Au dat hotărâre executorie pe conturile Tribunalului, urmeazăFinanțele!
SUMĂ FABULOASĂ. Magistrații au că zut de acord că au nevoie de spor de risc, unul de solicitare neuropsihică , precum și de unul de confidențialitate, toate plătite din bani publici. Suma pretinsăde oamenii legi vâlceni este de-a dreptul fabuloasă: peste 100 de miliarde de lei vechi. Pentru a fi siguri că vor primi banii solicitați, magistrații au și dat, în acest sens, patru hotărâri judecă torești care sunt definitive și au titlu executoriu. Astfel, de curând a fost, înființatăpoprirea pe conturile Tribunalului Vâlcea, pentru a-și recupera banii ce considerăcă li se cuvin, urmând a se formula o cerere de înființare a popririi și pentru Finanțele Publice Vâlcea.
Vor sporuri de peste 100 miliarde lei veci
În plină crizăFinanciară , zeci de magistrați vâlceni au dat în judecatăTribunalul și Ministerul Finanțelor Publice pentru neacordarea unor sporuri salariale, de 50%, măsurăde-a dreptul abuzivădin punctul lor de vedere. Magistrații au că zut de acord că au nevoie de spor de risc, unul de solicitare neuropsihică , precum și de unul de confidențialitate, toate plătite din bani publici. Suma pretinsăde oamenii legi vâlceni este de-a dreptul fabuloasă: peste 100 de miliarde de lei vechi. Pentru a fi siguri că vor primi banii solicitați, magistrații au și dat, în acest sens, patru hotărâri judecă torești care sunt definitive și au titlu executoriu. Astfel, de curând a fost, înființatăpoprirea pe conturile Tribunalului Vâlcea, pentru a-și recupera banii ce considerăcă li se cuvin, urmând a se formula o cerere de înființare a popririi și pentru Finanțele Publice Vâlcea. Menționăm că suma cerutăs-ar putea defalca în felul următor: pentru judecă tori (de la Tribunal și Judecă torie) – mai mult de trei sferturi, în timp ce personalul auxiliar ar putea primi ceea ce mai rămâne. Acest fapt lasămult de gândit având în vedere că personalul auxiliar, pare mai degrabăo „unealtă”, în condițiile în care Federația Naționalăsindicală”Projust” (reprezentând personalul auxiliar de specialitate și personalul conex din cadrul instanțelor judecă torești) va organiza un pichet de protest în fața Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești.
Magistrații au dat hotărâri în favoarea lor
Nu cu mult timp în urmă, Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație au admis, în regim de urgență, un recurs promovat de Procurorul General al României, Laura Codruța Kovesi, care susținea că judecă torii și procurorii nu mai au dreptul la sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică de 50%, de la 1 octombrie 2000, deoarece acesta a fost abrogat printr-o OrdonanțăGuvernamentală. Luând act de recurs, magistrații de la Înalta Curte de Casație și-au votat repejor sporul de stres și suprasolicitare neuropsihică în cuantum de 50%, la salariul lunar, acesta fiind, astfel, acordat retroactiv din anul 2000 până în prezent. Atunci când vine vorba de a-și spori câștigurile, magistrații nu stau deloc degeaba. Ei au avut o droaie de procese pentru acordarea sporurilor, garantându-și, astfel, câștigul de cauză.
După cum se știe, drepturile bănești acordate magistraților au crescut, simțitor, de la un an la altul, ceea ce, indiscutabil, conduce la o reducere considerabilăa bugetului statului. În 2007, Ministerul Justiției a fost nevoit săacorde peste 50 de milioane de euro pentru sporurile magistraților, iar suma pare săfie mai mare cu fiecare an care trece. Sporul de 50%, atât de dorit de magistrați, va costa foarte scump statul român, deoarece va fi acordat retroactiv din anul 2000 și de acest drept vor beneficia în jur de 6.000 de magistrați din toată țara, ceea ce înseamnă că bugetul statului se va „ușura”, din nou, cu câteva zeci de milioane de euro. În prezent, judecă torii, procurorii, precum și personalul auxiliar din justiție primesc sporuri deloc de neglijat: spor de vechime de până la 25%, sporuri pentru titlul de doctor – 15% , spor pentru activitatea desfășuratăîn mediul rural – 10%, pentru condiții de muncă grele sau periculoase – 15%, la care se adaugăși premiul anual în cuantum de un salariu, dar și premii de 5% din fondul de salarizare. Un calcul simplu ne aratăcă sporurile de care aminteam în rândurile anterioare, cumulate, dubleazăsalariul unui angajat din domeniul justiției.
Însuși președintele României, Traian Băsescu, a criticat dur hotărârea judecă torească prin care salariile magistraților s-au mărit din nou, spunând că instanțele au dublat salariile magistraților printr-o ordonanțăcare nu mai era în vigoare.
Lasă un comentariu