Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Modernizarea râului Olănești, motiv de disputăîntre Ioan Florescu și Mircea Gutău

Replici dure

ACUZAȚII. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea îl acuzăpe primarul Râmnicului de neimplicare în igienizarea și regularizarea râului Olănești. Pe de cealaltăparte, Gutău spune că la ora actualănu se știe exact cine administreazăalbia râului și de aceea nu poate accesa fonduri europene pentru modernizarea albiei râului

Vineri, 16 ianuarie 2009, Ioan Florescu – directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea, în cadrul unei conferințe de presă , a aruncat grave acuze la adresa primarului Mircea Gutău, despre care a spus că nu s-a implicat în igienizarea și regularizarea râului Olănești. Șeful SGA Vâlcea susține că în urmăcu aproximativ un an de zile, l-a sunat pe edilul-șef al municipiului, propunându-i săorganizeze o întrunire cu toți factorii de decizie pentru a rezolva o datăpentru totdeauna problema albiei râului Olănești. Mai mult decât de atât, Ioan Florescu spune că deși nu intra atribuțiile lor, angajații SGA Vâlcea au efectuat mai multe lucrări pe cursul râului, în timp ce primăria nu a făcut mai nimic. „Este o problemăcare atinge o chestiune extrem de sensibilă. Conform Legii Apelor numărul 107, municipalitatea are datoria de a întreține cursurile de apă din zona localității respective. Deși existăaceastă prevedere, probabil ați observat că de câțiva ani faleza râului Olănești, în fiecare primăvară , este curățităși vopsităcu var de că tre angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea. Anul trecut ca și anul acesta am curățit și igienizat cursul râului Olănești de la stadion până la podul de calea feratădin Ostroveni. De asemenea, am avut câteva acțiuni în care s-au implicat mai mulți elevi ai școlilor vâlcene, că rora vreau săle mulțumesc pe această cale. Ca cetățean al Râmnicului pot spune că Olăneștiul reprezintăo carte de vizităextrem de importantăpentru municipiul nostru. Acum un an am avut o convorbire cu primarul Mircea Gutău, convorbire care nu a avut nicio finalitate. L-am rugat atunci pe edilul-șef al Râmnicului săfacă o întâlnire cu toți factorii decizionali care au implicații în zona râului Olănești. Aceste instituții ar fi Primăria Râmnicului, Apele Române, Consiliul Județean Vâlcea, Hidroelectrica, că ile Ferate și Drumurile Naționale. Putem face orice pe râul Olănești, dar atâta timp cât nu participăși Hidroelectrica cu lucrări de decolmatare, alte lucrări sunt în van. Este o lucrare foarte importantă, cu implicații majore. Se pot face multe acolo, chiar și cu fonduri europene dacă vor fi accesate de primărie. Sper ca primarul Mircea Gutău sănu uite despre acest lucru, pentru că spun încă o datăcă Olăneștiul este o carte de vizităpentru municipiu” – a declarat Iona Florescu, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea.

„Suntem în situația unui copil cu două moașe” – Gutău

Replica primarului Mircea Gutău nu s-a lăsat așteptată, negând orice discuție cu Ioan Florescu pe tema râului Olănești. Edilul șef afirmăcă la ora actualănu se știe exact cine administreazăalbia râului și sperăca în curând săfie promulgatăo lege care săspecifice clar acest lucru pentru a putea accesa fonduri europene în vederea modernizării râului Olănești. „S-a trezit acum, După patru ani și domnul Florescu. Are un tupeu fantastic. În primul rând, niciodatănu am discutat cu el despre așa ceva. Vreau săvăspun că la ora actualănu existănicio lege în care săse specifice foarte clar cine administreazăalbiile râurilor. Nu ascund că m-am gândit de foarte multe ori la modernizarea râului Olănești. însă , ca săpot accesa fonduri externe trebuie săfac dovada proprietății terenului. Pe când, noi suntem în situația unui copil cu două moașe. Faptul că s-a trezit acum După patru ani că nu e modernizat râul Olănești, măsurprinde. Nu știu la ce le mai folosește acum că mai au doar două săptămâni” – a declarat primarul Râmnicului, Mircea Gutău.