Nicolae, de ce dormi?
NEREGULI. Un raport privind inventarierea construcțiilor mansardate, dat publicității de Instituția Prefectului Vâlcea, scoate la ivealăun adevăr sumbru. Mare parte a mansardelor din municipiu Rm. Vâlcea sunt construite în bătaie de joc, reprezentând un adevărat pericol pentru viața cetățenilor. Trebuie menționat că acest document a fost întocmit în urma unor concluzii creionate pe hârtie de o comisie mixtă, (formatădin reprezentanți ai Prefecturii, ai Consiliului Județean, Primăriei Rm. Vâlcea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Poliție Vâlcea, precum și ai altor autorități), constituităîn urma devastatorului incendiu produs la mansarda blocului S7 din Râmnic. Paradoxal, în raport nu se pomenește nimic, așa cum ar fi fost normal, despre tragedia de care aminteam. Deși a fost un incendiu nimicitor de proporții care a lăsat pe drumuri mai multe familii, cei care au întocmit raportul nu au catadicsit săanalizeze normele de respectare ale proiectului de execuție a mansardei de la blocul S7, punând accent, pe fel de fel de date tehnice, de cele mai multe ori irelevante.
Un munte de nereguli
Prima parte a documentului face referire la mansardele din municipiu, care au fost construite ilegal, fără autorizație, fără ca executantul săsolicite nici măcar avizele de securitate în incendiu. Este și cazul Liceului de Artădin municipiu. Conform informațiilor furnizate de raportul în cauză, primăria, datorităneregulilor găsite, a sistat lucrările dispunând intrarea în legalitate a lucrărilor executate și a cerut executantului săobținăautorizația de construire și a amendat constructorul cu suma de 1000 lei. Aceiași situație a fost înregistratăși la Spitalul Județean Vâlcea, unde, în perioada 2005-2006, s-au executat lucrări de mansardare fără a fi respectatălegislația în vigoare. fără să-i pese că pune viața pacienților în pericol, executantul lucrării de la spital, nu a catadicsit săsolicite aviz de prevenire și stingere a incendiilor, care, spune legea, este obligatoriu în astfel de cazuri.
În raport se spune că pe parcursul anilor 2007-2008, instituțiile abilitate au reamintit conducerii Spitalului Județean demersurile ce trebuie urmate pentru a obține avizele necesare, însă situația a rămas la fel. După cum se știe, legalitatea execuției unor astfel de lucrări este verificatăde angajații Inspectoratului în Construcții, plătiți cu bani grei de stat săamendeze și săsisteze orice fel de nerespecare a unui proiect de execuție. Ce a păzit Inspectoratul împreunăcu al lui șef Ion Nicolae, degeaba cocoțat în funcție, de nu a amendat pe cei care se făceau responsabili de nesolicitarea, la timp, a avizelor ce se impun pentru construirea mansardei de la spital? Și cum adică conducerea spitalului a fost rugatăsăintre în legalitate?
Din câte știm, Inspectoratul ar trebui sădea amenzi usturătoare atunci când existăabateri de acest gen de la legea construcțiilor și nu săse milogească de executat sau conducerea unei instituții săintre în legalitate. Este de-a dreptul aberant, la fel ca și decizia de a numi în funcția de inspector-șef un individ care a lucrat toată viața în mine.
Grave probleme în ceea ce privește execuția au fost descoperite și la grădinița nr. 1 din Ostroveni, unde constructorul nu a procedat, deocamdată, la ignifugarea structurii de lemn a mansardei.
Paradox
Ceea ce intrigă, este faptul că în raport se scrie, negru pe alb, că dacă în cazul instituțiilor publice care au fost mansardate legea prevede obținerea de constructor al unui aviz pentru prevenirea și stingerea incendiului, nu același lucru este valabil și pentru mansardele construite deasupra blocurilor de locuințe. „Mansardările executate peste blocurile de locuințe nu intrăîn categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea în incendiu”, se aratăîn raport. Din nou, legea este aberantă. În ambele cazuri, După cum lesne se poate observa, trebuie săse ia serios în discuție securitatea cetățenilor, astfel, avizele pentru prevenirea incendiilor fiind imperios necesare. Așadar, această prevedere a legii ocolește cu bunăștiințăși ilogic siguranța cetățeanului și, mai mult decât atât, o pune în pericol. Numai că , în România, din nefericire, încă , legile sunt făcute După ureche nepunându-se accentul pe interesul cetățeanului ci, cu preponderență, pe cel de grup.
