Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Oltchim va primi garanția de stat de 50 milioane euro pentru preluarea Arpechim Pitești”

 Emil Boc a promis

Normal 0 21

DECLARAÎIi ÎNCURAJATOARE. „Am decis săaprobăm, în următoarea ședințăde Guvern un memorandum care săvizeze susținerea procesului investițional de peste 400 milioane euro pentru Oltchim, cu garanție guvernamentalăde 80%. Tot în acea ședință, printr-un memorandum că tre Comisia Europeană , vom demara conversia că tre AVAS a datoriilor Oltchim”

 

Boc a spus că Oltchim este unul dintre polonii economiei naționale

Cu ocazia vizitei sale la Vâlcea, prim-ministrul României, Emil Boc, a vizitat și Oltchim-ul declarând că , în viitoarea ședințăde Guvern, se vor purta discuții pe marginea situației, existente, în acest moment, pe platforma chimică . „Venirea mea aici, împreunăcu ministrul Economiei, Adriean Videanu, cu ministrul Finanțelor, Gheorghe Pogea, aratăcă Guvernul are voința politică și administrativăsăsusținăOltchim prin trei acțiuni majore. În primul rând, se va aproba garanția de stat de 50 milioane euro pentru preluarea de că tre Oltchim a Arpechim Pitești. Am decis săaprobăm, în următoarea ședințăde Guvern, un memorandum care săvizeze susținerea procesului investițional de peste 400 milioane euro pentru Oltchim, cu garanție guvernamentalăde 80%. Tot în acea ședință, printr-un memorandum că tre Comisia Europeană , vom demara conversia că tre AVAS a datoriilor Oltchim”, a spus, extrem de hotărât, premierul Boc. În continuare, șeful executivului a mai adăugat că Oltchim este un pilon important al economiei vâlcene și nu numai care nu trebuie lăsat săse prăbușească . „Oltchim este o industrie strategică a economiei României, asigurând peste 10.000 locuri de muncă și este un pion principal pe piața petrochimică din Europa centralăși de est. De aceea, facem tot ce este posibil pentru ca această unitatea economică săfuncționeze bine. În plus, vom demara procedurile de negocieri cu Comisia Europeană pentru acordarea sprijinului că tre Oltchim sub forma ajutorului de stat. Prin toate aceste măsuri rapide, sperăm sădăm impulsul necesar pentru ca băncile care sunt în discuții cu Oltchim săștie că au garanția noastră. Ne intereseazăsăsalvăm locurile de muncă ale vâlcenilor și economia vâlceană sănu aibăde suferit”.

La rândul său, managerul Roibu a spus că Oltchim merge înainte, iar de la începutul lunii august, când se va realiza preluarea Arpechim, lucrurile vor sta mai bine. „Vom umbla în schemele de personal ale societății, în special în zona serviciilor, unde sunt încărcate Acolo unde existăsurplus de personal și va face reconversie profesionalăsau se vor face disponibilizări. Trebuie precizat că s-a apelat la soluția de șomaj tehnic pentru că este în avantajul societății Oltchim și al salariaților. Astfel, cei care au rămas sălucreze în fabrică își iau salariile întregi și firma merge”, a afirmat Roibu. În final, acesta și-a manifestat speranța că , până la finele acestei luni, săfie semnate contractele cu băncile, iar banii săfie rapid folosiți pentru preluarea Arpechim și repornirea mai multor instalații de la Oltchim.

Boc spune că , la Vâlcea, vom avea mai multe blocuri ANL

După întâlnirea avutăla Oltchim, premierul Boc, care a venit însoțit de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, și cel al Economiei, Adriean Videanu, a susținut, la Primăria Râmnicului, o conferințăde presă care a adus în discuție teme de larg interes, atât pentru municipiul nostru, cât și pentru dezvoltarea județului. El a expus reprezentanților mass-media investițiile ce se vor realiza în acest județ, precum și cele care urmeazăsădemareze. „Pentru programul de asfaltare a drumurilor de interes local, județul Vâlcea a primit de 7 ori mai mulți bani decât în 2009, peste 15 milioane de lei. În plus, au fost alocați 17 milioane de lei pentru repararea podurilor și podețelor din județ. În privința bazelor sportive, trebuie spus că au fost alocați câte 4 mii de lei pentru 21 de unități administrativ teritoriale”. De asemenea, potrivit declarațiilor premierului Emil Boc pentru construirea locuințelor de tip ANL, există, la acest moment, în finanțare, obiective în valoare de peste 4 milioane de lei, După cum urmează: în Rm. Vâlcea se vor construi 108 apartamente, la Băile Govora – 13, la Horezu – 20 de apartamente, iar la Ocnele Mari – 12. Pentru 2010 avem ca obiectiv de finalizare în Râmnicu Vâlcea 141 de apartamente, în Govora 36, că limănești 12. Iar pentru 2011, avem 158 apartamente, dintre acestea 130 în Râmnicu Vâlcea și 28 în Drăgășani. În privința reabilitării termice a blocurilor, pentru 2009, avem deja în finanțare 6,24 milioane, fonduri care reprezintăcota guvernului pentru 628 apartamente, respectiv 16 blocuri”, a mai spus Boc. În plus, prim-ministrul, Emil Boc a făcut referire și la faptul că în acest an se va demara reabilitarea Spitalului Județean Vâlcea, investiție extrem de costisitoare, peste 20 de milioane de euro. „Vom începe și reabilitările la spitalul din Horezu, consolidarea clădirii spitalului din Dăești, precum și dotarea spitalului de Obstetrică -Ginecologie din Rm. Vâlcea. Referitor la problema transportului, în momentul de Față , sunt două proiecte extrem de importante: este vorba de finalizarea proiectului „Consolidare Terasament”, pe DN 66 C, o lucrare care a început în anul 2008 și se va finaliza în această lună, cu o valoare de peste 2 milioane de lei și alte două proiecte în pregătire, destul de importante”, a mai spus Boc.

Șeful executivului a adus în discuție și detalii legate de programul „Prima Casă”, spunând că , până acum, guvernul a realizat toate demersurile necesare, ordonanțe de guvern, norme metodologice, precum și semnarea acordurilor cu băncile care au fost interesate. „În acest moment se va realiza semnarea convențiilor de colaborare între Fondul de Garantare și bănci în următoarea ordine: CEC, BRD, Alpha Bank, Transilvania, Banca Românească și ATP Bank. Sunt bănci care, deja, au semnat convențiile, iar în zilele care urmeazăse așteaptăsemnarea și cu alte bănci. Repet, din acest moment, mingea este deja în terenul băncilor și, în măsura în care ele își vor arăta disponibilitatea de a semna convențiile cu Fondul de Garantare, va face posibilădemararea proiectului”, a conchis Emil Boc.