Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Moarta vie

 Incredibil, dar adevărat!/ O femeie are certificat de deces, deși e în viață

NEOBIȘNUIT. O femeie de 76 de ani din comuna vâlceană Milostea, Maria Chebeș, a primit certificat de deces, deși ea este în viață. Elena Greceanu, fiica bătrânei, a primit, în 2004, cu stupoare, vestea că mama ei a decedat la Spitalul de Psihiatrie Turceni și că ar fi fost îngropatăîn cimitirul din curtea acestuia. Paradoxal ea trebuie sădovedească autorităților că este vie, pentru că altfel riscă săreturneze statului banii pe care i-a primit, până acum, pentru pensie.

 

Maria Chebeș este o bătrânică plină de viață, mereu zâmbitoare, că reia îi place săstea la taifas cu oricine își găsește timp săpoarte un dialog cu ea. Își aduce perfect aminte de ziua în care medicul de familie, Maria Rădulescu,a sunat-o pe fiica sa, Elena, să-i spunăcă a decedat la spitalul de psihiatrie, unde a fost internatăîn 2000. Elena Greceanu susține că nu-și poate imagina cum s-a putut întâmpla așa ceva, în condițiile în care mama sa, din 1997, nu a mai plecat nici măcar o clipăde lângă ea. Dar, bănuiește că vinovatăpentru toată această poveste este nora ei, Valentina Chebeș, o femeie rea și invidioasă, care, zice ea, își dorește de foarte multăvreme săpunămâna pe averea bătrânei și care, uimitor, ar avea pile sus puse. „Femeia asta m-a bătut de zeci de ori, fără să-i fi făcut niciodatănimic. Uitați-văla mâna mea – spune bătrâna dezvelindu-și brațul până la cot, pe care se vedea o tăieturălungăși subțire făcutăde lama unui cuțit – m-a tăiat pe mână, a vrut să măomoare. Mi-a pus cuțitul la gât și mi-a zis că a vrut să-i ucid fata. Mare minciunăa putut săspună. Am crescut-o pe fetiță, săraca de ea este handicapată, din prima zi de când a văzut lumina zilei, am iubit-o ca pe propriul meu copil. Orice aș fi făcut nu a fost niciodatămulțumită. Fiul meu a văzut când măamenința cu cuțitul și când mi-a pus picioarele pe piept, urlând că măomoară. Nu a făcut nimic, a stat ascuns, de parcă nici nu i-ar fi păsat de mama lui. E foarte rea, măurăște de moarte. Putea să măomoare atunci”, s-a plâns bătrâna.

Sinistru

Maria Chebeș a aflat că este moartăîn 2004. Mai mult, familia sa a fost anunțatăcă a fost îngropatăîn cimitirul Spitalului de Psihiatrie Turceni. Atunci, își amintește ea, fiica ei s-a trezit cu un telefon de la medicul de familie, care i-a spus că nu mai poate lua pensie pentru că e moartă. „Dar mama mea este vie, e chiar aici lângă mine, cum puteți săspuneți așa ceva. Cineva a făcut o glumăproastă, presupun”, i-a spus femeia medicului. Bătăile și injuriile la care a fost supusăde-a lungul timpului bătrâna, venite din partea nurorii sale, și-au pus adânc amprenta pe sănătatea acesteia. Bătrâna este cardiacă și spune că dacă nu mai poate primi pensia, nu va mai avea cu ce să-și cumpere medicamentele. „Am lucrat la CAP și nu am pensie mare, doar trei milioane de lei vechi. Dacă îi iau și pe ăștia, cu ce îmi mai cumpăr medicamentele? Nu înțeleg cum s-a putut întâmpla așa ceva!”, ne-a declarat bătrâna, mirată.

