Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mircea Gutău a fost adus la Rm. Vâlcea pentru un minor proces de fond funciar

 Deși ar fi trebuit săfie la București

PROCES. Aducerea primarului Mircea Gutău la Judecă toria Rm. Vâlcea i-a luat prin surprindere pe râmniceni, doar câteva zeci de oameni reușind săajungăîn timp util la Judecă torie și să-l vadăpe primar înainte ca acesta săfie urcat în duba cu care a fost transportat la Penitenciarul Colibași. Acolo au fost prezente câteva angajate ale Primăriei Râmnicului, care în momentul în care duba a ieșit pe poartăau tras de ușă, încercând să-l mai vadăîncă o datăpe Mircea Gutău. Ele au izbucnit în plâns și s-au rugat de gardieni să-l mai arate o singurădată. „Văiubim, domn’ primar! Văiubim, domn’ primar! Mai arătați-ni-l o dată, vărugăm!” – au strigat angajatele Primăriei Râmnicului.

Când toată lumea aștepta cu sufletul la gurăsentința de la Înalta Curte de Casație și Justiție București cu privire la cererea de suspendare a executării pedepsei în cazul celor doi edili condamnați la trei ani și jumătate de închisoare, primarul Mircea Gutău a fost adus la Judecă toria Rm. Vâlcea. Acesta a fost citat ca parte intimatăîntr-un proces penal intentat de directorul Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru PomiculturăVâlcea, Ion Botu. Este vorba de retrocedarea unor terenuri proprietarilor de pământ din zona Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru PomiculturăVâlcea. Ion Botu a făcut o plângere penalăla DNA împotriva conducerii Primăriei Râmnicului, cât și a Instituției Prefectului și Primăriilor Mihăești și Bujoreni pentru a obține o hotărâre judecă torească prin care săse specifice că terenul nu e al celor trei primării. Astfel că , primarul Mircea Gutău a fost citat în proces în calitatea sa de președinte al Comisiei Locale de Fond Funciar. Alături de el, în dosarul 10525/288/2009, au mai fost citați fostul prefect de Vâlcea – Anuța Handolescu, fostul subprefect – Mircea Nadolu, secretarul Primăriei Râmnicului – Toma Mihăiescu, primarul localității Mihăești – Nicolae Stănică , primarul localității Bujoreni – Alexandru Roșu, precum și alți membri ai Comisiei Județene de Fond Funciar și ai Comisiilor Locale de Fond Funciar. Acum, După un an și jumătate de la începerea procesului, procurorii DNA au dat Neînceperea Urmăririi Penale (NUP), soluție contestatăde conducerea Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru PomiculturăVâlcea.

Remember

toată povestea a început în anul 2008, când directorul Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru PomiculturăVâlcea, Ion Botu, a început un atac furibund împotriva conducerii Prefecturii Vâlcea, acuzând prefectul de atunci – Anuța Handolescu – de validarea unor acte false de proprietate în vederea desființării stațiunii și pregătirea unui tun imobiliar. Stațiunea de Cercetare PomicolăVâlcea deținea, până la apariția Legii restituirii, peste 700 ha de teren, După aplicarea legii, stațiunea a rămas doar cu o supraFață de aproximativ 138 ha. Prefectura a oferit stațiunii teren în zone mai slab cotate din punct de vedere imobiliar, fapt care a dus la nemulțumiri la nivelul conducerii stațiunii și nu numai. Ion Botu, directorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă, s-a declarat, oficial, cel mai mare dușman al legilor proprietății, directorul ducând războiul cu actuala conducere a Prefecturii până la DNA. Cu toate că la nivel declarativ, Botu acuza conducerea Prefecturii că ar fi pregătit un tun imobiliar de proporții în favoarea unor samsari imobiliari din ograda puterii, el a făcut toate demersurile pentru a împiedica restituirea terenurilor foștilor proprietari și menținerea acestora în cadrul stațiunii, probabil din aceleași motive și, susțin gurile rele, la comanda unor politicieni aflați în zona puterii. În martie 2008, directorul Botu a făcut o plângere la DNA, împotriva subprefectului Anuța Handolescu pentru modul rapid în care aceasta a răspuns cererilor de punere în posesie pe timpul când era prefect. În plângerea respectivă, însă , au fost incluși și primarul Râmnicului, Mircea Gutău, ca șef al comisiei locale de Fond Fubnciar, fostul subprefect – Mircea Nadolu, secretarul Primăriei Râmnicului – Toma Mihăiescu, primarul localității Mihăești – Nicolae Stănică , primarul localității Bujoreni – Alexandru Roșu, precum și alți membri ai Comisiei Județene de Fond Funciar și ai Comisiilor Locale de Fond Funciar. Așa cum spuneam mai sus, însă , acum, După un an și jumătate de la începerea procesului, procurorii DNA au dat Neînceperea Urmăririi Penale (NUP), soluție contestatăde conducerea Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru PomiculturăVâlcea.

