Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Majoritatea sinucigașilor sunt adolescenți

 A început sezonul sinuciderilor

Normal 0 21

„Și mâine e o zi” înceteazăsămai fie o posibilitate pentru aproape 3.000 de români pe an. Depresia sau disperarea îi conduce spre ștreang, una dintre cele mai folosite metode de sinucidere, După cum aratădatele Institutului Național de MedicinăLegală”Mina Minovici”. În lume, statisticile vorbesc despre un act suicidal la fiecare 40 de secunde.

Un raport asupra numărului de sinucideri între anii 1996 și 2008, realizat de INML, evidențiazăevoluția acestui tip de moarte violentăla nivel național. Dacă acum 13 ani numărul persoanelor care-și luau singure viața era de 2.933, la trecerea dintre milenii, în 2000, el atingea 3.967, fiind anul în care s-au înregistrat cele mai multe sinucideri din această perioadă . Pornirea spre gestul fatal s-a temperat în ultimul timp, astfel încât în 2007 au avut loc 2.705 de astfel de acte, iar în 2008, numărul a fost de 2.802. Un studiu recent, publicat în revista britanică The Lancet și preluat de Mediafax, aratăcă un milion de persoane, cel puțin, se sinucid în fiecare an, în întreaga lume, ceea ce înseamnă că o persoanămoare la fiecare 40 de secunde. Suicidul reprezintăa zecea cauzăa mortalității pe plan mondial. În Europa, spun datele, rata acestuia este, în general, mai ridicatăîn țările nordice. Un efect al latitudinii asupra ratei sinuciderilor a fost evidențiat de studii efectuate în Japonia, care au sugerat existența unui anumit impact avut de durata luminozității zilnice asupra psihicului uman.
Alt studiu, realizat de data aceasta de universitatea britanică York, expune faptul că adolescenții din țările nordice sunt printre cei mai fericiți tineri din lume. Suedia este pe locul doi în clasament, urmatăde Norvegia, Islanda, Finlanda și Danemarca. În ceea ce privește situația românilor, copiii de aici se pare că sunt printre cei mai nefericiți din Europa.

 

Locul decide metoda

 

Monitorizarea acestui tip de moarte aratăcă , în cele mai multe țări, persoanele în vârstăsunt cele mai afectate, deși, în ultimii 50 de ani, procentul tentativelor de sinucidere a crescut și în categoria tinerilor. Rata sinuciderilor atinge un prag maxim primăvara și în special la bărbați. Același studiu publicat în revista britanică expune faptul că , în țările dezvoltate, numărul bărbaților care se sinucid este de două ori mai mare decât cel al femeilor, iar această diferențătinde săse mărească în viitor.

Se pare că numărul sinucigașilor șomeri este mult mai mare decât al celor care lucrează. În general, s-a constatat că bărbații apeleazăla metode considerate violente – spânzurare sau arme de foc, în timp ce femeile preferămetode mai „blânde”, cum este otrăvirea.

 

75% dintre sinucigași apeleazăla ștreang

 

Institutul Național de MedicinăLegală”Mina Minovici” aratăîntr-un raport că metoda cel mai des folosităde românii care se sinucid este cea prin spânzurare,în proporție de 75,9%, aceasta fiind urmatăde cea prin intoxicație – 9% sau prin precipitare – 5,5%.

 

Răpus de singurătate

 

Nici nu trecuse bine în anul 2009, că în mintea unui vâlcean din Mateești, a și încolțit ideea sinuciderii. O viațăpe șantiere, azi la Focșani, mâine-n Botoșani, mereu cu „traista-n băț”, un bărbat de 30 de ani din Mateești și-a luat viața, punându-și ștreangul de gât, chiar a patra zi din 2009. Localnicii îl știau ca fiind „om așezat”, la casa lui, fără patima alcoolului. Săfie oare singurătatea cea care l-a răpus, sau poate gândul că într-o bunăzi va pierde casa în care locuia și pentru care se judeca cu una dintre mătuși? Secretul morții l-a luat cu el în mormânt, tânărul lăsând doar un mesaj prietenei lui prin care menționa: „Dacă nu vrei să măvezi sp. (spânzurat, n.r.) Vin-o înapoi”. Victor Păun, de 30 de ani, din Mateești, locuia singur. Nu mai avea tată, iar mama sa se mutase la Sibiu. Casa în care locuia era una cu cântec. Era revendicatăși de una dintre mătuși cu care tânărul se afla în procese, prin instanțe, de vreo doi ani încoace. Cunoscuților le-a este foarte greu săcreadădacă cumva acest litigiu l-a determinat săaleagăo soluție ultimativă. Sau poate faptul că prietena lui, o profesoarădin orașul Berbești, i-a dat vestea că se vor despărți. Mădălina era prietenăcu Victor de opt ani. Relația lor cunoscuse și mici sincope, dar în ultima perioadă părea că merge destul de bine.

