Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Maniera de lucru la IPJ Vâlcea se va baza pe comunicare, prin dialog”

” Noul inspector șef, comisarul Florian Marin, declară:

„” Cu Adrian Cazan am raporturi de respect reciproc. Nu am nicio problemăvizavi de comisarul Cazan, cum nici dumnealui nu s-a manifestat în nici un fel într-un mod negativ la adresa mea. Nu am nicio reminiscențăvizavi de dumnealui”, spune șeful Poliției, despre fostul inspector șef, Adrian Cazan


„Am terminat în decembrie 1990 școala de ofițeri și am fost repartizat la Biroul Poliției Rutiere din cadrul IJP Sibiu, unde am lucrat până în iunie 1991. De atunci până în decembrie 1995 am fost ofițer la Biroul Cercetări Penale din cadrul Poliției municipiului Rm. Vâlcea. Din 1996 până în 2002, am fost șeful Compartimentului Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Vâlcea, apoi în perioada 2002 – 2005, am fost șeful Poliției Rutiere, iar din decembrie 2005 până în prezent, adjunct al șefului IPJ Vâlcea pe probleme de ordine publică „.


Perioada de interimat de la comanda IPJ Vâlcea a luat sfârșit. După cum se știe, comisarul șef Adrian Cazan, care a condus poliția vâlceană timp de mai bine de 2 ani, a fost demis în data de 7 noiembrie 2007 de inspectorul general al Poliției Române – Gheorghe Popa, ca urmare a unei verifică ri făcute de corpul de control al MIRA în luna aprilie 2007. Concluziile controlului au fost prezentate polițiștilor vâlceni abia în luna noiembrie 2007, moment în care a fost demis și Adrian Cazan. Printre altele, controlul a relevat vinovăția unor polițiști vâlceni – deocamdatăneconturatăjuridic -, pentru care se aflăîn cercetare prealabilă(anchetăinternăde stabilirea răspunderii și responsabilităților pentru faptele neconforme comise) un număr de 7 ofițeri (comisar șef Adrian Cazan, comisar șef Ion Preda, subcomisar Eugen Neață, subcomisar Alexandru Părăușanu, inspector principal Lucian Mongescu, inspector principal Ion Matei și comisar Ilie Voica), 19 lucrători de la Serviciul de Ordine Publică și 3 de la Judiciar (inspector Laurențiu Nicolăescu, agent șef Ion Argatu, agent șef Ion Târșăș.a.). De luni, 14 ianuarie a.c., noul inspector șef al IPJ Vâlcea este comisarul Florian Marin, care a câștigat postul în urma unui concurs organizat la București. Noul șef al poliției vâlcene a acceptat săvorbească , în cadrul unui interviu, despre planurile sale de viitor și despre cum va rezolva criza de imagine în care se aflăIPJ Vâlcea.

” Rep. În ce condiții ați susținut examenul pentru ocuparea postului de inspector șef?

” Florian Marin: Examenul a constat în două probe, din care una eliminatorie și anume susținerea unui proiect managerial, iar cealaltăprobăa constat într-un interviu structural bazat pe problematica muncii de poliție, cu accent pe latura practică a situațiilor cu care se poate confrunta un șef de inspectorat.

” Rep. Am înțeles că au fost anumite disfuncționalități când ați depus dosarul

” F. M.: Au fost niște chestiuni care au ținut de personal. Trebuiau îndeplinite anumite condiții și anume: săai trei ani funcții de comandă, sănu fi avut vreo sancțiune, săfi avut calificativul „foarte bine” în ultimii 2 ani și săfii apt din punct de vedere fizic și psihic.

” Rep. Care va fi prima măsurăpe care o veți lua După ce veți primi oficial numirea?

” F. M.: Voi organiza o întâlnire cu toți șefii, în special cu cei din conducerea poliției municipale, și cu șefii de servicii din cadrul Inspectoratului pentru a stabili maniera de lucru pe viitor. Pot săvăspun că , de acum încolo, maniera de lucru se va baza pe comunicare și dialog pentru că a fost o problemăvizavi de acest dialog în cadrul IPJ Vâlcea.

” Rep. În ce raporturi văveți afla cu fostul inspector șef Adrian Cazan?

” F. M.: Avem raporturi de respect reciproc. Nu am nicio problemăvizavi de comisarul Cazan, cum nici dumnealui nu s-a manifestat în nici un fel într-un mod negativ la adresa mea. Nu am nicio reminiscențăvizavi de dumnealui.

” Rep. Se vorbește că unii polițiști de la CrimăOrganizatăau legături suspecte cu infractorii, în special cu hackerii

” F. M.: La momentul acesta nu pot săfac nici un fel de aserțiuni, dar dacă existăcazuri concrete, cu sprijinul structurilor de specialitate, ele vor fi verificate. Dacă se va dovedi că lucrurile stau așa cum spuneți, evident că vom lua măsuri.

” Rep. Cât este adevăr și cât este minciunăîn cele scrise în ziarul american Los Angeles Times despre Vâlcea și vâlceni. Știți dacă ziarista Albena a fost vreodatăîn Rm. Vâlcea?

” F. M.: Nu cunosc prea multe amănunte, nici nu am răspuns de această linie de muncă în cadrul Inspectoratului, dar evident că nu m-am simțit foarte comod când am citit. Mi s-a părut totuși o dozămare de subiectivism în ceea ce s-a relatat în presa de peste ocean. De pildă, aserțiunile vizavi de oraș m-au deranjat foarte mult. că este un oraș mohorât, în care ești înconjurat de tot felul de personaje insalubre. Mi s-a părut o exagerare. E adevărat că sunt anumite probleme, dar nu la modul la care au fost prezentate acolo.

” Rep. Când se va organiza concursul pentru ocuparea funcției de inspector șef adjunct pe care îl veți părăsi dvs.?

F. M.: Nu pot săvăspun acum. După cum știți, este o perioadă legală, iar ea se poate întinde între 45 și 60 de zile.

” Rep. V-ar place sălucrați la comanda IPJ cu comisarul Gigi Roibu, contracandidatul dvs.?

” F. M.: Mi-ar place sălucrez la conducerea IPJ Vâlcea cu absolut oricine. Am remarcat fair-play-ul comisarului șef Roibu. Dânsul a fost un contracandidat de excepție și îl felicit pentru modul în care s-a manifestat.

” Rep. Trece IPJ Vâlcea printr-o crizămanagerialăși una de personal?

” F. M.: Nu, IPJ Vâlcea a trecut printr-o crizăde imagine datorităunor probleme pe care le-a scos în evidențăși corpul de control al MIRA. Dacă aceste probleme vor fi rezolvate, se va reveni la o stare de normalitate pe care personalul IPJ Vâlcea o așteaptă. În general, personalul pune în practică ceea ce direcționeazăconducerea și în baza unor ținte stabilite în programul managerial. Și, de asemenea, mai trebuie schimbatăpercepția vizavi de Inspectorat pentru că , așa cum spuneam, a avut de suferit.

Magda Tolea