Încurajări în sala de judecată

Aducerea primarului Mircea Gutău la Judecă toria Rm. Vâlcea i-a luat prin surprindere pe râmnicenii care se aflau pe holuri sau în sala de judecată. Procesul nu a durat mai mult de cinci minute, Mircea Gutău fiind singurul intimat care s-a prezentat în instanță. El a fost întrebat de președintele de ședință, judecă torul Vlad Valentin, dacă cunoaște cauza și dacă poate spune câteva cuvinte în apărarea sa. Mai mult, magistratul i-a recomandat primarului să-și ia un avocat. Mircea Gutău a refuzat, însă , susținând că un jurist al Primăriei Râmnicului este mandatat săse ocupe de acest proces. „Sunt foarte multe procese în care este implicatăPrimăria Râmnicului și nu am cum săle știu pe toate. Nu văpot spune despre ce este vorba în această cauză. Nu am nevoie de avocat, deoarece este un jurist al primăriei care se ocupăde proces” – a spus primarul Râmnicului, Mircea Gutău. Având în vedere aceste lucruri și neprezentarea celorlalți intimați, președintele de ședințăVlad Valentin a amânat procesul, urmând ca ulterior săstabilească și data la care va avea loc următoarea înfățișare. Înainte de a-l scoate din sala de judecată, primarul Mircea Gutău le-a zâmbit și le-a făcut cu mâna râmnicenilor aflați acolo, aceștia la rândul lor încurajându-l. „Sătrăiți domn’ primar. Sădea Dumnezeu săieșiți repede de acolo” – au strigat oamenii în timp ce jandarmii îl conduceau pe primar afarădin sală.

„Văiubim, domn’ primar!” – au spus oamenii

Vestea aducerii primarului Mircea Gutău la Judecă toria Rm. Vâlcea i-a șocat pe râmniceni. Doar câteva zeci de oameni au reușit săajungăîn timp util la Judecă torie și să-l vadăpe primar înainte ca acesta săfie urcat în duba cu care a fost transportat la Penitenciarul Colibași. În momentul în care acesta a fost scos din arestul Judecă toriei, cei prezenți au început să-i strige numele și să-l încurajeze. Mircea Gutău le-a făcut cu mâna și a găsit puterea săle zâmbească și săle mulțumească pentru sprijinul lor. Prezente la Judecă torie au fost și câteva angajate ale Primăriei Râmnicului, care în momentul în care duba a ieșit pe poartăau tras de ușă, încercând să-l mai vadăîncă o datăpe Mircea Gutău. Ele au izbucnit în plâns și s-au rugat de gardieni să-l mai arate o singurădată. „Văiubim, domn’ primar! Văiubim, domn’ primar! Mai arătați-ni-l o datăvărugăm!” – au strigat angajatele Primăriei Râmnicului.