Acasă Arhiva 2 Mitică Bușe ține linia ca sănu cadăîn șanț

Mitică Bușe ține linia ca sănu cadăîn șanț

” N-a scă pat de comunism

” „Dacă nu ții linia aia și mergi pe ea, te duci în șanț. Au fost foarte multe accidente din această cauză. Domne’ trebuie sămarcă m și noi drumurile județene cu linie Continuă . Dacă se întâmplă, Doamne ferește, ceva, nu ai După ce săte ghidezi. Te duci și bați la porțile oamenilor, cum am făcut eu”, a spus președintele Consiliului Județean Vâlcea, Dumitru Bușe

De curând, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Dumitru Bușe, a avut o revelație. Coborât din turnul de fildeș în care a stat în cei patru de când se aflăîn fruntea Consiliului Județean, printr-un bizar și stupid concurs de împrejurări, marele „dregător” s-a rătăcit într-o searăprin județ. Întâmplarea nu ne mirăfoarte tare având în vedere că „nea Mitică ” habar nu are ce se întâmplăprin Vâlcea, el preferând săprivească realitatea de la înălțimea scaunului său de mare șef la județ, preocupat de rezolvarea intereselor personale. Ca un copil de grădinițăcare a început sădescopere lumea în care trăiește, el a spus că s-a rătăcit pentru că , pe drumurile vâlcene, nu existăindicatoare. Aflat la impas, a spus el cu o voce de muiere afectată, a bătut la ușa unor oameni ca să-i întrebe unde se află, că ci, „dregătorul” își pierduse orientarea în spațiu, iar GPS-ul devenise de nefolosit. Măcar de ar fi avut instrucțiunile despre cum se pornește, la el. Abia acum a ajuns la concluzia că nu existăindicatoare, individul acesta cu pretenții de conducă tor de județ? Știți ce a aflat „nea Mitică „? că e pe la că că cioasa, balta aia cu nume urât care miroase și mai urât” „Păi ce caut eu domne’ la că că cioasa ?!?” -se întreba președintele CJ. Ei, ce săfacă ?!? Venise și nea Bușe sădea la pește, în speranța că poate se agațăîn cârligu-i ruginit vreun cetățean dispus să-l voteze atunci când, ca ultimășansăde a rămâne în politică , va decide săcandideze pentru postul de șef al îngrijitorilor de garduri vii din județ.

Bușe se chinuie săarate că -i pasăde județ

La ultima ședințăoperativăa Consiliului Județean Vâlcea, Dumitru Bușe, și-a amintit că în ultimii ani statisticile au relevat faptul că numărul accidentelor de circulație pe drumurile județului Vâlcea a crescut îngrijorător. Una dintre cauze, crede el, este lipsa marcajelor și a semnalizatoarelor reflectorizante de pe marginea șoselelor. până mai acum câteva zile nu s-a sinchisit săobserve acest lucru „Zilele acestea a fost foarte multăceațăîn județ. Am realizat că nu avem niciun fel de semnalizare sau marcaj nici pe drumurile județene și nici pe cele naționale. Dacă nu ții linia aia și mergi pe ea, te duci în șanț. Au fost foarte multe accidente din această cauză. Insist ca pe drumurile județene săse rezolve problema cât de curând. Nu conteazăbanii, ci săsalvăm viețile a zeci de oameni. Domne’ trebuie sămarcă m și noi drumurile județene cu linie Continuă . De acum înainte, dacă facem doi kilometri de asfalt sau reabilităm un drum, obligatoriu trebuie săprevedem în deviz săse și marcheze și săpunăindicatoare. Stăm și stăm rău. Dacă se întâmplă, Doamne ferește, ceva, nu ai După ce săte ghidezi. Te duci și bați la porțile oamenilor, cum am făcut eu” – a spus președintele CJ Vâlcea, Dumitru Bușe.

Indicatoare de pe vremea lui Ceașcă

În ordonanța de urgențăa Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice scrie negru pe alb că administratorul drumului public are obligația de a instala indicatoare sau alte dispozitive speciale, săaplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, și săle menținăîn stare corespunzătoare. Dacă de șoselele naționale se ocupăCompania Naționalăde Autostrăzi și Drumuri din România, sarcina de a dota drumurile județene cu reflectorizante îi revine Consiliului Județean. Din păcate însă , Consiliul Județean Vâlcea nu a mișcat nici un pai până în acest moment. Astfel că , drumurile județului nostru sunt marcate cu indicatoare standard vechi, ce au rămas încă dinainte de Revoluția din 1989. „Aceste indicatoare nu sunt reflectorizante și trebuie înlocuite cât de curând. Dacă pe drumurile naționale s-au montat în 2007 peste 200 de indicatoare în puncte stabilite de noi și putem spune că peste 95% din șosele sunt acoperite, în ceea ce privește drumurile județene este total invers. Noi am făcut încă din 2007 o adresăcă tre Consiliul Județean Vâlcea în care solicitam săfie montate indicatoare reflectorizante și sămarcheze drumurile județene ” – ne-a mărturisit comisarul Ilie Voica, șeful Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea.

Statistici sumbre

Din păcate, județul Vâlcea deține un record negativ în ceea ce privește accidentele rutiere. Statisticile Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție aratăcă în 2007, Vâlcea a ocupat locul 9 pe țară la incidentele pe șosele (616), locul 14 în ceea ce privește numărul de decedați (73), locul 4 la răniți grav (295) și poziția a 13-a la răniți ușor (519). „Din nefericire județul Vâlcea a ocupat locul 1 la creșterile răniților grav în accidente de mașină. Din punctul meu de vedere, principala cauzăpentru care se înregistreazăun număr foarte mare de accidente rutiere, este imposibilitatea drumurilor de a prelua traficul care este din ce în ce mai mare. La ora actuală, infrastructura județului este la pământ” – ne-a mai spus Ilie Voica, șeful Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea.

Pe Drumul Național (DN) 7, în cursul anului trecut, au avut loc nu mai puțin de 100 de accidente, care s-au soldat cu 23 de morți, 76 de răniți grav și 98 de răniți ușor. Pe DN 64, în 2007, au fost 80 de accidente cu 17 morți, 35 de răniți grav și 59 de răniți ușor. De asemenea, pe DN 67, au avut loc 59 de accidente cu 7 morți, 42 de răniți grav și 42 de răniți ușor. Cele mai mult incidente rutiere au avut loc în localități ca: Brezoi, Câineni, că limănești, Bujoreni, Mihăești, Bărbătești, Băbeni, Prundeni, Frâncești și altele.

10 camere video vor fi montate pe drumurile naționale

De curând, Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea a încheiat un protocol de cooperare cu Autoritatea Teritorialăde Ordine Publică (ATOP) Vâlcea și cu SC Codec Spat, în vederea implementării unui program de supraveghere și măsurare a vitezei de deplasare în trafic. Astfel, vor fi amplasate 10 camere de luat vederi în zonele unde s-au produs cele mai multe accidente de circulație. „Camerele video vor transmite informațiile on-line într-un dispecerat ce va funcționa în sediul Poliției Rutiere Vâlcea. Cred că acest sistem va fi funcțional din luna aprilie a acestui an. Șase dintre aceste camere vor fi montate pe DN7, iar restul pe celelalte drumuri naționale” – a adăugat șeful Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea. Un astfel de program a fost implementat în Cluj, în urmăcu o jumătate de an, pe Dealul Feleacului. Rezultatele nu au întârziat săapară, numărul accidentelor rutiere reducându-se cu 40%.

Claudia Stanciu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.