit de pământ. Terenul pe care se aflau patru familii s-a prăbușit pe o supraFață de peste 300 de metri pătrați, iar din casele oamenilor se mai văd acum decât niște ruine. Drumul până la locuințele oamenilor loviți de blestemul pământului a devenit impracticabil și oricine se încumetăsă-l străbatăriscă să rămână împotmolit într-o mare de noroaie

Precipitațiile abundente din aceste zile au făcut prăpăd în că tunul Arici din localitatea vâlceană Nicolae Bălcescu. Aici, pământul a luat-o la vale, iar localnicii se tem că dacă va continua săplouăsituația se va agrava. până acum, au fost, deja, evacuate patru familii din locuințele, iar alte 70 au rămas izolate pentru că drumul care făcea legătura cu comuna Galicea a fost blocat de pământul care s-a surpat. Cu toate că lucrurile au luat o întorsăturăurâtă, primarul comunei, Constantin Oprea, susține că nu existăprea multe motive de îngrijorare și că acest fenomen natural a apărut încă din anul 2005, iar alunecarea de pământ nu s-a extins. „Au venit și cei de la Realitatea TV, au făcut mare tam-tam, dar lucrurile nu sunt atât de grave cum lasăei săse înțeleagă. E ceva nesemnificativ. Credeți-măeste o informație falsă. Acum nu e nimic. Poate la primăvară săfie mai rău „, ne-a spus liniștit edilul.

Inconsecvența în declarații a primarului comunei Nicolae Bălcescu surprinde. Tot el este cel care declara, de curând, în fața camerelor de luat vederi că au fost, deja, afectate 5 hectare de pământ. „Fenomenul nu se poate opri decât dacă se fac drenuri prin proiecte bine puse la punct A plecat prima parte de teren și Continuă cea de sus”, susținea Oprea îngrijorat. Tot el a spus că familiile care au fot evacuate vor locui, provizoriu, într-o școalăsau un grajd, „până când se va ieși din această criză”.

În concluzie, pericolul pândește în umbrăîn comuna Nicolae Bălcescu. Drept mărturie că lucrurile nu sunt deloc roz stau și declarațiile câtorva oameni din comunăcare locuiesc ceva mai departe de falia de pământ care a început săalunece și care se tem că , în scurt timp, vor fi nevoiți și ei să-și părăsească casele.

Case în ruină

Locuitorii comunei Nicolae Bălcescu ale că ror case s-au transformat, sub ochii lor, în adevărate ruine spun că tot ce au strâns într-o viațăde om a fost înghițit de pământ. Terenul pe care se aflau patru familii s-a prăbușit pe o supraFață de peste 300 de metri pătrați, iar din casele oamenilor se mai văd acum decât niște ruine. Drumul până la locuințele oamenilor loviți de blestemul pământului a devenit impracticabil și oricine se încumetăsă-l străbatăriscă să rămână împotmolit într-o mare de noroaie. După alunecă rile din 2005, Guvernul a dat câteva materiale de construcții oamenilor pentru a-și reface casele distruse, însă autoritățile locale susțin că este nevoie de investiții semnificative, montare de drenuri în terenul care se prăbușește, pentru a preîntâmpina alunecă rile de pământ.

Teama

Oamenii susțin că au fost loviți de un adevărat blestem și că Dumnezeu și-a întors fața de la ei. Singura lor speranțăeste ca autoritățile locale săintervinăîn rezolvarea acestei probleme. „E rău de tot. Pământul a luat-o la vale și va veni și peste noi. Este o familie, ce locuiește aproape de gaura din pământ, care a rămas practic sub cerul liber. Terenul s-a surpat și a luat cu el jumătate din casa oamenilor ăștia. Vai de capul lor! Au și copii. Nu știu ce-or face bieții de ei. O săli se dărâme de tot casa. Sunt amărâți. Și ei, și noi „, ne-a povestit cu tristețe în glas, Ioana Ene.

Cu toate că situația este cum nu se poate mai gravă, cum spuneam în rândurile de mai sus, primarul Oprea pare săstea liniștit. Locuitorilor, pe de altăparte, le este mai teamăca niciodatăcă După ce va trece iarna în comuna lor va fi prăpăd. „Sunt tare îngrijorat. Vine pământul peste noi. Nu este de glumă. Din câte văd eu, nimeni nu face nimic, de parcă nu ar vedea, cu adevărat, gravitatea situației. Avem probleme mari, dacine săne ajute Parcă sunt surzi și muți cu toții”, ne-a mărturisit, Ionuț Ștefan.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.