Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lupta pentru ciolan tocește nervii candidaților

Doritorii fotoliului de primar fac jocuri de culise

STRES. Democrat-liberalii, peneliștii și pesediștii sunt în fierbere mare. De ceva vreme, proiectele politice, acțiunile publice și interesele au fost date complet uitării de liderii celor trei formațiuni despre care aminteam în rândurile de mai sus. Acum, miza cea mai importantăpentru PNL, PSD și PD-L este câștigarea fotoliului de primar, iar competiția se anunțăa fi spectaculoasă. Potențialii candidați la funcția de edil așteaptăcu înfrigurare rezultatele sondajelor de opinie, în timp ce președinții partidelor încearcă sătragăsforile, pentru ca în postura de candidat săajungăfavoriții acestora. Desigur, ultimul cuvânt în acest sens îl vor avea, totuși, liderii de la București care vor desemna, în urma analizării criteriilor prestabilitate, numele celor care se vor război pentru scaunul de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea.

Gigi Matei, în rolul de „fată mare”

Zilele trecute, a avut loc Ședința Consiliului Municipal al PSD, la care au participat nu mai puțin de 59 de delegați, pentru stabilirea numelor personajelor politice care vor fi incluse în sondajul de opinie al partidului. Mai mult, votul dat de pesediști va fi hotărâtor pentru ordinea potențialilor candidați în sondaj. Pe surse, am aflat că Gigi Matei a jucat, înainte de a se proceda la vot, un teatru ieftin, jucând în rolul de fată-mare, care, am mai spus-o, i se potrivește ca o mănușă, mai ales atunci când încearcă să-și ascundăpropria neputință. Matei a amenințat, în repetate rânduri, conducerea partidului că , în cazul în care membrii acesteia nu-l vor lăsa săfie candidat la primărie, va părăsi barca social-democratăși se va alătura, fără resentimente, grupului demisionarilor din partid, constituit, mai nou, ca un grup al independenților. Ba, în plus, chiar înaintea votului pentru hotărârea stabilirii ordinii în sondajul de opinie, comandat de PSD, Matei a făcut un circ ieftin, care a abundat în presiuni politice cu iz de neseriozitate. El a spus colegilor de partid că nu mai vrea săcandideze pentru postul de primar al Râmnicului, lăsând săse înțeleagăun șantaj de prost gust. Gurile rele susțin că , pus în fața faptului împlinit, președintele pesediștilor vâlceni, Ion Cîlea, s-a văzut nevoit să-l laude pentru „mărețele” proiecte politice concepute în mandatul său de șef al organizației municipale a partidului. Bucuros săaudăcă i se aduc osanale, chiar dacă nemeritat, Gigi Matei s-a răzgândit și s-a aruncat în luptă.

Din informațiile culese până la această dată, am aflat că Matei a obținut 23 de voturi, Remus Grigorescu – 22, Mihai Persu – 7, iar Ilie Amuzan doar cinci, urmând ca, în următoarele zile, Comitetul Executiv Județean al partidului săvalideze votul dat.

La bursa zvonurilor se aude că Mihai Persu a rămas dezamăgit de numărul voturilor primite, recunoscând, în cercurile politice în care se învârte, că a realizat că nu beneficiazăde susținerea partidului și că mai are mult de lucrat la capitolul imagine.

Reanalizând cele petrecute la PSD, nu putem sănu tragem un semnal de alarmăcu privire la intenția partidului, foarte aproape de a se transforma în decizie, de a arunca în lupta pentru primărie pe Gigi Matei, despre care bisăptămânalul nostru a scris, argumentat și cu simțul răspunderii, că își însușește documente din instituțiile publice, încă lcând, astfel, legea. Suntem însă convinși că Ion Cîlea, un individ cerebral și care ține la felul în care este perceput partidul ce-l conduce de electorat, se va gândi de două ori înainte de a propune ca Matei sădevină, oficial, candidatul PSD la primărie, având în vedere că omul are grave probleme de atitudine publică , nemaidiscutând de cele de ținută, care lasămult, foarte mult de dorit.

