Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Operațiunea „Strada 2009” a descoperit 173 de infractori

Planul General de Acțiune al Ministerului Administrației și Internelor „Strada 2009” a dat roade și în județul Vâlcea.

Început pe data de 24 februarie a acestui an, programul „Strada” a reușit săadune un număr mare de infractori, dar și săprevinăunele evenimente grave. Cu toate că oamenii legii au beneficiat și de sprijinul jandarmilor, în acțiunile desfășurate în stradăeste nevoie de o suplimentare de echipaje, După cum s-a precizat într-o notăinformativătransmisăde cabinetul de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea.
În acest sens, conducerea IPJ Vâlcea propune pentru eficientizarea și întărirea sistemului de siguranțăpublică , suplimentarea cu 60-70 de funcții de agenți de siguranțăpublică personalul inspectoratului, dintre care 20-30 la Poliția municipiului Rm. Vâlcea. „Semnalăm faptul că existăîn continuare dificultăți reale în acoperirea dispozitivelor de ordine publică și a asigurării personalului pentru schimburi, datoritălipsei acute a personalului. În unele cazuri, în ștatele de funcții nu sunt prevăzute funcții de ofițer de serviciu. În localitățile unde existăformațiuni de poliție comunitară, efectivele acestora constituie un real sprijin pentru întărirea dispozitivelor de siguranțăpublică , aceștia fiind menționați expres în buletinul posturilor”, spune Florian Marian, șeful IPJ Vâlcea.

De asemenea, polițiștii vâlceni se confruntă și cu dotarea precară, mai ales cu mașini, cu lipsa de carburant, dar și de echipament. Încă de la început, programul „Strada 2009” a avut drept scop creșterea autorității poliției și asigurarea respectării legii prin organizarea de acțiuni specifice punctuale, întărirea prezenței echipelor de patrulare în mediile și zonele de interes operativ pentru prevenirea activităților infracționale și creșterea vizibilității elementului polițienesc în zonele de risc criminogen.
De la începutul acțiunii până în prezent, oamenii legii au organizat peste 800 de activități, reușind sădescopere 584 de infracțiuni. Furtul din autoturisme și din societățile comerciale a fost cea mai frecventă infracțiune întâlnită. până acum au fost prinși 173 infractori. Potrivit datelor IPJ Vâlcea, din totalul de infracțiuni constatate 87 au fost la regimul circulației rutiere, iar 12 infracțiuni economico-financiare. În această perioadă nu au fost înregistrate omoruri, tentative de omor sau lovituri cauzatoare de moarte.
Au fost aplicate în total 4811 sancțiuni contravenționale, în valoare totalăde 787.769 de lei, din care 457 la Legea 61/1991. „În urma evaluării situației operative, la nivelul județului se constatăcă nu existăo problematică majorăpe linia infracționalității stradale și, în special, a celei comise prin violență, așa cum rezultăși din evidențele statistice”, După cum se precizeazăîn comunicatul de presă mai sus amintit.