Muncitori la negru
Același raport scoate la ivealăfaptul că două firme de construcții, SC PRO CHEMICAL SRL și SC AKA DESIGN-CONSTRUCT SRL, nu au respectat condițiile minime de siguranțăla foc a mansardelor. Astfel, Inspectoratul de Stat în Construcții, a dispus refacerea plăcilor și compartimentelor cu plăci de ghips carton rezistent la foc, conform soluției date de proiectant. Constructorul a fost sancționat cu o amendăîn valoare de 5.000 lei. Mai grav decât atât, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea au constat că patronul firmei SC PRO CHEMICAL SRL nu întocmise contacte individuale de muncă pentru 3 persoane, acesta fiind sancționat cu 4.500 lei. Abateri de la legislația în vigoare s-au constatat și la societatea SC AMDARA CONSTRUCT SRL, care își desfășura activitatea cu un singur salariat. De asemenea, s-au găsit o serie de nereguli și în ceea ce privește siguranța în muncă , nereguli ce se referăla deficiențe privind instruirea lucrătorilor conform legilor în vigoare, lipsa controalelor medicale și psihologice periodice. Deși abaterile de la lege nu sunt deloc de neglijat, firma nu a primit decât un simplu avertisment. Asemenea nereguli, au fost depistate și la alte firme de construcții precum SC EURO B.C.L. SRL. SC EDVIL SRL, SC T&T DEKO SRL și SC EURO BCL SRL. Dintre societățile enumerate doar EURO B.C.L și T&T DEKO au primit amenzi, fiecare societate fiind sancționatăcu suma de 1.500 lei, pentru că nu încheiaserăforme legale de muncă cu angajații. De altfel, referindu-ne tot la aceste două societăți, au fost descoperite grave nereguli pe linie de siguranța și securitatea muncii. În urma procesului verbal încheiat la aceste două societăți și în urma expertizei tehnice, Inspectoratul Județean în Construcții Vâlcea va stabili modalitatea de montare a elementelor de ghips și carton pentru protecția la foc. Din nou, Ion Nicolae face dovada că este paralel cu activitatea pe care ar trebui s-o desfășoare la Inspectorat. Ce a păzit stimabilul domn, până acum, de nu a văzut că în Râmnic sunt zeci de mansarde care au fost construite, angajatorul doar mimând respectarea legii? El are, însă , treburi mai importante, ce țin de fel de fel de absurde vendete personale, de care trebuie săse achite. Astfel, îi mai rămâne puțin timp, sau deloc, săse ocupe de problemele importante care țin de construcții.
În plus, chiar și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, a solicitat, Inspectoratului în Construcții săimpunăfaza determinatăpentru executarea compartimentelor cu plăci din ghips carton rezistente la foc, semnatăde proiectant, diriginte de șantier și executant. ISU a mai cerut Inspectoratului în Construcții ca la momentul efectuării recepției lucrărilor săse solicite constructorilor, așa cum este normal (dar ce săștie Nicolae!), certificate de calitate ce se referăla securitatea în cazul incendiilor, certificate care, considerăISU, trebuie săse regăsească în cartea tehnică a construcției.
De când este în funcție, Nicolae face doar politică
Raportul mai face referire și la măsurile pe care le-a dispus Inspectoratul Județean În Construcții. Așadar, conducerea acestuia a stabilit ca, pe viitor, săfie întocmităo carte tehnică a construcțiilor de mansarde, în conformitate cu prevederile în vigoare, și găsirea soluțiilor care sărezolve problema zonei de circulație în podul mansardelor, pentru ca eventualele intervenții săse facă în timp. O notăde informare a Inspectoratului Județean în Construcții, atașatăraportului, relevăcă în 2008, Ion Nicolae, în calitate de inspector-șef, nu a făcut decât două controale de legalitate, demonstrând că este paralel cu funcția pe care o îndeplinește.
Nu este prima datăcând autoritățile publice au demonstrat că sunt pline, până la refuz, de indivizi incompetenți și plini de aere care fac orice, în afarăde a munci și gândi în folosul cetățeanului. A fost nevoie de o adevăratădramăumană- ca cea de la blocul S7 din municipiu – pentru ca instituțiile statului sădemareze controale cu privire la legalitatea construirii mansardelor. Au preferat săînchidăochii la neregulile de tot soiul la care se preteazăexecutanții de mansarde, fără săle pese că , majoritatea, sunt execrabil executate sau că pot pune în primejdie viața oamenilor. Constrânse de împrejurări, instituțiile ce au format comisia de control mai sus menționate, au întocmit un raport, conceput de mântuială, pe care l-au dat publicității pentru a-și justifica salariile mari pe care le iau, se vede treaba, degeaba.
Așa cum văinformam și în rândurile de mai sus, comisia de control s-a format în urma incendiului care a distrus, aproape în totalitate, mansarda blocului S7 din Râmnic, însă , curios, în raport nu se amintește nimic nici despre firma care a executat lucrările și nici despre cauzele care au condus la o asemenea tragedie. Imediat După izbucnirea focului la mansarda de la blocul S7, conducă torii instituțiilor județene se umflau în pene, precum curcanul când vede o eșarfăroșie, că vor găsi vinovații incendiului și îi vor trage la răspundere. Vorbe-n vânt. Nimeni nu a mai spus niciun cuvânt de atunci, de parcă incidentul ar fi fost dat definitiv uitării. Asupra dramei petrecute atunci, planeazăun mister ce nu se vrea, pare-se, a fi descifrat.
Lasă un comentariu