Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Martorii din dosarul lui „Don’ Costel” și-au modificat, peste noapte, declarațiile

Schimbare de situație

Normal 0 21 PARADOX. Cu puțin timp în urmă, fostul contabil al firmei conduse de vâlceanul Alexandru Andrei, Cristian Merișanu, parte vătămatăși el în dosarul în care Constantin Iancu este judecat pentru sechestrare de persoane și lovire, a decis, în mod surprinzător, să-și schimbe declarația, formulatăinițial, în fața magistraților Tribunalului Dolj. Merișanu, 32 ani, din Bălcești, de altfel, a participat și la reconstituirea făcutăde oamenii legii, și era considerat a fi una din persoanele foarte importante din acest dosar.

 

Costel Iancu, sau „Don’ Costel”, așa cum i se spunea în lumea interlopilor, a fost unul dintre protejații politic ai ministrului Transporturilor Radu Berceanu, la brațul că ruia a fost văzut mergând de nenumărate ori. Fostul șef al ANIF este, de altfel, implicat în fel de fel de afaceri unele mai dubioase decât altele, printre acestea numărându-se și cele cu Gigel Îăndărescu, zis Roșianu, care a fost condamnat pentru tâlhărie în 1997 și implicat în reglări de conturi în lumea interlopădin Craiova.

De numele democrat-liberalului Costel Iancu, fostul director al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) s-au legat fel de fel de scandaluri, unele dintre ele foarte grave. Pedelistul craiovean a iscat o adevăratăfurtunămediatică , în urma că reia au ieșit la ivealălegăturile acestui individ cu o grupare interlopădin Bănie. Iancu a recunoscut pe șoptite prezența în anturajul său a mai multor persoane din Craiova, implicate în scandaluri publice. Acesta amintea de nume precum: Gheorghe Capotescu, Marian Cristescu, Geromin, Lucian și ȘtefănițăBîltac cunoscuți recuperatori și scandalagii. În plus, „Don’ Costel”, a mai fost acuzat și-n vara anului 2008 că s-ar fi aflat în spatele unor violențe la care se dedau membrii grupărilor interlope.

Constantin Dîlgoci, un afacerist craiovean, a declarat că Iancu este cel care ar fi ordonat incendierea limuzinei sale, un Mercedes S Class ultimul tip, estimat la 100.000 de euro. Acesta a spus că disensiunile dintre cei doi au apărut în momentul în care Iancu i-ar fi cerut exorbitanta sumăde 300.000 de euro, pe care motiva că are nevoie săo folosească în campania electorală. Odatăieșit la ivealăacest scandal „Don’ Costel” a recunoscut că a împrumutat o sumăde bani de la afaceristul craiovean, dar nu pentru a-i folosi în campania electoralăde anul trecut.

În prezent, Constantin Iancu este cercetat pentru lipsire de libertate, amenințare, lovire și alte violențe. El a fost obligat sărenunțe la funcția publică pe care o deținea în urma dezvăluirilor făcute de un important om de afaceri vâlcean, Alexandru Andrei, care l-a acuzat pe „Don’ Costel” de sechestrare și lovire.

Andrei ne-a declarat că filmul răpirii s-a derulat undeva în luna octombrie a anului 2006. „Am stat 16 ani în Austria, unde am reușit săstrâng ceva bani. Când m-am întors în țară , m-am hotărât să măapuc de afaceri. Mi-a mers bine, nu pot să măplâng. Dar săne reîntoarcem la anul 2006. Pe atunci, avem o firmăcare se numea „AgregTrans”, la care eram asociat cu Lucian Bîltac. După câteva luni, lucrurile începuserăsămeargădestul de prost în firmă, în sensul că nu aducea profit deloc. Majoritatea afacerilor, mai importante, erau derulate printr-o altăfirmăcare nu mi-a creat probleme. Mai târziu, am aflat că asociatul meu luase bani cu camătăde la Costel Iancu și nu a mai reușit să-i returneze. La un moment dat, Bîltac mi-a spus că finanțele nu-i mai permit săcontinue afacerea, însă mi l-a recomandat pe Costel Iancu despre care a spus că este un om serios, cu bani, care măpoate ajuta mult în afaceri. Habar nu aveam cine este acest Iancu și am refuzat să măasociez cu cineva pe care nu-l cunoșteam. De fapt, de aici s-a și creat toată această vânătoare împotriva mea”, ne-a povestit Andrei Alexandru. Omul de afaceri vâlcean susține că Lucian Bîltac este prieten vechi cu „Don’ Costel”, aceștia cunoscându-se de mai bine de 12 ani.

