Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Nu am pretenția ca oamenii să măconsidere un om politic, ci un bun specialist”

” Candidatul PIN pentru funcția de consilier județean, Flori Marica, afirmă

Cu toate că politica este consideratăun domeniu forte al bărbaților, și femeile au dovedit că pot impune idei și pot duce la o schimbare în bine. Au avut curajul de a pune intrebări și de a se opune acolo unde li s-a părut a fi o nedreptate. Au ajuns în funcții de conducere, s-au luptat pentru interesele celor din jur, dar nu au uitat că , în primul rând, sunt femei.

Subiect de bârfă, de laudăsau de știri de scandal, femeile din politică au totuși acel ceva ce le lipsește multor bărbați. Acel iz al demnității, al clasei, al eleganței. Calitate pur femininăsau construct mediatic al directorilor de imagine din spatele orică rei persoane publice? Nu avem de unde săștim. În orice caz, femei remarcabile existăde când lumea, dar azi, mai mult ca niciodată, acestea își fac auzităvocea. Una dintre aceste femei cutezante este și Flori Marica, care candideazădin partea PIN pentru postul de consilier județean.

” Rep.: Doamna Flori Marica, ce v-a determinat săîmbrățișați o carierăpolitică și săcandidați pentru un post de consilier județean din partea PIN?

” Flori Marica: Am ales PIN în primul rând pentru că mi s-a dat posibilitatea de a măremarca și în domeniul politicii. Ca femeie, este o onoare pentru mine sădeschid lista PIN pentru Consiliul Județean. Sincer, nu am vrut săîmbrățișez neapărat o carierăpolitică . Eu am experiențăîn domeniul finanțărilor nerambursabile. Am fost contabil în Consiliul Județean la Agenția pentru Dezvoltare, am lucrat trei ani în domeniul finanțărilor nerambursabile acolo și cred că sunt pregătităsăfac Față tuturor pretențiilor, precum și noilor provocă ri. Timp de patru ani de acum înainte, bugetul Consiliului Județean se va întocmi pe baza finanțărilor nerambursabile, iar primăriile vor avea nevoie de specialiști pentru a întocmi proiecte și a accesa fonduri europene. Am considerat că e necesar să măimplic acum. Este adevărat că la Consiliul Județean existăo Direcție de Integrare foarte bine pusăla punct, dar consilierii județeni nu cred că sunt pregătiți săînțeleagăfenomenul finanțărilor nerambursabile.

” Rep.: Concret, ce veți face, din poziția de consilier județean, pentru a ajuta la dezvoltarea județului?

” F.M.: Consider că singura soluție ca județul nostru săse dezvolte este accesarea fondurilor nerambursabile. Așa cum am spus mai sus, experiența mea în acest domeniu își va spune cuvântul atunci când primarii vor face proiecte pentru a accesa fonduri. Sunt dispusăsăajut orice primar, indiferent de coloratura politică . La mine pot găsi oricând disponibilitate în a le da sfaturi și a-i îndruma pas cu pas săfacă proiectele bine. Mai mult, le pot explica colegilor mei consilieri, care nu înțeleg fenomenul, că în comuna „x” este necesar săse facă o oarecare lucrare. Dacă ar fi După mine și dacă ar fi bani, aș crea la fiecare primărie un post pentru un promotor local. Știu că în anii trecuți au mai fost câteva discuții pe această temă, dar din lipsăde bani nu s-a mai făcut nimic.

” Rep.: Cum veți oborda această campanie electorală, în sensul de a văface cunoscutăîn tot județul?

” F.M.: Majoritatea primarilor din localitățile vâlcene măcunosc și sper ca acest lucru săfie un atu. Din păcate, PIN nu are mulți bani de campanie și probabil că fiecare vom cotiza la partid. Pentru a măface cunoscutăo sămerg din comunăîn comună. Avem peste 70 de comune unde sunt organizații ale partidului ceea ce măajutăfoarte mult. O săîncerc săle explic oamenilor ce pot face eu pentru Consiliul Județean și implicit pentru județul Vâlcea. Nu am pretenția să măconsidere un om politic, ci un specialist bun. De-a lungul timpului am făcut foarte multe proiecte pentru acest județ și asta m-a și ambiționat săcandidez. Am văzut și listele de candidați ale altor partide și am observat că sunt trecuți aceiași oameni de ani de zile. Sunt oameni care nu știu dacă au luat cuvântul vreodatăîn ședințele de Consiliu Județean. Ei doar au ridicat mâna și au votat proiecte făcute de mine fără a ști ce votează. Eu am o pregătire, știu ce săfac și vrea săfiu acolo printre ei.

