Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Magazinele de vise sfidează legea

 Vând în continuare droguri, deși au activitatea suspendată

CU MÂÎA-N SAC. VOCEA VÂLCII a intrat în posesia unei înregistrări video, care dovedește că , deși, activitatea le-a fost suspendatăpentru trei luni de zile, magazinele de „vise” comercializeazăfără nicio problemăsubstanțele halucinogene, care nu sunt altceva decât niște droguri periculoase, care, consumate irațional, pot conduce la deces.

„În scopul stopării unui fenomen alarmant, și anume proliferarea magazinelor etnobotanice sau „de vise” cum mai sunt denumite, care vând produse neinterzise de lege dar care produc stări halucinogene, euforie sau extaz, prefectul județului Vâlcea, Petre Ungureanu a emis ordinul nr.38 din 20.01.2010 care prevede constituirea unei echipe mixte de control a acestor magazine ce vând produse aparent nedăunătoare dar de fapt extrem de nocive pentru sănătatea consumatorilor, în marea lor majoritate tineri. Conform ordinului prefectului, echipa mixtăformatădin reprezentanți ai Instituției Prefectului, Centrului de Prevenire și Consiliere Antidrog Vâlcea, Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, IPJ -Serviciul Investigații Fraude și Serviciul de Combaterea Criminalității Organizate, Gărzii Financiare și Direcției de Sănătate Publică a verificat cele 5 magazine din județul Vâlcea. Comisia a constatat că cele 5 magazine aparțin unui număr de 3 societăți comerciale, la care fiecare dintre instituțiile reprezentate în comisie a găsit nereguli pe care le-a sancționat conform legislației în vigoare. În urma controlului a fost confiscatămarfa, au fost aplicate amenzi în cuantum de 59. 400 lei, s-a dispus suspendarea activității pe o perioadă de 3 luni, iar pentru lipsa în gestiune de 49.186 lei se va întocmi sesizare penală”, se aratăîn comunicatul de presă al Instituției Prefectului județului Vâlcea, primit pe adresa electronică a publicației noastre zilele trecute. La acea dată, atrăgeam atenția opiniei publice, inserând în articolul nostru și câteva fraze din comunicatul instituției, cu privire la gradul ridicat de periculozitate pe care magazinele de „vise” îl au în rândul populației. Mai mult, l-am felicitat pe prefectul Petre Ungureanu pentru inițiativa avută, lăudându-l că se implică în stoparea unor fenomene periculoase, care nu trebuie, nicidecum, scă pate de sub control.

Nu mai puțin adevărat este că , suntem convinși, prefectul nu ar fi decis suspendarea activității acestora, și am spus-o la timpul potrivit, dacă un tânăr de numai 16 ani nu ar fi ajuns la spital în comăîn urma consumului unui cocktail periculos de substanțe halucinogene. Chiar și așa, ideea este bunăși am mai fi lăudat-o, dacă nu ar fi avut o finalitate cu adevărat constructivă.

Suspendarea, care, de fapt, nu e suspendare

Zilele trecute, prefectul Petre Ungureanu, cu ocazia unei conferințe de presă , l-a ridicat în slăvi, peste măsură, pe subprefectul, cu statut incert și ușor ilegal, Marius Burlănescu, despre care a spus că a coordonat excelent activitatea de control la magazinele etnobotanice, declarând că măsurile pe care le-a luat au fost extraordinar de bune. „Chiar dacă , personal, mi-aș dori săînchid aceste magazine, din punct de vedere legal nu pot săfac acest lucru. Suspendarea activității nu înseamnă că putem pune lacă tul pe ușa acestor societăți, patronii acestora pot săle ținădeschise și săjoace că rți sau table înăuntru. Mai mult, se știe foarte bine că aceste societăți presteazăservicii de livrare a produselor la domiciliu, așa că este foarte greu săștim exact ce se-ntâmplă”, a spus prefectul Ungureanu.

