Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Moartea Oltchimului înseamnă moartea județului”

1500 de salariați de la Oltchim au ieșit în stradă

Normal 0 21

Mai bine de de 1500 de angajați de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat marți, 26 mai a.c., în fața Prefecturii, nemulțumiți de decizia conducerii combinatului de a reduce producția, lucru care ar duce la disponibilizarea a 1.500 de angajați.

Marșul a început la ora 16.00 din fața Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea și a continuat pe calea lui Traian până la instituția prefectului. Alături de sindicaliștii de la Oltchim s-a aflat și liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hosu. Toate bannerele și lozincile manifestanților au revendicat: sprijinirea Oltchimului pentru preluarea Petrochimiei Arpechim Pitești din cadrul SC Petrom S.A, refuzul de a intra în șomaj tehnic, găsirea imediatăa soluției pentru acordarea în regim de urgențăa unui credit de 62 milioane de euro pentru preluarea Arpechim. Glasul mulțimii răsuna în fața Prefecturii: „Nu vrem șomaj, nu plecă m!”, „Moartea Oltchimului înseamnă moartea județului!”, „Unitate!” ,,Jos Guvernul!”, „Hoții!” „Jos PCC-ul german!” (PCC- Petro Carbo Chem) „Jos Videanu!”, „Nu vrem să mărim numărul șomerilor!”

Președintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, le-a spus celor prezenți la manifestație că în acest an cifra de afaceri a companiei a scă zut dramatic: „Considerăm că nu este drept ceea ce se întâmplăcu Oltchimul. Îi invităm pe cei vinovați de asta săintre ei în șomaj, nu noi! Nu mai avem răbdarea de a suporta. Oltchimul are o producție de 600 milioane de euro Față de anul 1990 când producea numai 90 milioane de dolari. Avem peste 3.000 de angajați specializați, iar din 12 noiembrie 2008, când Arpechim Pitești a fost oprit, producția noastrăa scă zut cu 40%, salariile fiind întârziate lunar. Avem producție de 20 milioane de euro acum, pe lună, Față de 50 milioane euro când funcționa și Arpechimul. În data de 8 aprilie 2009, Ministerul Economiei a dorit sătrimităîn șomaj 1.500 de salariați. Pe 11 aprilie 2009 am cerut un credit de 69 milioane de euro, dar conform legilor actuale împrumutul nu se va aproba. Trebuie luatăde urgențăo decizie la nivel înalt, prin care săse semneze contractul de preluare a Arpechimul-ui. Ministerul Economiei nu ar trebui sărenunțe atât de ușor la Oltchim. Este foarte simplu sătrimiți 1500 de muncitori acasă. În curând, salariile vor fi scă zute cu 15%, După ce, în acest an, pentru prima dată, de la Revoluție, nu s-a acordat nici prima de Paște”. Mihai Diculoiu a mai spus: „Președintele Traian Băsescu, ministrul de Finanțe și cel al Economiei au promis, pe rând, că nu ne vom pierde locurile de muncă și vom obține, cu acordul Uniunii Europene, un credit garantat de stat de 100 de milioane de euro. Prin aceste acțiuni de protest îi atenționăm că a venit vremea săse ținăde cuvânt. Jos PCC-ul german pentru că vrea săcumpere Petrochimia Arpechim și săfalimenteze Oltchimul pentru a-l cumpăra pe un preț de nimic. A avut tentative săcumpere și în Polonia, dar nu au reușit acest lucru. De asemenea, cerem săse facă o investigație în așa fel încât PCC-ul sănu mai aibăacces la documentele secrete ale Oltchimului”.

Prezent la manifestație, liderul Cartelului Național Sindical „Cartel Alfa”, Bogdan Hosu, a completat: „Nu este normal săse distrugăeconomia în momentul în care este criză. Privatizarea a fost o decizie proastăși de aceea este situația actuală. Daca noi am ales persoanele acolo sus, tot noi putem săle dăm jos. Nu numai eu văsusțin, ci tot Cartelul „Alfa” este alături de dumneavoastră.

La rândul său, șeful administrației județene, Ion Câlea, a ținut săprecizeze: „În ciuda afirmațiilor făcute, în toată această perioadă m-am implicat în problema dumneavoastră. Constantin Roibu poate confirma acest lucru. Am vorbit cu fiecare secretar de stat… Am făcut demersuri la Guvern și la toate ministerele implicate în această problemă. Am susținut acordarea creditului, care ar rezolva peste 85% din probleme.

După miting, reprezentanții sindicatelor împreunăcu cei ai administrației locale s-au retras pentru mai multe discuții în biroul prefectului Remus Grigorescu, unde a fost analizatălista de revendică ri a salariaților de la Combinatul Chimic „Oltchim”.