Oricât de mult a încercat familia femeii, care a fost declaratămoartăde vie, săafle cum a fost posibil săse întâmple așa ceva, nu a reușit. Nepotul Mariei mărturisește că a fost împreunăcu bunica lui la Primăria Turceni de mai multe ori pentru a ridica certificatul de deces, însă cei de acolo nu au vrut săi-l dea. „Am văzut certificatul, am comparat codul numeric personal cu cel al bunicii, era același, dar nu au vrut să-mi dea nici măcar o copie de pe certificat. Au spus că nu au voie săfacă așa ceva, deși mie nu mi se pare normal. E o grozăvie „, a conchis nepotul.

Infractorii

Maria Chebeș povestește că a mers, împreunăcu nepotul, fiica și ginerele său, la Poliția Turceni pentru a face o plângere, în care a povestit drama întâmplată. „Polițiștii mi-au promis că vor face cercetări și vor afla cum a fost posibil săfiu declaratămoartă, deși nu este așa. Am tot așteptat, asta s-a întâmplat anul trecut, dar nu ne-au mai spus nimic. De curând, am primit o hârtie de la Parchet, prin care am fost înștiințatăcă medicul de la Spitalul de Psihiatrie Turceni care a semnat certificatul de deces și angajata primăriei orașului, care lucreazăla evidența populației, sunt cercetați penal pentru mai multe infracțiuni”, susține bătrâna. Fiica sa, Elena, ne-a mărturisit că își dorește ca cei care au făcut o asemenea încurcă turăsăplătească . „CĂTRE Chebeș Măria Com. Slătioara, jud. Vâlcea. Urmare adresei Consiliului Județean Gorj – Direcția Comunitarăjudețeană de Evidențăa Persoanelor Gorj, cu nr. 841 din data de 01.07.2009, că tre Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj și datăspre soluționare Parchetului de pe lângă Judecă toria Tg. Jiu, înregistratăsub numărul de mai sus, văfacem cunoscut că aceasta a fost trimisă Poliției Orașului Turceni, în vederea efectuării de cercetări Față de că prioarăDumitru medic în cadrul Spitalului de Psihiatrie Turceni și ofițerul de stare civilăVergilia Fețeanu de la Primăria Orașului Turceni, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute și pedepsite de art. 246, art. 289 și art. 291 Cod Penal”, se aratăîn documentul trimis Mariei Chebeș de Parchetul de pe lângă Judecă toria Târgu Jiu Nr. 3199/VIII/1/2009 din 14.07.2009.

Trebuie sădovedească că este vie

Potrivit Codului Penal, articolul 289 face referire la falsul intelectual, iar „falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de că tre un funcționar aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu științăde a insera unele date sau împrejurări, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Cât despre articolul 246, acesta vorbește despre pedepsele aplicate pentru abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor. „Fapta funcționarului public, care, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, cu știință, nu îndeplinește un act ori îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzeazăo vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Și, în fine, articolul 291 se referăla uzul de fals și spune că „folosirea unui înscris oficial ori sub semnăturăprivată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendăcând înscrisul este sub semnăturăprivată”.

Ceea ce este cu adevărat paradoxal, este că , acum, bătrâna trebuie sădovedească autorităților că este vie , pentru că , altfel, riscă să rămână fără pensie și, mai grav, săreturneze statului banii plătiți până acum. „Dacă era moartă, așa cum spuneau ei, ar fi trebuit să măcheme, la spital, săo iau, nu? Și, cum se face că nu am primit acasă, așa cum era normal, certificatul de deces al mamei mele? E o aberație. Nu pot săcred că cineva ne face așa ceva „, a afirmat Elena Greceanu. Indiferent cât ar vrea săcreadăcă este vorba despre o încurcă tură, familia Greceanu ajunge, de fiecare dată, la aceeași convingere: vinovatăeste nora bătrânei care-i poartăsâmbetele și care vrea, sub orice formă , săpunămâna pe averea Mariei. „Acum ceva ani, am dus mânzat la abator și i-am făcut împuternicire, ca în cazul în care mor, săia el banii. Ce credeți că a făcut? Nu știu cum a reușit, pur și simplu nu-mi explic, dar a pus mâna pe certificatul de deces și mi-a luat toții bani. Nu am știut nimic, de abia de curând am aflat”, a conchis bătrâna.