Prin urmare, înțelegem că deși le-a fost suspendatăactivitatea, de fapt suspendarea nu înseamnă închiderea magazinului și nici necomercializarea mărfurilor în perioada de prohibiție. Este, așadar, un fel de suspendare fără suspendare Patronii magazinelor pot să-și vândădrogurile chiar sub ochii autorităților, în cele trei luni cât ar fi trebuit săînchidăsocietatea. De altfel, la foarte scurt timp După așa-zisa interdicție aplicatămagazinelor etnobotanice, patronii și-au și deschis prăvăliilor, comercializând, nestingheriți, vise tuturor doritorilor. Redactorii publicației noastre au intrat în posesia unei înregistrări video, făcutăde curând, în care se pot vedea mai mulți cetățeni cum intrăîn unul dintre magazinele „închise”, pentru a-și procura substanțe halucinogene.

Întrebat cum este posibil săse întâmple așa ceva din moment ce activitatea acestor societăți a fost suspendatăpe o perioadă de trei luni, prefectul Petre Ungureanu dădin colț în colț, încurcat, nereușind sădea un răspuns rațional. „Magazinele sunt supravegheate permanent, iar în cazul în care vom constata că se vor abate de la lege, vor fi aspru sancționate”, a mai spus Ungureanu. Aiurea! Dacă societățile comerciale a că ror activitate a fost suspendată, se vede treaba doar la nivel declarativ, ar fi fost cu adevărat monitorizate, așa cum declarăreprezentantul guvernului în teritoriu, atunci ar fi aflat înaintea presei că ele-și comercializeazăprodusele fără săse sinchisească .

Încă o datăse dovedește că Petre Ungureanu poartăo că ciulămai mare decât capul și că măsurile pe care le ia îi depășesc atribuțiile pe care le are trasate în fișa postului. până când autoritățile vor găsi o soluție pentru a interzice cu adevărat vânzarea de droguri, magazinele de „vise” vor vinde, fără probleme, ierburi tuturor celor care doresc săle procure.

Deputatul Vlădoiu spune NU drogurilor „legale”

Deputatul PSD Aurel Vlădoiu a spus și el că va face tot ceea ce este posibil pentru adoptarea legii care propune interzicerea vânzării, comercializării, distribuția și livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinații din plante cu efect halucinogen sau euforic. „Sute de tineri își fac praf creierul, iar unii ajung la urgențe sau la morgăDupă ce consumăprodusele halucinogene cumpărate de la aceste magazine. Am înțeles că , zilele trecute, s-a luat măsura suspendării activității lor pe o perioadă de 3 luni. Măvoi zbate ca acestea sănu se mai deschidăniciodată, pentru că , din câte am aflat, în anumite zone ale țării, mai mulți tineri au murit După ce au consumat „Special Gold”, o „sare de baie”, substanțăla modăîn magazinele online și buticurile de droguri „legale”. În plus, mulți tineri, mai nou și de la noi, din Vâlcea, ajung la urgențe intoxicați cu etnobotanicele. Cu puțin timp în urmă, un minor din oraș a intrat în comăDupă ce a inhalat astfel de substanțe, așa că trebuie făcut ceva urgent. Nu este de glumit cu consumul de produse etnobotanice, efectele asupra sănătății fiind devastatoare. Printre cele mai vizibile efecte produse de consumul de droguri legale ar fi o stare de slăbiciune, activitatea motorie încetinită, consumatorul putând trece chiar și printr-o semiparalizie. Consumatorii au halucinații puternice, pierderi de memorie, deficiențăde concentrare, amețeli, stare de leșin și toți manifestăo creștere a agresivității. Cei care consumăaceste produse, din magazinele Spice shop, se expun, indiferent de vârstă, la riscuri foarte mari. Pot face infarct, stop respirator, insuficiențăhepatică . În caz că nu se știe, aceste substanțe atacă iremediabil creierul”, a subliniat parlamentarul. Social-democratul a adăugat că , potrivit propunerii legislative care interzice „magazinele de vise”, adoptate de Senat la finele anului 2009, pedepsele prevăd închisoarea de la șase luni la trei ani. Inițiativa legislativăpentru modificarea și completarea Legii 143/2000, privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, interzice comercializarea produselor etnobotanice cu efect halucinogen sau euforic, care în prezent se găsesc și în 5 magazine din Râmnicu Vâlcea. Deputatul Aurel Vlădoiu face demersuri pentru ca proiectul de lege săintre în dezbatere în prima parte a lunii februarie.