Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Oltchim-ul prins la mijloc între PSD și PD-L?

” Constantin Roibu cere liderilor politici, prudențăși înțelepciune

Normal 0 21

 

Mitingul de miercuri al sindicaliștilor de la Oltchim a generat reacții ferme atât din partea conducerii Oltchim, cât și a liderilor politici din PSD și PD-L. Și aceasta, pentru că în timpul manifestării sindicale, oamenii au strigat lozinci împotriva guvernului PSD-PD-L, de genul: „Hoții, hoții!”, „Jos Videanu”, „Jos PCC-ul german!”, fapt ce a determinat reproșuri și teama de nesusținere guvernamentalăa salvării gigantului industrial. În ziua următoare consumării actlui sindical contestat, conducerea combinatului chimic a convocat întreaga presă județeană la o conferințăde presă , pentru a-și face cunoscut punctul său de vedere, prin vocea directorului general, dr. ing. Constantin Roibu. Dumnealui s-a delimitat hotărât de mișcarea făcutăde sindicaliștii chimiști conduși de Mihai Diculoiu, apreciind că , în această perioadă , OLTCHIM-ul s-a bucurat atât de sprijinul guvernului, cât și al PD-L-ului: „Nu putem face niciun pas fără notificarea Comisiei Europene (…) negocierile cu Arpechim au eșuat tot din cauza lipsei de bani (…) în raportul FMI nu existănicio referire la Oltchim (…) minuta încheiatăla PrefecturăDupă mitingul de marți nu se poate respecta (…) sindicaliștii păteazăimaginea Oltchim (…) îmi este rușine să măduc la ministrul Videanu După cât ajutor a primit de la el (…) vor fi disponibilizări la Oltchim în funcție de integrarea Arpechim, când aceasta se va putea realiza” – a precizat Constantin Roibu.

Miting sau manipulare politică ?

Pe aceeași temă, vineri, 29 mai a.c., la sediul Primăriei Râmnicului a avut loc o altăconferințăde presă , la care au participat directorul general dr. ing. Constantin Roibu, primarul Mircea Gutău, europarlamentarul PD-L, Marian Jean Marinescu, precum și alți lideri locali ai PD-L. Subiectul principal a fost legat tot de mitingul de miercuri, dar și de situația actualăa Oltchim. Constantin Roibu a tras un semnal de alarmăpentru angajații din subordinea sa, rugându-i sănu se mai lase manipulați politic: „Este neplăcut și mie îmi pare rău pentru angajații Oltchimului că s-au lăsat manipulați, ajungând sătransforme mitingul prin care cereau siguranța locurilor de muncă într-o manifestare politică . O săîncerc săaflu cum a avut loc această manipulare și, de fapt, cine se aflăîn spatele acestei acțiuni. La conferința anterioarăde presă , eu și colegii mei din conducere, am declarat că nu ne solidarizăm cu sindicaliștii, nu suntem de acord cu ei, iar în situația în care sindicatul va mai încerca pe viitor sămanipuleze oamenii și sătransforme acțiunile lor în manifestări politice, ne vom da demisia în bloc” – a precizat directorul general al Oltchim.

„S-au făcut greșeli și de o parte și de alta” – Constantin Roibu

Directorul general al Oltchim a ținut săsublinieze, încă de la început, că nu dorește săfacă campanie niciunui partid politic, ci sărepunăadevărul în drepturile sale vizavi de ceea ce s-a întâmplat în data de 26 mai a.c., atunci când a avut loc mitingul organizat în fața prefecturii de că tre sindicatul liber din Oltchim.

