Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Orfanii cu părinți

Lege pentru protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Normal 0 21 PĂRĂSIŢI. 82.000 de copii, potrivit autorităților române, și până la 170.000, conform estimărilor Fundației Soros, sunt lăsați în grija rudelor de că tre părinții care pleacă pentru un loc de muncă în Europa de Vest și cel mai adesea în Italia.

Bunicii, mătușile și unchii, frații mai mari și vecinii nu reușesc, nici când se străduiesc, săînlocuiască grija mamei sau a tatălui, astfel că efectele despărțirilor îndelungate se resimt în lanț asupra minorilor, a vieții lor personale, la școală, în comunitate. „Sunt în desfășurare proiecte ce vizeazăacești copii aflați în dificultate, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Consilierea lor este una dintre cele mai im-portante acțiuni ale noastre și nu văputeți închipui cât de mult au nevoie acești copii de ajutor profesionist. Ei sunt, pentru mulți, doar o statistică de făcut în plus sau vorbe pe hârtie. Dar numai psihologul, asistentul social poate spune cât de lezați psihic sunt copiii cu părinți plecați, cât suferădin lipsa afecțiunii și cât tânjesc acești copii de dorul părinților. De aici pleacă totul în viața lor”, ne-a declarat Dorina Amza, psiholog la școala cu clasele I-VIII „Anton Pann” din Râmnic.

Statisticile nu reflectăsituația reală

Evidența și monitorizarea cazurilor de minori cu părinții plecați în străinătate este, cum era și firesc, în sarcina administrațiilor locale. Asistenții sociali din cadrul primăriilor au obligația săinformeze periodic DGASPC despre numărul lor și eventualele cazuri speciale care apar. Unii dintre primarii din județ au înțeles importanța acestor rapoarte, alții însă le fac După lungi insistențe și doar pentru că trebuie făcute fără muncă „de teren”. Din cauza lipsei de personal specializat în cadrul primăriilor, cifrele din aceste rapoarte nu reflectăsituația reală, numărul copiilor aflați în grija neamurilor sau vecinilor, pe durate mai scurte sau mai lungi, fiind, de fapt, mult mai mare.

Bunicii, părinți surogat pentru nepoții rămași singuri

În județul Vâlcea aproape 3000 de copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Potrivit statisticilor Direcției Generale pentru asistență Socialăși Protecție a Copilului Vâlcea, 1.439 de familii din județul nostru sunt despărțite de mii de kilometri. În timp ce părinții și-au luat lumea în cap, ducându-se sămuncească în alte țări, copiii au fost lăsați în grija bunicilor și a rudelor până la gradul patru. Cu voia sau fără voia lor, bunicii au devenit părinții surogat ai nepoților „părăsiți” de părinții lor. O parte dintre aceștia se aflăsub protecția DGASPC Vâlcea. Fenomenul este des întâlnit în mediul rural, unde oportunitățile financiare lipsesc cu desăvârșire.

Lege nouăpentru părinții plecați sămuncească în străinătate

Conform unei noi legi, aprobatăde Parlamentul României cu puțin timp în urmă, părinții plecați sămuncească în străinătate vor fi obligați prin lege să-și lase copiii în grija unei rude, nominalizând-o clar la notariat. În plus, ruda trebuie săaibăsalariul minim brut pe economie, sătreacă un test psihologic, săaibăcapacitate deplină de exercițiu, sănu aibăboli care săo imobilizeze și sănu fi fost decă zutădin drepturile părintești. Părinții care pleacă fără sărespecte noile reguli riscă amenzi între 2.500 de lei și 10.000 de lei.

Amenzi usturătoare pentru nerespectarea legii

Astfel, părinții vor fi obligați să-și anunțe plecarea de la primărie la domiciliu cu 40 de zile înainte. Serviciul Public de asistență Socialădin cadrul primăriei va verifica dacă părinții au respectat toate regulile impuse, urmând să-și dea acordul cu privire la plecarea acestora. Noile prevederi se aplică în două cazuri: atunci când ambii părinți (sau părintele unic, în cazul familiilor monoparentale) pleacă din țară și atunci când întreținătorul legal (altul decât părintele natural) emigrează.

Dar nu doar mama și tata riscă amendă, ci și cadrele didactice care nu anunțăimediat Serviciul Public de asistență Socialădacă au aflat de „săvârșirea orică rei forme de abuz” asupra copilului lăsat în îngrijirea rudei. Pentru asta, cadrele riscă amenzi cuprinse între 5.000 de lei și 15.000 de lei. La sesizarea școlilor, Serviciile Publice de asistență Socialăvor fi obligate săverifice în mod deosebit situația copiilor rămași acasă. Dacă nu o fac, și ele pot fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.