” Rep.: Aveți un model politic care v-a că lăuzit în carieră? Cu cine ați dori săsemănați ca om politic din țară și din afara ei?

” F.M.: La ora asta îmi place foarte mult Cosmin Gușăși cred că tuturor le place ca om politic. Este un tânăr curajos, care se zbate săschimbe ceva pe scena politică românească . Dintre femei pot spune că le am modele pe Lavinia Șandru, Mona Muscă și Ecaterina Andronescu care au răzbit într-o lume a bărbaților cu eleganțăși respect.

” Rep.: Cât de mult văocupăactivitatea politică în fiecare zi? Văîntreb acest lucru pentru că , fiind căsătorită, aveți, acasă, și o serie de obligații. Deci, cum se împacă viața politică cu viața de familie?

” F.M.: Într-adevăr sunt căsătorităde 22 de ani și am doi băieți, unul de 21 de ani care este student și altul de 13 ani. Deocamdată, viața politică cu cea de familie se împacă bine. Eu sunt în zodia Berbec, sunt o luptătoare și tot timpul trebuie să-mi găsesc o activitate. Ei s-au obișnuit cu asta și nu-mi reproșeazănimic, din contră, măsusțin. Soțul a crezut mereu în mine și m-a sprijinit întotdeauna.

” Rep.: Ce îi place doamnei Flori Marica săfacă atunci cînd nu face politică ? Are anumite pasiuni, hobby-uri, talente ascunse?

” F.M.: Îmi place foarte mult săstau cu prietenii pentru că sunt o persoanăsociabilăcă reia nu-i place singurătatea. Frecvent ne întâlnim în zilele libere și mergem la un grătar. Îmi mai place foarte mult sămerg la părinții mei, în jdețul Olt. Acolo am o că suțăși este oaza mea de liniște. Pe lângă toate astea am o pasiune pentru chitară. Atunci când sunt puțin neliniștitămăapuc săcânt la chitară. În anii ’80 am cântat la Cenaclul Flacă ra și chitara a rămas o pasiune pentru mine.

” Rep.: Sunteți implicatăîn mod direct în realizarea de proiecte cu finanțare Europeană . De curând, Guvernul a lansat o campanie care anunțăromânii că pot accesa fonduri europene, dar, din câte am înțeles, încă nu au apărut ghidurile de finanțare. Ce ne puteți spune despre acest lucru?

” F.M.: S-a tergiversat destul de mult situația asta cu lansarea ghidurilor pentru consultare. S-au mai lansat finanțări și pe dezvoltare ruralăși pe programul operațional regional. Au început deja sădepunăproiecte pe fondul de dezvoltare rurală. Din păcate sunt foarte puține. La nivelul țării s-au depus 900 de proiecte, iar județul Vâlcea a depus doar 3. Cred că una din cauzele pentru care nu s-au depus mai multe este că primarii nu au avut bani pentru începerea licitațiilor pentru studiile de fezabilitate.


Curriculum Vitae

INFORMAÎII PERSONALE

Nume: MARICA FLOAREA

Adresă: Rm. Vâlcea, str. Regina Maria, nr.18, Bl.S9, Sc.C, Ap.5

Telefon: 0250.735130, 0740.707070

E-mail: [email protected]

Naționalitate: Română

Data nașterii: 9.04.1966

EXPERIENÎĂ PROFESIONALĂ

2007-prezent – Forumul Cultural al Râmnicului, Director economic

În această perioadă , am întocmit analiza cost beneficiu și cererea de finanțare pentru proiectul „Modernizarea și crearea infrastructurii de bazăprin modernizarea rețelei de drumuri comunale și vicinale, construcția rețelei de canalizare și construcția terenului de fotbal și a anexelor aferente în comuna Grădiștea, județul Vâlcea”

Am întocmit Analiza cost beneficiu în proiectul „Rețea de apăîn comuna Livezi, județul Vâlcea”, în conformitate cu Ord.913/2005.

2005-2007 – SC Centrul Comercial Cozia SA, Director de vânzări

Activitate de conducere și organizare

În această perioadă am participat ca responsabil financiar la implementarea proiectului „Modernizare fabrica de lapte Horezu” finanțat din fonduri Sapard, unde am întocmit situații financiare, cereri de plată, etc.

