Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Moartea bântuie prin Ocne

 Deși autoritățile încearcă săne liniștească

Normal 0 21 TEMERI. Un comunicat de presă , de ultimăoră, trimis de Prefectura Vâlcea, își propune săliniștească spiritele încinse de zbuciumul creat în ultimele zile, prin prăbușirea (ne)controlatăa cavernei din Câmpul I de Sonde. Cu toate acestea, acesta ne anunțăcă , deși se nutrea o temere aprinsăîn acest sens, a crescut cota în barajul Pârâul Sărat, lucru ce poate avea repercursiuni grave în viitorul apropiat.

 

„Conform ultimelor măsurători cavernometrice efectuate de echipa de specialiști din cadrul Asistenței Tehnice Ocnele Mari, situația prăbușirii controlate din Câmpul I de Sonde evolueazăîn concordanțăcu prevederile Proiectului Tehnic de Execuție și Programului de Operare”. Aceasta este, invariabil, fraza cu care se începe fiecare comunicat de presă trimis de Prefectura Județului. Deși, autoritățile vor săminimizeze pericolul de la Ocne, realitatea demonstreazăcă a venit timpul ca situația săfie privităcu ochi mai critici. „Pătrunderea în cavernăa rocilor din acoperișul sării, în cursul zilei de ieri, a fost moderată. Suprafața bazei conului de prăbușire a ajuns la circa 18.700 mp, iar suprafața lacului din interiorul conului la circa 4700 mp. Aceasta a făcut ca nivelul lacului din Campul I săscadăcu 2,81 m ( de la cota 308,65 la 305,84 ), în condițiile în care dislocuirile au fost de circa 2.950 mc, iar volumul disponibil de acumulare a saramurii în conul de prăbușire a crescut la circa 70.000 mc. Saramura rezultatăîn urma dislocuirilor și cea corespunzătoare scă derii nivelului lacului cu 2,81 m, în volum de 12.820 mc, s-a descă rcat gravitațional prin forajele E1+E2 si lucrările miniere vechi în lacul aflat în pâlnia de scufundare a Câmpului II de Sonde. Saramura ieșităprin forajele E1+E2 și lucrările miniere vechi, în volum de 7.850 mc, a fost evacuatăîn Câmpurile III și IV de Sonde, iar cea ieșităîn lacul de la Câmpul II de Sonde a fost sifonatăși stocată, parțial, în lacul din fața barajului de pe Pâraul Sărat”, se aratăîn comunicat.

Începe coșmarul?

La ultima întâlnire a reprezentanților autorităților județene, care a avut loc la Ocnele Mari, însuși președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, spune că situația va deveni cu adevărat periculoasăîn momentul în care cota în barajul de pe Pârâul Sărat va depăși valoarea de 265 de metri. Potrivit aceluiași comunicat, ea a ajuns deja la 266,14, iar cea a lacului din Câmpul II la 276,27 m, crescând cu 13,50 cm. Din acest moment, cu toate că autoritățile fac tot posibilul sănu alarmeze populația, coșmarul poate începe în orice clipă. „Volumul rocilor intrate în cavernă, de deasupra oglinzii apei, a ajuns la circa 256.520 mc (acest volum este echivalent cu volumul de saramurăevacuată). Din cantitatea de 256.520 mc saramură, s-au evacuat 119.650 mc în Câmpurile III – IV de Sonde, 52.600 mc sunt stocați în lacul aflat în pâlnia de scufundare a Câmpului II de Sonde, iar diferența de 84.270 mc este stocatăîn lacul din fața barajului de pe Pârâul Sărat”, ne informeazăcomunicatul amintit. În acest moment, conform ultimelor informații culese, Inspectoratul pentru Situații de Urgențăpoate asigura apa potabilăși de uz casnic la solicitarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență(ISU) Ocnele Mari. Întrucât se menține codul ROȘU, aici, sunt pregătite săacționeze 13 cadre ale ISU Vâlcea sub coordonarea locotenent-colonelului Cornea Nicolae. Aceștia vor interveni, dacă este nevoie, cu o barcă pneumatică , ce va fi folosităpentru facilitarea tranzitului persoanelor peste porțiunea inundată, un camion, o autospecială, o salvare (SMURD). „Din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi participăzece cadre cu trei autoturisme de intervenție, acestea efectuând acțiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea este prezent în zonăcu cinci cadre și o autospecială. La sediile instituțiilor mai sus amintite se aflăcadre pregătite săacționeze în orice moment. Serviciul Voluntar Situații de UrgențăOcnele Mari acționeazăcu cinci persoane în zonă”, se spune în încheierea comunicatului.