Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu și Arhimandritul Micle, cetățeni de onoare ai Râmnicului

În ședința Consiliului Local Municipal

EVENIMENT. Despre cei doi proaspeți cetățeni de onoare ai municipiului Rm. Vâlcea au vorbit, minute în șir, oameni de cultură, istorici vâlceni, dar și Episcopul Râmnicului – IPS Gherasim

Marți, 28 iulie a.c., într-o ședințăextraordinarăa Consiliului Local Municipal, Înalt Prea Sfinția Sa Irineu Slătineanu – arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei, precum și Arhimandritul Veniamin Micle au primit titlul de cetățeni de onoare ai municipiului Rm. Vâlcea, distincții înmânate chiar de primarul Râmnicului, Mircea Gutău. La fastuosul eveniment au participat prefectul județului Vâlcea – Remus Grigorescu, viceprimarii Râmnicului – Romeo Rădulescu și Sebi Vețeleanu, vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea – Romulus Bulacu, directorul Finanțelor Publice Vâlcea – Gheorghe Gogârnoiu, directorul societății Energomontaj SA – Gheorghe Nicolau, deputatul Samoil Vîlcu, consilieri locali, istorici și oameni de culturăai Județului Vâlcea.

Înalt Prea Sfinția Sa Irineu Slătineanu – arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei s-a născut în data de 16 noiembrie 1957, în localitatea vâlceană Perișani, numele său de botez fiind Ioan. El este licențiat în Teologie la București, făcând studii teologice și la Paris. Din 1991 și până în anul 2008, IPS Irineu a fost episcop vicar al Episcopiei Râmnicului, iar din anul 2008, în ședința Sfântului Sinod, a fost ales mitropolit al Olteniei cu 24 de voturi din 47 posibile. Despre cei doi proaspeți cetățeni de onoare ai municipiului Rm. Vâlcea au vorbit, minute în șir, oameni de cultură, istorici, dar și Episcopul Râmnicului – PS Gherasim.

La finalul întâlnirii, actorii Teatrului Ariel au jucat rolurile unor personaje istorice din anul 1848, intonând, împreunăcu reprezentanții autorităților locale prezente, Imnul Național al României, „Deșteaptă-te române!”.

PS.: În aceeași ședințăa Consiliului Local trebuia săprimească titlul de cetățean de onoare al Râmnicului și preotul vâlcean Nicolae State Burluș, numai că Prea Sfântul Gherasim și Permanența din curtea Eparhiei s-au opus. Ei au aflat asta și au manifestat o răutate congenitală, făcând presiuni asupra primarului Mircea Gutău pentru a nu se reliza propunerea.

Scurt interviu cu Înalt Prea Sfinția Sa Irineu Slătineanu – arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei

” Repoter: Cum apreciați recunoașterea meritelor dumneavoastrăde că tre municipiul Rm. Vâlcea prin acordarea titlului de cetățean de onoare?

” IPS Irineu: Am avut întotdeauna o bunărelație cu cei de aici, de la Râmnicu Vâlcea, întrucât am stat ca episcop vicar timp de 17 ani. Evident că în această perioadă de timp ne-am cunoscut și am lucrat împreunăla bunul mers al acestei societăți. Am colaborat bine cu câteva personalități de aici de la Vâlcea, cu Forumul Cultural și aceasta a dat și a sădit în inimile lor foarte multăapreciere și, în același timp, dragoste Față de persoana mea și de activitatea pe care am avut-o aici. Atunci când se ridică unul dintre cei care locuiesc într-o anumitălocalitate la un post înalt, evident că ei se îndreaptăcu gândul să-l consacre ca și cetățean de onoare. Ajuns Mitropolit al Olteniei acum un an de zile, evident că activitatea noastrăse extinde și asupra Râmnicului. De aceea, ei au considerat că este necesar sămi se acorde această distincție de cetățean de onoare, pentru care doresc să-i mulțumesc domnului primar Mircea Gutău, consilierilor locali, parlamentarilor vâlceni, domnului prefect Remus Grigorescu și, bineînțeles, tuturor celor prezenți la această manifestare. Le doresc săaibăîn continuare activități remarcabile pentru binele cetățenilor Râmnicului și al tuturor românilor de pretutindeni.

” Rep.: Care este perspectiva ca Mitropolia Olteniei săfie transferatăla Rm. Vâlcea ca o împlinire a realității istorice vechi?

” IPS Irineu: Nu m-am gândit la acest lucru, dar este o idee.