2004-2005 – Consiliul Județean Vâlcea – Direcția Integrare Europeană – Consilier de specialitate – Execuție și implementare proiecte cu finanțări nerambursabile, Phare, Sapard.

Am făcut parte din echipa de implementare a proiectului Reabilitare rețea apăla Primăria Municipiului Drăgășani, având ca responsabilitate asistenta tehnică a proiectului, pe toatădurata, pânăla recepția finală. Am participat la întocmirea proiectului – Centrul de Convenții și expoziții Nord Oltenia, cu finanțare Phare având ca responsabilități: întocmire cerere de finanțare, analiza cost beneficiu, studiu de fezabilitate.

Am participat la întocmirea proiectului – „că limănești 2007 Dezvoltarea infrastructurii turistice din Stațiunea Balnearăcă limănești că ciulata”, cu finanțare Phare având ca responsabilități: întocmire cerere de finanțare, analiza cost beneficiu, studiu de fezabilitate. Am întocmit proiecte cu finanțări nerambursabile pentru dezvoltare IMM-uri, proiecte pe măsuri sociale și proiecte pentru investiții.

2002-2004 – Agenția pentru Dezvoltare Vâlcea – Instituție absorbităde Consiliul Județean Vâlcea în anul 2004, Contabil șef

Activitate financiar-contabilăși execuție și implementare proiecte cu finanțări nerambursabile, Phare, Sapard, Ricop, FDSC. Am participat la întocmirea cererilor de finanțare și completarea și finalizarea documentațiilor pentru proiecte finanțate din fonduri Sapard pentru apă, canalizare și drumuri, pentru următoarele Consilii Locale din județul Vâlcea: Măciuca, Sutești, Slătioara, Grădiștea, Vaideeni, Lădești, Lăpușata, Valea Mare. Am întocmit proiectul – Modernizarea actului administrativ în municipiul Drăgășani, cu finanțare Phare. Am făcut parte din echipa de implementare avand ca responsabilitate managementul financiar al proiectului pânăla finalizare. Am întocmit proiectul – Modernizarea actului administrativ în orașul că limănești, cu finanțare Phare, și l-am implementat având ca responsabilitate managementul financiar al proiectului pânăla finalizare. Am întocmit proiectul – Centru Social Multifuncțional pentru copii străzii, cu finanțare Phare. Am făcut parte din echipa de implementare având ca responsabilitate managementul financiar al proiectului pânăla finalizare.

2000-2002 – Bankcoop Vâlcea – Contabil sef – Activitate financiar contabilăbancară

1993-2000 – SC Lactovil SA – Șef birou personal salarizare – întocmit ștate de plată, note contabile, dări de seamă, etc

EDUCAÎIE ȘI FORMARE

2005-2007 Facultatea de Științe Economice și Administrative Pitești Masterat – „Managementul afacerilor” – Diplomămasterat

1986-1992 Institutul de Științe Economice Craiova Secția finanțe și economie agrară- diplomăEconomist

– diplomăexpert în elaborarea programelor SAPARD din anul 2002

– atestat expert contabil din anul 2000

– curs analist programator calculatoare din anul 1987, în cadrul C.O.C. București.

– curs management financiar programe cu finanțare externăISPA și PHARE

– curs de scriere a unei cereri de finanțare efectuat de FDSC București

– Curs – Instruire pentru „analiza economică și financiarăși evaluarea riscurilor” organizat în cadrul proiectului „Programarea și implementarea asistenței de pre-aderare pentru Phare CES și tranziția spre Fondurile Structurale”, derulat de un consorțiu condus de Formez Italia și Ministerul Integrării Europene, perioada 16.07-18.07.2005

– Curs – Pregătirea și Dezvoltarea proiectului – Programarea și implementarea asistenței de pre-aderare pentru PHARE CES și tranziția spre fondurile structurale

– Curs – Evaluarea și selecția proiectelor – Programarea și implementarea asistenței de pre-aderare pentru PHARE CES și tranziția spre fondurile structurale

– Curs – „Aranjamentele financiare – Programarea și implementarea asistenței de pre-aderare pentru PHARE CES și tranziția spre fondurile structurale – diplomăde formator de formare profesionalăeliberatăde Ministerul Muncii

Claudia Stanciu