„Cu părere de rău, vreau săspun că problema Oltchimului a devenit o problemăde disputăpolitică și s-a greșit în acest caz de mai multe ori și de mai mult timp, nu numai acum când a început campania electoralăpentru europarlamentare. Atât PD-L-ul, cât și PSD-ul au făcut de multe ori exces de zel, ieșindu-se în presă , fiecare încercând săspunăcă a făcut intervenții pentru rezolvarea problemei Oltchimului. Din păcate, în momentul de Față problema Oltchimului nu este rezolvată, și cel puțin la Uniunea Europeană domnul Marian Jean Marinescu este singurul europarlamentar, care a avut mai multe intervenții, care au fost într-adevăr benefice Oltchimului. Vizavi de intervențiile făcute de domnul Marinescu la Bruxelles, pot săvăspun că am primit un mare ajutor din partea dumnealui. În primul rând, a reușit aranjarea unei întâlniri între comisarul european care are în subordine Direcția GeneralăCompetiții din cadrul UE, care analizeazăcazul Oltchim, cu domnul ministru Videanu. De asemenea, o intervenție pe care a făcut-o la rugămintea mea, punându-i la dispoziție materialele care le-am primit de la Direcția GeneralăCompetiții, la comisie, având o întâlnire acolo, unde ne-a susținut cauza. Este lăudabil că Marian Jean Marinescu nu s-a lăudat public cum și cât a ajutat el Oltchimul” – a mai adăugat Constantin Roibu.

De asemenea, directorul general al OLTCHIM a spus că atât oameni din PSD, cât și din PD-L au adus prejudicii Oltchim, unii intenționat, iar alții, în necunoștințăde cauză: „S-au făcut greșeli și de o parte și de alta. Așa cum s-au adus acuzații în timpul mitingului că un europarlamentar al PD-L-ului a acționat împotriva Oltchimului cu petiția depusăde PCC la Uniunea Europeană , s-au făcut greșeli și din partea PSD-ului, făcute destul de recent, prin diverse persoane. În cadrul Camerei Deputaților, în comisia buget-finanțe, șeful comisiei, care este deputat PSD, în momentul în care s-a analizat cazul Oltchim, a fost pe Față împotriva noastră” – a mai spus Constantin Roibu.

Constantin Roibu a mai precizat că în momentul de Față , la Bruxelles, se încearcă tatonarea terenului, pentru că o notificare greșitănu face decât săîmpingălucrurile cel puțin o jumătate de an. „În momentul de Față , suntem în situația în care avem întâlniri informale cu Comisia Europeană pentru a face o notificare cât mai corectăși sănu fie nevoie săse deschidăo investigație care sădureze 6 sau 9 luni de zile. Probabil că vom merge pe notificare pentru ajutor de stat și program de restructurare”.

„Ar trebui săfie liniște și pace” – Marian Jean Marinescu

Europarlamentarul PD-L, Marian Jean Marinescu, a spus că toți vâlcenii trebuie săfie conștienți că de soarta Oltchimului depinde soarta întregului județ și că toți factorii responsabili trebuie săpunăumărul pentru a descâlci situația de la combinat. „Vreau săvăspun că ceea ce se întâmplăacum, nu este bine. În momentul în care existăo astfel de anchetă, comisia Europeană monitorizeazătot, inclusiv ce se scrie în ziare. Eu am fost acolo, dar n-am spus nimănui pentru că mi se pare normal săacționez fără tam-tam. Măduc, fac treabăși când s-o termina, mai vedem ce se întâmplă. Cred că ar trebui săfie liniște și pace până se rezolvăproblema, așa cum a fost la Ford. Și acolo a încercat unul sădea o declarație anapoda. Nu e în ordine. În astfel de situații, trebuie săfie liniște și pace, astfel încât lucrurile acolo săse desfășoare obiectiv” – a spus Marinescu.

Acuzațiile împotriva PD-L precum că unii lideri ar fi împotriva Oltchim au fost demontate de europarlamentarul oltean: „Săspunăcineva că unii de la PD-L vor sădărâme Oltchimul, mi se pare o mare tâmpenie. Acum trei luni, când am discutat cu ministrul Videanu despre Oltchim, mi-a spus că treaba e hotărâtă. Mi-a spus că a discutat cu Pogea și rezolvăproblema. De atunci, am plecat fiecare pe calea lui. Dar nu e posibil săse întâmple așa ceva. Cine a făcut chestia asta, a făcut o mizerie” – a mai precizat Marian Jean Marinescu.