Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MIRAJUL PUTERII

Alegerile parlamentare, tot mai aproape

LUPTA. Viitorii parlamentari ai județului Vâlcea reprezintăîncă un subiect tabu pentru câțiva lideri de partide. Asta pentru că anumite formațiuni politice păstrează, încă , total sau parțial, secretul în ceea ce privește viitorii reprezentanți ai județului în Camera Deputaților și în Senat. Lupta pentru un fotoliu de parlamentar este tot mai aprigăși iscă adevărate războaie între membrii de partid. această luptăcruntăeste justificatăprin ceea ce poate ea oferi la sfârșit: un fotoliu cald de deputat sau senator pe o duratăde patru ani, influență, putere, jocuri politice, cazare la hotel de 5 stele, masăla subpreț de la bufetul Parlamentului, facturi telefonice „kilometrice” plătite de la buget, mașina cu șofer la dispoziție, deplasări „în interes de serviciu”, toate plătite din banii contribuabilului.

 

Parlamentari la secret

 

Unul dintre partidele care pare săzăbovească , mai mult decât este cazul, asupra desemnării candidaților pentru fotoliile de senator sau deputat este Partidul Democrat-Liberal (PD-L) Vâlcea. Deși lista pentru Parlamentul României ar fi trebuit săfie deja gata, liderii democrați-liberali nu se grăbesc săanunțe propunerile pentru deputați și senatori, fiind ocupați cu îndelungile discuții și zbateri interne pe această temă. Președintele PD-L Vâlcea, Dorel Jurcan, a spus că lista va fi definitivatăde abia joi, 7 august 2008, în cadrul Biroului Politic al acestui partid. până atunci, însă , se pot face fel de fel de speculații vizavi de cei pe care formațiunea politică îi va arunca în lupta electoralăpentru Parlament. Așadar, mai mult ca sigur, la Senat, va candida, în colegiul uninominal Râmnicu Vâlcea, Dorel Jurcan. Cât despre candidații la Camera Deputaților și, aici, sunt vehiculate numele unor personalități politice marcante precum, Samoil Valcu, Sorin Zamfirescu, Petre Ungureanu și Petre Grigore.

Așa cum văinformă m și în rândurile de mai sus, candidaturile pentru Parlament au iscat, în sânul partidului, dispute aprinse care au tulburat, de multe ori, liniștea internăde partid. Concert, unul dintre personajele care tulburădestul de mult apele în ultima perioadă este deputatul Petre Ungureanu care susține că activitatea politică și Parlamentară , depusăîn ultimii ani, reprezintăo carte de vizităce-l recomandăpentru candidatura la unul dintre cele mai bune colegii uninominale, unde a calculat că are cele mai multe șanse de reușităsăfie ales deputat, și anume, Râmnicu Vâlcea Sud. Lupta pentru acest colegiu nu va fi deloc ușoară, având în vedere că în competiție s-a înscris și fostul primar al Râmnicului, Sorin Zamfirescu. Deocamdată, nu se știe nimic despre criteriile care vor sta la baza selecționării celor care și-au depus candidaturile la Parlament, asta și pentru că liderii partidului s-au ferit sădea prea multe detalii cu privire la acest aspect.

 

La PSD e liniște

 

Nici PSD nu se grăbește săanunțe, public, lista definitivăa candidaților pentru Parlamentul României. Opinia publică a reușit săafle puține nume de candidați la parlamentare, cel mai sigur dintre ele fiind cel al deputatului Aurel Vlădoiu. Acesta a anunțat, deja, că se va înscrie în lupta în colegiul uninominal Horezu. „Vreau săcandidez în acest colegiu pentru că știu foarte bine problemele cu care se confruntă cetățenii din această zonă. De fiecare datăcând am avut posibilitatea, am încercat să-i ajut prin declarațiile politice și interpelările întocmite de mine. În cazul în care voi fi ales în acest colegiu deputat voi putea să măocup, exclusiv, de rezolvarea problemelor stringente pe care cetățenii de aici le au”, a spus Aurel Vlădoiu. În fapt, Vlădoiu este unul dintre candidații social-democrați la fotoliul de deputat, care are șanse reale săfie ales parlamentar, posibil fără redistribuire. La bursa zvonurilor circula bârfe conform că rora PSD ar arunca în lupta electoralădin toamna acestui an un alt nume greu din partid. Este vorba de deputatul Vasile Bleotu, care se și visează deputat. Din câte se pare, acesta va fi desemnat săcandideze în colegiul Drăgășani, zona în care este extrem de cunoscut, având, astfel, șanse reale săobținăun nou mandat de parlamentar.

PSD va propune pentru unul dintre colegiile senatoriale pe nimeni altul decât Nicolae Spiridon, ex-parlamentar, despre care electoratul nu a auzit mai nimic în ultimii ani, datorităpoziției de anonimat politic pe care a preferat săo adopte. Rupt de realitățile cotidiene, Spiridon face notădiscordantăîntre numele propuse de PSD pentru alegerile parlamentare. Pe lista PSD pentru Senat mai apar încă două nume: Laurențiu Coca și Rodica Bulacu.