Romeo Rădulescu, favorit în lupta candidaturilor

Nici în PD-L situația nu este mai puțin tensionată. Pe la colțuri se vorbește că partidul s-a împărțit în mai multe tabere, unii care așteaptăși sperăîn eliberarea lui Mircia Gutău, iar alții care încearcă mutarea centrului de putere și influențăde partea lor, visând, așadar, săpreia frâiele conducerii formațiunii politice. Referindu-ne strict la competiția internăpentru Primăria Râmnicului, trebuie menționat că favoriții sunt: Romeo Rădulescu și Eusebiu Vețeleanu, viceprimarii municipiului, adică cei care au lucrat în mod direct cu Mircia Gutău și, de altfel, susțin mai multe voci la unison, singurii care știu și pot continua proiectele fostului primar, multe dintre ele extrem de îndrăznețe, durabile. Însuși Mircia Gutău a transmis colegilor de partid, din închisoare, că Romeo Rădulescu trebuie săfie opțiunea partidului pentru candidatura la primărie, argumentând că este un tânăr cu foarte mult potențial politic, onest, cu putere de muncă , care înțelege chestiunile legate de administrația publică locală.

Pe lista pentru doritorii fotoliului de primar, a mai apărut un nume: senatorul Dorel Jurcan. Pedelisitul ar fi declarat, am aflat, că este dispus săfacă și un sondaj de opinie, pentru a vedea cum se situeazăîn preferințele alegătorilor, fără săse gândească că este foarte posibil, ca în scenariul fantezist, de altfel, în care politicianul ar candida, se prea poate săpiardălupta pentru primărie și, pe cale de consecință, și colegiul de senator. Diferența de imagine, balanța plecând în favoarea lui Romeo Rădulescu, a fost perceputăși îndelung discutată și de pedeliștii cu putere de conducere din partid, care susțin, fățiș, că nu sunt de acord ca Jurcan săse înscrie în competiție, pentru funcția de primar fiind oportunăcandidatura unui coleg de partid care a lucrat în administrația publică localăși care a reușit săsurprindăși săînțeleagădoleanțele locuitorilor municipiului. La un moment dat, se zvonea că și vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Romulus Bulacu, dorește să-și depunăcandidatura, însă pedelistul a infirmat zvonurile, declarând că nu-l intereseazăPrimăria Rm. Vâlcea și că va candida, în 2012, pentru șefia acestei instituții.

Deocamdată, PD-L nu a făcut un sondaj de opinie pentru a verifica șansele candidaților, dar, se aude, în scurt timp vor lua o decizie în această direcție.

Campanie prematurăla PNL

În aceste zile, PNL va finaliza sondajul în care au fost incluși – Emilian Frâncu, Ion Nicolae, Nicolae Sofianu, Bogdan Badea și Bogdan Pistol – peneliștii care s-au arătat dispuși săcandideze la primărie. Deși nu a fost încă dat publicității, se spune că cel mai bine poziționat, așa cum era de așteptat, este senatorul Emilian Frâncu, care a devansat toți candidații la capitolele încredere și popularitate. Cu toate acestea, e greu de spus dacă Frâncu va fi alegerea partidului, liderii de la centru nefiind deloc dispuși săriște pierderea fotoliului de senator, pe care, sunt convinși, în cazul în care liberalul ar participa la alegerile pentru primărie, este greu, dacă nu imposibil să-l mai câștige. Deși campania pentru primărie nu a început oficial, iar Ion Nicolae sau Bogdan Pistol nici măcar nu știu dacă vor candida la fotoliul de primar, cei doi liberali au început să-și autopromoveze imaginea, dând flori și felicitări râmnicenilor, cerșindu-le votul. Marea problemăa peneliștilor, de care aminteam în rândurile de mai sus, este că nu se pot lăuda cu susținerea colegilor de partid, având, de altfel, experiența alegerilor trecute când nu le-au fost distribuite materialele de campanie, fiind, așadar, cum spuneam, sabotați chiar de persoane din interiorul PNL. Dacă ar fi săne dăm cu părerea cu privire la personajul politic cel mai potrivit pentru a se lansa în cursa pentru Primăria Râmnicului, acesta ar fi, fără îndoială, omul de afaceri Nicolae Sofianu, un liberal cu forțăFinanciară și care nu are lipită, pe frunte, ca Pistol și Nicolae, eticheta de perdant. Desigur, facem pure supoziții pentru că , în cele din urmă, decizia finalăse va lua la București, iar criteriile de selectare a candidatului vor fi dure.

Indiferent cine va fi ales primarul Râmnicului, un lucru este clar: acesta trebuie săse ridice la așteptările râmnicenilor, care au atins un nivel important în mandatul lui Mircia Gutău, și săcontinue proiectele începute de fostul edil, nu puține la număr și importante pentru dezvoltarea și modernizarea municipiului.