1

O fatăde 15 ani și-a dat copilul unei familii cipriote ca să-i găsească serviciu

DGASPC a sesizat Serviciul CrimăOrganizată

CRUZIME. Potrivit declarațiilor părinților noului-născut, aceștia și-au dat consimțământul de a da spre adopție copilul în urma promisiunii familiei cipriote că le vor găsi, în Cipru, servicii. Cu o zi înainte de data stabilităde a merge la Ambasadăpentru a încheia procedurile explicate de inspectorii sociali, familia copilului a venit la DGASPC susținând că nu vor sămai meargăla București, deoarece, spuneau ei, au primit un telefon de la familia cipriotăcare i-a amenințat că , în cazul în care vor renunța săle mai înfieze copilul, îi vor da pe mâna poliției pentru că au fost, deja, semnate actele.

În luna noiembrie a anului trecut, în atenția Direcției Generale de asistență Socialăși Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea a intrat un caz deosebit de grav, ca urmare a unei sesizări primite din partea Autorității Naționale Pentru Protecția Drepturilor Copilului – ANPCD- care aducea la cunoștința instituției vâlcene faptul că o minorăde 15 ani din Budești, C.I, a dat naștere unui copil la o clinică particularădin Limasol, Cipru. Adelina Noroc, inspector în cadrul Compartimentului de asistență și Sprijin privind Protecția și Promovarea și Dreptului Copilului ne-a declarat că fetița a plecat în Cipru alături de concubinul său, un tânăr de numai 25 de ani, C.M., care locuiește în comuna Mihăești. Adelina Noroc a mai precizat faptul că cei de la ANPCD au trimis o informare cu privire la faptul că imediat După nașterea copilului, familia acestuia l-a încredințat spre creștere și îngrijire unei familii cipriote, urmând ca, în cel mai scurt timp, săfie definitivate și actele de adopție ale noului-născut.

Inspectorul Noroc spune că tinerii au decis să-și dea spre adopție copilul datorităunei slabe informă ri cu privire la procedurile care trebuie urmate în acest caz. „Cei doi au făcut un lucru ilegal, probabil fără săștie. După cum ați aflat, deja, statul român a interzis de ceva vreme adopțiile internaționale”, a spus ea. Inspectorul social susține că imediat ce au primit sesizarea ANPCD-ului, angajații DGASPC Vâlcea au avut o întrevedere cu tinerii părinți pentru a le explica că se situeazăîn afara legii și că este imperios necesar săse demareze procedurile pentru repatrierea copilului.

Așa cum prevede legislația în vigoare inspectorii sociali au făcut o anchetăla domiciliul părinților pentru a vedea dacă aceștia au posibilități materiale pentru a-și crește și întreține copilul. „La momentul anchetei, atât minorei, cât și tatălui copilului, li s-a pus în vedere faptul că trebuie sămeargă, cât mai repede posibil, la Ambasada Ciprului în București pentru a renunța la decizia de a da spre adopție copilul. Ne-au promis că vor merge la București, în cel mai scurt timp, însă nu au mai ajuns acolo”, ne-a mai spus Adelina Noroc.

Părinții nu-și mai vor copilul

Potrivit declarațiilor părinților noului-născut, aceștia și-au dat consimțământul de a da spre adopție copilul în urma promisiunii familiei cipriote că le vor găsi, în Cipru, servicii. Cu o zi înainte de data stabilităde a merge la Ambasadăpentru a încheia procedurile explicate de inspectorii sociali, familia copilului a venit la DGASPC susținând că nu vor sămai meargăla București, deoarece, spuneau ei, au primit un telefon de la familia cipriotăcare i-a amenințat că , în cazul în care vor renunța săle mai înfieze copilul, îi vor da pe mâna poliției pentru că au fost, deja, semnate actele. „Le-am spus că amenințările venite din partea ciprioților sunt pur și simplu gratuite și că , dacă nu vor săaibăprobleme, trebuie săfacă ce le-am spus. Din nou au promis că vor merge la Ambasadă, dar nu au ajuns acolo nici până în ziua de astăzi”, a opinat Adelina Noroc. La scurt timp După conversația cu tinerii părinți, cei de la DGASPC au primit un telefon din partea oamenilor legii ai Poliției de FrontierăConstanța, care i-au anunțat că minora, împreunăcu iubitul său și doi ciprioți – posibil familia care-și dorea cu atâta ardoare săînfieze copilul – se pregăteau săfugă-n Cirpu. Cei doi au fost întorși din vamă, însă le-a fost pierdutăurma. „Se nasc multe semne de întrebare legate de caz. În primul rând, este foarte curios cum a reușit fata sătreacă granița, în condițiile în care este minoră. Mai mult decât atât, ne întrebăm, având în vedere situația materialăprecarăa celor doi, de unde a avut bani sănască la o clinică privatădin Cipru. Este foarte posibil ca în spatele întregului aranjament săfi fost familia cipriotăcare, în schimbul serviciilor oferite, le-au cerut copilul. Sunt voci care spun, dintre cei care au discutat cu părinții, că nu ar fi exclus chiar săfi vândut copilul. Desigur, sunt pure supoziții, lăsăm aflarea adevărului pe seama oamenilor legii, însă , până la urmă, ele nu sunt deloc de neglijat”, a conchis inspectorul. Pentru a se asigura că nu se va întâmpla o nenorocire mamei minore, cât și copilului ei, DGASPC a sesizat Direcția de Combatere a Crimei Organizate – Serviciul Trafic de Minori București, care vor întreprinde toate măsurile pentru a rezolva acest caz grav.