Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MAREA ÎMPĂRÎEALĂ

PSD și PD-L și-au împărțit instituțiile deconcentrate ale statului, urmând ca în aceste zile săstabilească noii locatari ai că lduțelor posturi de directori. Negocierile pentru funcții publice s-au transformat într-un fel de „război rece”. Împărțirea funcțiilor publice între PD-L și PSD a fost s-a cam terminat, foștii inamici politici mai având săse hotărască asupra Loteriei Române și a CEC-ului.

„Asta are, asta n-are, asta e câștigă toare”. Funcțiile de conducere din instituțiile publice au fost jucate la „alba-neagra” de foștii „inamici” politici, transformați peste noapte în parteneri de guvernare. Trebuie sărecunoaștem că Vâlcea a fost unul dintre cazurile fericite, deoarece la noi a funcționat încă din varăun protocol semnat între PSD și PD-L.

Cu mâna întinsăspre ciolan, fiecare vrea săobținăo felie cât mai consistentădin tortul funcțiilor publice. În timp ce în PSD se practică eternul joc intern „care pe care”, pedeliștii asculta sfiiți comanda de „atac” a lui Gutău. Numai că mai marele PD-L-ului nu se grăbește cu negocierile. În fond, câțiva dintre directorii de instituții sunt încă portocalii.

Cine sunt negociatorii?

Din echipa PSD fac parte: Ion Cîlea, Dumitru Persu, Vasile Bleotu, Aurel Vlădoiu și Victor Grigorie. Din comisia PD-L fac parte: Dorel Jurcan, Mircea Gutău, Samoil Vâlcu, Romulus Bulacu și Sorin Zamfirescu, Cele două echipe de negocieri se vor întâlni din nou, vineri dimineață, pentru a stabili cine vor fi ocupanții funcțiile de directori.

Pumn de fier într-o mănușăde catifea, președintele Ion Cîlea încearcă să-i mulțumească pe toți pesediștii, ținând cont și de principiul competenței și valorii. „Doar n-o săschimbăm proștii lor cu proștii noștri” – ne-a spus, grăbit, zilele trecute, Ion Cîlea. „Vreau săse termine odatăaceastă împărțealăca săne putem vedea de treabă. Îmi sunătelefonul non-stop, nu măpot concentra asupra problemelor județului că trebuie să-i ascult pe unii sau pe alții care vor funcții. Ar face bine ca cei care știu că nu au ținut aproape de partid cât timp am fost în opoziție, sănu mai încerce să măconvingă. Voi ține cont de profesionalismul fiecă ruia, dar și apropierea de partid va cântări greu în deciziile pe care le vom lua zilele viitoare” – a încheiat Ion Cîlea.

Bătălie mare pentru Direcția Apelor Olt

Direcția Apelor Olt este una dintre cele mai vânate instituții județene. Aici, cel puțin trei pesediști își disputăpostul de director. Este vorba despre Gigi Matei, Ștefan Pralăși Nicolae Spiridon. Deloc neorientați, cei trei pesedei au pus ochii pe Direcția Apelor, știind că de la această instituție se pot mulge bani frumoși. Mai pe înțelesul tuturor, Direcția Apelor Olt se va ocupa de regularizarea tuturor albiilor râurilor pentru care vor veni bani frumoși atât de la bugetul de stat, cât și bani europeni. Se vor face proiecte, se vor organiza licitații, iar cei care vor avea cuțitul în mână, își vor opri și partea lor. Din câte am aflat, cele mai mari șanse le-ar avea președintele organizației municipale a PSD, Gigi Matei.

Bleotu se impune din nou

Deputatul Vasile Bleotu de la Drăgășani a reușit să-și impunăoamenii la câteva instituții județene cum ar fi Inspectoratul Școlar, unde Smeureanu va fi înlocuit de pesedista Camelia Coroiu, al că rei singur merit este că a fost un membru de nădejde al PSD Drăgășani. Adjuncți vor fi pesedistul Relu Rădulescu și pedelista Gabriela Ene. La Autoritatea de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, liberalul Adrian Pintea va fi înlocuit tot de un om de-al lui Bleotu, consilierul județean, Alexandru Oproaica. La Spitalul Municipal Drăgășani, în fruntea instituției va fi propus doctorul Virgil Florea. Și la Direcția județeană pentru Cultură, ar putea veni un om susținut de deputatul drăgășenean, Valerian Dinculescu înlocuindu-l pe liberalul Florin Epure.

Pesediștii nu au că zut încă de acord cine o va înlocui pe Adriana Ghenițăla Autoritatea de Sănătate Publică , însă , cu toții susțin că și aici se impune schimbarea.

Tari în funcție

Neschimbați vor rămâne inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi, Ion Idu și directorul Casei Județene de Pensii, Gabriel Andreescu. Și pedeliștii s-au hotărât săpăstreze câțiva oameni în funcție, cum ar fi Adi Comănescu de la Sport, Florinel Constantinescu de la Direcția Sanitar-Veterinară, Adrian Mesescu de la Situații de Urgențăși Ion Nicolaescu de la ITM.

Subiecte tabu pentru cele două tabere de negociatori sunt Finanțele Publice, care în urma discuțiilor, a revenit PSD-ului, și Garda Financiară , unde ar putea să-și impunăun om de-al lor cei de la PD-L.