Și pentru că bătălia pentru putere este de multe ori oarbă, fotoliul de deputat este dorit de o sumedenie de pofticioși din partid care s-au și grăbit să-și depunăcandidaturile.

Astfel, și-au exprimat intenția de a candida Vasile Bleotu la Drăgășani, Aurel Vlădoiu și Dumitru Pearcu la Horezu, Ion Matei pe colegiul Rm. Vâlcea Nord, Mihai Persu pe colegiul Rm. Vâlcea Sud, Aurel Amza, Dan Mazilu, Constantin Vlăduțu, Remus Grigorescu și Ștefan Pralăla Bălcești.

Din lunga listăa PSD ce conține înscrierile pentru Camera Deputaților, singurul care s-a remarcat public, legându-și imaginea de o serie de acțiuni politice și sociale, este fostul consilier municipal PSD, Remus Grigorescu.

 

Cotonogeala liberală

 

În ciuda faptului că PNL a fost partidul care și-a definitivat cel mai repede lista candidaților pentru Parlament, în interiorul acestei formațiuni politice au existat cele mai multe discuții și certuri legate de împărțirea candidaților pe colegiile uninominale. După discuții aprinse, PNL a decis că pentru Camera Deputaților, PNL îi va arunca în luptăpe Mihai Aristotel Ungureanu (în colegiul uninominal Rm. Vâlcea-Nord), Ion Nicolae (Rm. Vâlcea – Sud), Cristian Buican (Brezoi), Ilie Fârtat (Horezu), Svetlana Preoteasa (Drăgășani) și că tălin Harnagea în colegiul uninominal Bălcești. Pentru Senat, a spus Frâncu, își vor încerca șansele: Gheorghe Ioniță(colegiul uninominal Rm. Vâlcea), Emilian Frâncu (Horezu-Brezoi), iar în colegiul Drăgășani va candida medicul Gheorghe Folea. Deși, inițial, deputatul liberal anunțase că cei și-au anunțat intenția de a candida pentru Parlamentul României trebuie sătreacă anumite teste de selecție, riguros concepute, de curând, șeful liberal a spus că mai multe etape ale competiției interne au fost sărite, peneliștii grăbindu-se să-și desemneze, oficial, pretendenții la fotoliile de parlamentar. Paralel, ca de obicei, cu realitățile politice ale momentului, Emilian Frâncu a dat un pronostic absolut nerealist în legăturăcu numărul de fotolii ce vor fi ocupate de liberali După alegerile parlamentare. El susține că partidul pe care îl conduce la Vâlcea va obține cel puțin trei deputați și un senator. În ciuda declarațiilor lui Frâncu, calculele politice aratăo cu totul alt ceva, și anume că targetul pe care peneliștii ar trebui să-l urmeze este de un deputat și un senator.

Dacă la celelalte partide candidații se bucurăde ceva notorietate în rândul electoratului, la PNL situația este de-a dreptul jenantă. În sprijinul acestei afirmații vine însuși candidatura medicului Gheorghe Folea, un ilustru necunoscut, care nu a reușit săobțină, în alegerile din 2004, decat 500 de voturi, în urma candidaturii la Primăria Orlești. Cum va putea oare acest perdant politic, gândindu-ne la scorul electoral penibil obținut, sădevinăparlamentar PNL? Ce resurse va găsi el săcâștige încrederea electoratului, din moment ce nu a reușit săconvingă, de bunele sale intenții, nici măcar o comunitate de câteva mii de suflete?

 

Avantajele uninominalului

 

Votul pentru deputați și senatori va fi organizat la fel ca alegerile pentru primari: o circumscripție – un ales.

Alegerea în circumscripții uninominale creazăcondițiile pentru responsabilizarea clasei politice. Cetățenii vor ști pe cine au trimis în Parlament și vor putea judeca în ce fel au fost reprezentați, în următoarele alegeri confirmând sau infirmând alegerea făcută. Foarte important este că sistemul va elimina cumpărarea locurilor, care e posibilăîn sistemul de vot pe liste – competiția este deschisă, cel mai bun câștigă. În plus, uninominatul stimuleazădezbaterea pe programe și viziuni politice în campania pentru primul tur, și în mod normal, ar trebui săcrească performanța individualăa candidaților. Aceștia depind de competența, onestitatea și capacitatea de comunicare proprii. Mai mult, el obligăpartidele săîși dezvolte o politică realăde resurse umane, bazatăpe capitalul uman al circumscripției, nu pe importuri, migrări sau transferuri. Sistemul impune fiecă rui partid astfel și discernământ și o abordare proactivăîn recunoașterea și preluarea celor mai performanți lideri de la nivelul circumscripției. Unul dintre cele mai importante lucruri este că acest tip de vot va duce la clarificarea relațiilor dintre partide. Partidele se pot alia în turul al doilea, când are loc întrecerea decisivă, pentru a îl susține pe un candidat mai bine plasat. Aceste înțelegeri sunt transparente (trebuie săfie publice pentru a putea direcționa voturile că tre cineva) și ele anticipeazăcoalițiile de guvernare, respectiv din opoziție. Și, nu în ultimul rând, sistemul stăla baza guvernărilor stabile, care nu sunt supuse înțelegerilor personale dintre lideri, ci au ca punct de plecare voința alegătorilor.