 

40 de apeluri telefonice trimise de prietena lui

 

Între timp, Mădălina a primit un mesaj pe telefonul mobil în care se menționa: „Dacă nu vrei să măvezi sp. (spânzurat, n.r.) Vino înapoi”. Pe 4 ianuarie, la locuința lui Victor a venit o mătușăși câțiva vecini, care au strigat la poartă, în ideea că poate le va răspunde cineva. Tăcere! Oamenii n-au intrat în curte. Alarmatăde faptul că Mădălina sunase de 40 de ori și niciodatănu i se răspunsese, pe 5 ianuarie a venit acasăla prietenul ei săvadăce se întâmplă. Imaginea era una macabră. Deși în casătotul era extrem de curat, lucrurile aranjate la locul lor, în podul fânarului, agățat de o grindăatârna trupul neînsuflețit al prietenului ei. Oamenii s-au întrebat dacă nu cumva singurătatea este cea care l-a răpus.

 

Luiza Popescu, o altăvictimăa singurătății

 

Vineri, 6 februarie, ora 12.26. Cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea a fost din nou scena unei sinucideri. De la etajul șapte al blocului A17/1, bloc situat în fața Casei Tineretului, o tânărăde 26 de ani a făcut un salt în gol. Se numea Luiza Popescu, este unicul copil al familiei Popescu de la apartamentul 32, absolventăde facultate. Ambulanța a sosit După puțin timp, dar în zadar. Impactul cu betonul trotuarului a fost fatal. Tatăl, inginer, mama, profesoarăau aflat de incident După câteva ore. Din spusele martorilor, se pare că Luiza era o tânărăfoarte retrasă, mult prea retrasăpentru vârsta ei. Nu avea prieteni, ieșea rar din casă, doar pânăla magazinul de la parter.

 

Zilnic, câte-un caz de tentativăde suicid

 

Directorul medical dr. Constantin Podărelu, medic coordonator la Serviciul Județean de Ambulanță, a constatat că în ultima perioadă a crescut numărul de sinucideri în ultima vreme. Datele de la Dispecerat confirmăfaptul că , zilnic, salvarea este trimisăla intervenții de acest gen. Majoritatea sinucigașilor sunt fete, cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, care fie apeleazăla ștreang, fie la medicamente pentru a-și pune capăt zilelor. Zilnic avem cel puțin un caz. Majoritatea persoanelor sunt de genul feminin, iar peste 80% au drept cauzădecepțiile în familie. Noi intervenim cât se poate de repede și, pânăîn prezent, numai la trei cazuri am constatat decesul. Am folosit metoda resuscitării, dar nu a avut nici un efect. Au fost și situații în care intervențiile au fost eficiente, iar persoanele respective au fost salvate. Persoanele care trec printr-o astfel de experiențăau nevoie de consiliere psihologică . Trebuie făcutăo monitorizare mult mai atentăa acestora”.

 

Tentativăde suicid la 18 ani

 

Cel mai recent caz s-a înregistrat în data de 18 mai, în cartierul Nord, din municipiul Râmnicu Vâlcea. Un bărbat a sunat la salvare pe motiv că prietenei sale îi este rău. A fost trimisăo ambulanțăde Tip C (Terapie Intensivă) medicalizată, cu medic și asistent. Pacienta, o adolescentăde 18 ani, a făcut o convulsie toracico-cronică , apoi a intrat într-o criza de isterie. „Am ajuns la fața locului și era o fatăfrumușică foc. Prietenul o anunțase că relația dintre ei doi s-a terminat. Fata a intrat într-o stare de isterie și a vrut să-și taie venele. Am observat că și tânărul era tăiat și zgâriat pe spate. Dacă nu am fi intervenit la timp, fata ar fi putut săfacă stop cardio-respirator. Am transportat-o de urgențăla spital, iar pe drum, aceasta a mai făcut de trei ori convulsie. Și la Unitatea Primiri Urgențe, pacienta a mai avut de patru ori convulsii, din cauza crizei de isterie. Se pare că fata urma un tratament pe care l-a întrerupt intenționat, hotărâtăfiind săscape de viață”, ne-a mai declarat medicul Paul Podărelu.

Și zilele trecute, o tânărăde etnie rromăa vrut să-și încheie socotelile cu viața. Familia fetei solicitase ambulanța, spunând că fiica lor, însărcinatăîn luna a noua, se simțea foarte rău. Era vorba, de fapt, despre o tentativăde sinucidere. După o ceartăzdravănăcu membrii familiei, aceasta a decis să-și punăcapăt vieții. Doar că medicii au reușit săo salveze. Tânăra a fost internatăla Spitalul Județean Vâlcea, la Secția de Pediatrie, unde atât ea, cât și fătul au fost în permanențămonitorizați.

Vâlcea se claseazăîn topul județelor cu un risc moderat având o ratăa sinuciderilor de 11,02%. Anul trecut, în județul Vâlcea, au fost înregistrate 24 de cazuri de sinucidere: 2 persoane s-au aruncat de pe clădiri, 18 persoane s-au spânzurat, 4 s-au sinucis prin înec. În schimb, în primele 5 luni ale anului 2009, au fost înregistrate 5 sinucideri, 4 dintre acestea fiind prin spânzurare și una prin aruncare de pe clădire.Așadar, anul acesta se pare că vom avea mai puține sinucideri decât pânăacum.Perioadele în care au loc, cel mai adesea sinucideri, sunt primăvara și toamna. 90% dintre sinucigași aleg săse spânzure. Nu se poate face o legăturădirectăîntre valul de sinucideri și că ldură”, ne-a spus medicul Florian Ghiță, șeful Secției de MedicinăLegalădin cadrul Spitalului Județean Vâlcea.