La vremuri noi, oameni noi

Președintele TSD, Costi Rădulescu, ar putea opta fie pentru Casa județeană de Asigurări de Sănătate, fie pentru Autoritatea RutierăRomână, sau chiar ca director al societății Hidroserv. El este calificat săocupe oricare dintre cele trei funcții, însă , oriunde va fi numit, suntem convinși că tânărul pesedist va face treabăbună. Alt tânăr pesedist, Mihai Persu, ar putea fi nominalizat pentru șefia Rezervelor Statului, iar la Oficiul Județean pentru Ocuparea Forței de Muncă ar putea veni tot cineva de la TSD, și anume, Carmen Bălănucă . La Direcția de Muncă și Incluziune Socială, s-a auzit numele Aurorei Gherghina, care ar putea fi nominalizatăpentru conducerea acestei instituții. La Agenția pentru Protecția Mediului, ar putea reveni pe funcție fostul director, Horia Popescu.

Competență, înainte de toate

O instituție foarte importantăeste și Oficiul Județean de Plăți, Dezvoltare Ruralăși Pescuit, care ar trebui condusăde un om competent și care săreușească săoprească haosul care domnește la fostul Sapard. Pentru cei care nu știu, această instituție se ocupăcu finanțarea de la UE, și ferească D-zeu, săvrei sădepui un proiect. Îi se pun atâtea bețe în roate, încât, nu de puține ori, am auzit primari sau întreprinzători particulari, care au renunțat din cauza incompetenței salariaților, dar și a birocrației excesive. Deocamdată, pentru această funcție, PSD nu a nominalizat pe nimeni, însă , pe la colțuri, se vorbește despre nominalizarea doamnei Flori Marica. Ea este printre puținii vâlceni care au diplomăde expert SAPARD și ar fi supercalificatăsăocupe această demnitate.

Pesediștii trebuie săhotărască și pe cine vor numi în fruntea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic. Deocamdată, s-a auzit doar numele lui Gheorghe Deaconeasa, fostul șef de Ocol Silvic de la Brezoi.

Peciștii iau praful de pe tobă

Pesediștii ar trebui să”arunce” niște firimituri și partenerilor de alianțădin campania electorală: PC. Victor Grigorie ar vrea săfie șef la Spitalul Județean Vâlcea. Numai că , pentru aceeași instituție, este înscris și Florian Ghiță. Oricum, mai întâi, trebuie „răsplătiți” oamenii care s-au implicat în campanie.

Din PSD Vâlcea, deocamdatădoar numele lui Dumitru Cornoiu, a fost nominalizat ca ministru secretar de stat la ministerul Muncii. Se zvonește, însă , că și Ștefan Pralăva obține măcar o funcție de consilier de stat la Ministerul de Interne. Se pare că acesta din urmăar fi reușit să-i smulgăpromisiunea lui Cîlea că îl va sprijini la București și că va face lobby pentru el pe lângă ministru Dragnea. Acum, nu ne rămâne decât săsperăm că cei de la București nu se vor lăsa înduplecați de aparenta smerenie și de spoiala de studii, făcute la maturitate, cu care se împăuneazăpeste tot Ștefan Prală.

Doru Filip vrea peste tot

După ce a pierdut competiția electoralăde la primăria Olănești, Doru Filip crede că este îndreptățit săocupe mai multe funcții publice. Astfel, el și-a exprimat opțiunea pentru conducerea Administrației Patrimoniului și Protocolului de Stat, unde, nu va avea nicio șansăîn fața Mariei Bercea. Dacă nu se poate la Protocol, Filip s-ar putea mulțumi și cu funcția de director de la Loteria Națională. La Direcția Silvică Vâlcea, liberalul Adam Jinaru va fi înlocuit cu pedelistul Jean Oprescu. La Maternitate, lucrurile par a fi mai ușoare pentru Marian Stoica, odatăcu demisia directorului Colța. Deocamdată, pedeliștii nu vor săvorbească despre cine îl va înlocui pe Ion Nicolae, alias „Dintele de Aur” la șefia Inspectoratului în Construcții, însă , cu siguranță, acestuia i se va aplica cizma în dos, pentru ca salariații acestei instituții săpoatărăsufla ușurați că au scă pat de un tuciuriu cu aere de dandy, pentru care limba românăare însemnate capcane.

Poliția, sub semnul întrebării

Probabil cea mai așteptatănumire va fi cea de la Inspectoratul Județean de Poliție, instituție pe care și-au dorit-o atât cei de la PSD, cât și cei de la PD-L. În urma negocierilor, ea a revenit PD-L-ului, însă , se pare că liderii portocalii județeni nu prea au soluții. Pânăacum, au fost vehiculate numele lui Ion Preda și al lui Eugen Neață, conducă torii de la poliția municipală. Dacă Dorel Jurcan și Mircea Gutău nu mai au și alte variante, atunci n-ar fi rău săpăstreze aceeași organigramăla IPJ Vâlcea. Una dintre cele mai râvnite societăți este Exploatarea MinierăBerbești, unde sunt nominalizați trei competitori: Ion Pandia, Gheorghe Mazilu și Dumitru Chelcea, care pânăacum ceva timp a cochetat cu liberalii. La Autoritatea Naționalăde Îmbunătățiri Funciare, ar putea veni Dorin Simion, care și-a mai exprimat opțiunea și pentru conducerea Sistemului de Gospodărie a Apelor. În mod cert, Iuliana Moise va fi propunerea PD-L pentru șefia Registrului Auto Român. Anca Gheorghe ar putea ocupa fie funcția de director de la Direcția pentru Tineret Vâlcea sau pe cea de la Biblioteca județeană . La Centrul Județean pentru Formare Profesionalăal Adulților numirea lui Constantin Dinescu este pusăsub semnul întrebării, iar la Serviciul Național de Metrologie ar putea fi numităRodica Pătășanu. Fostul consilier local Mihai Botea, ar putea fi nominalizat pentru șefia Oficiului Județean de Poștă, iar consilierul județean Dan Fiera l-ar putea înlocui pe Eugen Mănescu la Secția de Drumuri Naționale.

Vom reveni.