Le punea pancarte victimelor

Victima lui Iancu și a prietenilor săi interlopi, Andrei Alexandru, ne-a declarat că la scurt timp După răpire a făcut o plângere la poliție, în care a povestit, cu lux de amănunte, tot ceea ce i s-a întâmplat. În urma sesizării sale, oamenii legii au deschis o anchetăiar Iancu cât și cei cinci complici ai săi, interlopi au fost reținuți, petrecând 24 de ore în spatele gratiilor. Complicii Laurențiu Gheorghe Capotescu (zis Pătatu’), Marian Cristescu (zis Fibră), Geromin, Lucian și ȘtefănițăBîltac (ultimii trei – tatăși fii) sunt recunoscuți în Craiova pentru implică rile lor în diverse incidente violente: recuperări de bani soldate cu agresiuni fizice, răpiri și scandaluri publice. Deși a negat categoric că -l cunoaște pe vâlceanul Alexandru, Costel Iancu a recunoscut, totuși, că în 2006, a fost arestat pentru 24 de ore. Perchezițiile efectuate de anchetatori în 2006 la ferma lui Costel Iancu din localitatea doljeanăPadea au scos la ivealăo serie de lucruri de-a dreptul macabre. Oamenii legii au găsit aici, fotografii cu persoane în lanțuri, bătute cumplit care, la gât, purtau pancarte pe care scria: „Sunt o zdreanță. Nu faceți ca mine, am făcut o greșealăcu dom’ Costel!”. Potrivit informațiilor de ultim moment, răpirile au avut loc în ultimii 18 ani, atât pe teritoriul României, cât și în Austria și Spania.

Martorii s-au răzgândit peste noapte

Cu puțin timp în urmă, fostul contabil al firmei conduse de vâlceanul Alexandru Andrei, Cristian Merișanu, parte vătămatăși el în dosarul în care Constantin Iancu este judecat pentru sechestrare de persoane și lovire, a decis, în mod surprinzător, să-și schimbe declarația, formulatăinițial, în fața magistraților Tribunalului Dolj. Merișanu, 32 ani, din Bălcești, de altfel, a participat și la reconstituirea făcutăde oamenii legi, și era considerat a fi una din persoanele foarte importante din acest dosar.

Mai mult, potrivit declarațiilor sale anterioare el se afla în mașinăcu Andrei în momentul în care a fost sechestrat pentru a accepta, sub presiune, acceptarea în firma condusăde acesta a lui Iancu, la care erau asociați și doi craioveni, Robert și Geromin Bîltac.

Așa cum aminteam în rândurile anterioare, Marius Merișanu a refuzat să-și mai susținădeclarația datăanterior în fața DIICOT – Biroul Teritorial Craiova, precizând că este posibil ca declarația sa de atunci săconținăcâteva „inadvertențe”.

Paradoxal, el a mai spus că fostul director de la ANIF, Constantin Iancu, nu l-ar fi amenințat și nici lovit pe Alexandru Andrei sau pe soția acestuia, Corina. De altfel, declarația sa de acum este absolut diferităfațăde cea datăprocurorului DIICOT. însă , fostul contabil al firmei conduse de vâlceanul Andrei, nu este singurul care și-a schimbat peste noapte depoziția. Marius Stania, șofer pe basculantă, a spus că în ziua în care Alexandru Andrei declara că ar fi fost blocat pe centura ocolitoare a Craiovei, traficul nu a fost oprit nicio clipăpe artera respectivă. Mai mult, o serie de martori susțin că victima ar fi născocit toată această poveste pentru că ar fi fost supărat că Geromin și Robert Bîltac au vrut săse retragă din firma la care erau asociați, refuzând să-i cedeze partea lor de acțiuni.

În data de 1 iulie 2009, în urma unei decizii luate de magistrații craioveni, vor fi audiate încă cinci persoane. Printre acestea se numărăși o tânărăcă reia, se pare, unul dintre inculpați i-ar fi povestit telefonic ceea ce s-a întâmplat pe 5 octombrie 2006. Stenogramele înregistrărilor telefonice dintre cei doi au fost anexate la dosar. Pe lângă”Don’ Costel”, în același dosar sunt acuzați și Lucian Bîltac, Geromin Bîltac, Laurențiu Capotescu, zis Patatu’, Marian Sandu, fost Cristescu, zis Fibra, Robert Bîltac, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea unui asemenea grup, sechestrare si lipsire de libertate.