Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ne este violatăviața privată

 Știința înseamnă putere și, a știi și a nu acționa, este suprema lașitate

 ținând seama de cele ce veți citi în acest articol și constatând că prietenii, colegii noștri de serviciu, rudele și multe dintre ființele pe care le iubim sau doar avem relații convenționale cu ele, nu știu despre „Legea privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicații electronice”, văînvităm la cugetare și văpropunem sătrimiteți ziarul nostru tuturor persoanelor din anturajul ce-l aveți. Pentru că știința înseamnă putere și, a știi și a nu acționa, este suprema lașitate.

La data de 18 noiembrie 2008, Parlamentul României a emis „Legea nr. 298/2008 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicații electronice…”, lege care a fost publicatăîn Monitorul Oficial, Partea I nr. 780 din 21.11.2008. Iatăcâteva consecințe:

” începând din 20 ianuarie, toți operatorii de telefonie fixăși mobilă, adică Romtelecom, RDS&RCS, Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, etc. sunt obligați săstocheze timp de 6 luni următoarele date despre toate convorbirile noastre telefonice: de unde vorbim, cu cine (nr. de telefon și numele și adresa abonatului), locația celui care este apelat, când și cât vorbim;
” începând din 20 ianuarie, toți operatorii de telefonie fixăși mobilă, Romtelecom, RDS&RCS, Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, etc. sunt obligați săstocheze timp de 6 luni următoarele date despre SMS-urile pe care le trimitem: de unde le trimitem, cui și când le trimitem;

” începând din 15 martie 2009, adică peste mai puțin de două luni, toți provaiderii de Internet, adică RDS&RCS, Romtelecom, Orange, Zapp, etc. sunt obligați săstocheze timp de 6 luni următoarele date despre emailurile noastre: de unde trimitem mail-ul, data și ora la care ne conectăm la Internet, cui trimitem emailul (adresa IP și numele și adresa fizică a abonatului), data și ora la care ne deconectăm de la Internet;
” începând din 15 martie 2009, adică peste mai puțin de două luni, toți provaiderii de Internet, adică RDS&RCS, Romtelecom, Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, etc. sunt obligați săstocheze timp de 6 luni următoarele date despre navigarea noastrăpe Internet: cine suntem (NUME, ADRESA FIZICĂ ȘI IP-ul), data și ora la care ne conectăm la Internet, data și ora la care ne deconectăm și, probabil, toate adresele de Internet la care ne conectăm. Legea dispune ca toate informațiile înregistrate în această perioadă săfie puse la dispoziția procurorilor, în urma unei cereri aprobate de președintele instanței de judecatăcă reia i-ar reveni competența săjudece cauza în prima instanță, dacă informațiile indică pregătirea unei infracțiuni grave, potrivit articolului 15 din actul normativ.

Conținutul convorbirilor telefonice ar putea fi preluate direct de că tre procurori în caz de urgență, „când întârzierea obținerii autorizării din partea judecă torilor ar aduce grave prejudicii urmăriri penale ori îndeplinirii obligațiilor pe care și le-a asumat România ca stat membru al Uniunii Europene”. Dacă instanța dispune netrimiterea în judecatăa persoanei învinuite, „datele reținute se arhiveazăla sediul parchetului și se păstreazăpână la îndeplinirea termenului de prescripție a răspunderii penale pentru fapta ce a format obiectul cauzei”. Credem că această lege este revoltătoare și mai credem că o mare parte din puterea ei se bazeazăpe faptul că nu este încă larg cunoscută. Noi putem săo facem cunoscutăși credem că aceasta este una dintre menirile noastre de acum: SĂ O FACEM CUNOSCUTĂ!

N.B. – Abia intratăîn vigoare, Legea privind reținerea datelor de că tre furnizorii de comunicații electronice amenințăsăblocheze majoritatea anchetelor penale, susțin polițiștii și procurorii. Vătămarea corporalăgravă, violul, tâlhăria sau pedofilia, amenințarea, evadarea sunt doar câteva dintre infracțiunile care riscă sănu mai poatăfi rezolvate de că tre anchetatori. Și asta pentru că , în urma intrării în vigoare a Legii privind reținerea datelor de că tre furnizorii de servicii de comunicații electronice, doar infracțiunile ce intrăîn categoriile definite de Legea de combatere a criminalității organizate și de Legea privind prevenirea și combaterea terorismului pot fi anchetate în acest fel.