Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

NUMAI MORT TRECI PRIN CENTRU

 În Drăgășani,

 

Aprovizionare imposibilă. Strada Gib Mihăescu din Drăgășani este inutilizabilăcomercial. Centrul orașului este paralizat. Magazinele din centrul orașului sunt în situația de a nu mai putea săfie aprovizionate cu marfă. Consiliul local a decis această anomalie adminstrativă.

 

După alegerile câștigate de pesedistul Cristian Nedelcu, în prima ședințăa Consiliului local din orașul Drăgășani, s-a decis închiderea unei artere principale a localității. Magazinele care își desfășoarăactivitatea pe strada amintităsunt în situația de a falimenta într-un viitor apropiat. Aprovizionarea cu marfăa devenit imposibilă. Sub acoperirea majorității celor care l-au votat, Consiliul Local a luat o decizie reprobabilăși ilegală.

 

 

În Drăgășani, Consiliul local a luat, în prima ședințăcare a avut loc săptămâna trecută, o decizie care a pus „pe jar” comunitatea oamenilor de afaceri din oraș. Hotărârea nr. 14/2008 prin care se blocheazăcirculației rutiere strada cu cele mai multe magazine, a avut acordul favorabil a 12 din cei 18 consilierii prezenți la întrunirea celor care hotărăsc viitorul urbei. Un consilier a lipsit de la ședință. Decizia promulgatăde aleși a fost pusăîn aplicare imediat. Strada a fost blocatăcu ronduri de flori și de arbuști ornamentali. Mașinile nu mai circulăprin zona care a fost până de curând, artera comercialăprincipalăa comerțului din Drăgășani. Despre situația creată, l-am întrebat „ce s-a întâmplat?” pe Cristian Nedelcu – actualul primar pesedist, care, foarte senin, ne-a declarat: „Nu este nimic ilegal. Ne-am conformat unei decizii luate de reprezentanții comunității. Am avut în campania electorală, în programul pe care l-am promovat, și această inițiativăpe care am promis-o electorilor. Am considerat de cuviințăsăpunem în aplicare cât mai rapid dorințele celor care ne-au votat. Am închis strada la dorința majorității”.

 

„Totul este adus prin spate”

 

Noul primar al orașului, Cristian Nedelcu, spune că prin decizia luatăde consilieri nu a urmărit săle punăbețe în roate oamenilor care au magazine deschise pe strada respectivă. „Strada este închisăcirculației de peste 40 de ani. În oraș nu s-a circulat, aproape niciodată, pe Gib Mihăescu. Doar fostul primar a semnat, de la sine putere, acceptul de liberăcirculație pe strada respectivă. Situația a durat aproape trei ani. Cred că a avut și un interes. Are un magazin care este situat tocmai în zona pe care am restricționat-o. Nu am urmărit închiderea străzilor pe care se făcea aprovizionarea, nici nu se făcea pe Gib Mihăescu. Totul este adus la magazine prin spate, existăstrăzi care sunt folosite pentru aprovizionare, sunt paralele cu artera principală. Este și cazul magazinelor în discuție”.

 

Minciună?

 

Cele descrise de Cristian Nedelcu nu sunt în conformitate cu realitatea de pe teren. Singura stradăde aprovizionare a magazinelor din strada Gib Mihăescu este închisăde proprietarul care, recent, și-a câștigat în instanțătitlul de proprietate asupra terenului prin care se făcea accesul la strada principală. Noul proprietar a închis calea la care făcea referire edilul Nedelcu, iar ca urmare toate magazinele din strada „interzisă” au rămas fără posibilitatea de a se aproviziona. Cu siguranță, primarul Nedelcu trebuie sătreacă peste orgoliile din campania electoralăși săgăsească o rezolvare a străzii „interzise” din Drăgășani, trebuie sănu se punăpiedici inițiativei private dintr-un oraș în care rata șomajului depășește 40%.

 

Pentru obținerea de acte oficiale trebuie cerere

 

I-am cerut primarului o copie După actele care au fost aprobate în prima ședințăa Consiliului Local Drăgășani. Răspunsul pe care l-am primit este demn de un individ care trebuie săse acomodeze cu legislația și care trebuie sămai și citească pentru a ajunge la asemene performanță. „Pentru a avea o copie a unei hârtii din primărie trebuie sădepuneți o cerere la secretariat. Se rezolvăîn 30 de zile. Așa este legea, așa facem”- ne-a declarat Nedelcu. Cu siguranță, proaspătul edil nu știe că ședințele de consiliu local sunt publice și ca urmare și actele normative adoptate de acest forum urmeazăacelași curs, capătăaceași valoare. Adică sunt PUBLICE. Îinem cont de experiența de manager a fostului director Nedelcu și suntem convinși că , odatăcu trecerea timpului și acomodarea cu noul statut, și atitudinea noului primar se va schimba în raport cu presa. Nu de alta, dar informațiile de interes public își pierd cu siguranțăvalabilitatea După cele 30 de zile invocate de la depunerea cererii.

 

Epilog temporar

 

Situația din ședința Consiliului Local, ca și hotărârea luatănu sunt legale, din mai multe puncte de vedere. Primarul Nedelcu a fost investit cu prerogativele funcției, la data de 24 iunie 2008. Imediat, acesta a convocat o ședințăextraordinară, care, pe ordinea de zi, a avut un număr de șapte puncte, printre care și blocarea circulației pe centru. Trecând peste faptul că pe strada blocatăîși desfășoarăactivitatea comercialăși firma fostului primar Iordache, aici funcționeazăîncă 50 de magazine. Dacă în prima ședințăde După învestitură, blocarea străzii reprezinta cea mai mare problemănecesară a fi rezolvatăprintr-o ședințăextraordinară, dovada rezolvării este făcută. Ședințe de acest gen se convoacă numai pentru situații extreme, generate de calamități sau alte forme grave de încă lcarea vieții comunității. Convocarea se face în scris, cu cel puțin trei zile înainte de data stabilită, trimițându-se consilierilor materialele supuse analizei. Ședințele extraordinare se mai numesc și „situații de îndată”, ceea ce ordinea de zi consumatănu reclama această situație.

Deci, învestit la 24 iunie, primarul pesedist convoacă telefonic „de îndată” consilierii la data de 25 iunie, mascând dorința de răzbunare ori luarea unor hotărâri pentru sabotarea orașului. În ședința ilegal desfășurată, au fost luate șapte hotărâri referitoare la modificarea bugetului local (care se pot lua numai în ședințe ordinare) și alte hotărâri de interes public. Dar trecând și peste aceste sfidări a legii, hotărârile publice nu pot fi luate decât în 2/3 din numărul de consilieri aleși. La ședința incriminatăau votat 12 consilieri și nu 13 cât spune aritmetica din organismul administrativ menționat. Ceea ce s-a întâmplat în această ședință, este un abuz al primarului Cristian Nedelcu și al consilierilor manipulați de el, pentru că nu s-au respectat prevederile legii 215 a Administrației Publice Locale. Mai mult, blocarea străzii s-a făcut tot cu necunoașterea legii, pentru că o hotărâre a Consiliului Local nu se pune „de îndată” în aplicare, ci După ce se parcurge o procedurăde durată, în care Prefectura, în final, emite o decizie de legalitate a măsurilor propuse și se anunțăpublic. Abia După 5 zile de la parcurgerea acestei etape, măsura poate fi pusăîn aplicare. Evident a fost făcutăplângere la Tribunal și sesizat Contenciosul administrativ.

(vom reveni)