COMPETENȚĂ. Zilele trecute, în cadrul unui interviu, inspectorul – șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea, colonelul Liviu Rotaru, ne-a mărturisit că în primele opt luni ale acestui an, jandarmii vâlceni au reușit săaibărezultate notabile, îndeplinind cu succes toate misiunile la care au luat parte. Ultima misiune importantăa fost aceea de a asigura ordinea și liniștea publică la Festivalul Rromilor de la Costești, cu ocazia vizitei președintelui României, Traian Băsescu.
Reporter: Domnule colonel sunteți în fruntea Jandarmeriei Vâlcea de aproape opt luni de zile. Este nevoie de experiențăpentru a conduce o astfel de instituție sau contează”omul potrivit la locul potrivit”?
Colonel Liviu Rotaru: Ca urmare a pensionării inspectorului șef, din luna februarie și până în prezent, în virtutea regulamentelor militare, am fost numit săîndeplinesc, atribuțiile prevăzute pentru această funcție. Este o funcție importantădin mai multe puncte de vedere. Unul ar fi acela că în calitatea pe care o avem, noi jandarmii, suntem obligați săasigurăm toate măsurile ce se impun pentru ca libertățile cetățenilor săfie respectate, iar instituțiile statului săfuncționeze în condiții de securitate. Un alt punct de vedere ar fi acela că adopți decizii care influențeazăviața și activitatea unui număr mare de angajați ai instituției și mai sunt și altele. Fac parte din personalul Jandarmeriei Vâlcea încă de la înființarea acestei unități. În anul 1990, După absolvirea Școlii Militare de Ofițeri, am fost repartizat, ca și comandant de subunitate, în cadrul instituției și succesiv am îndeplinit funcții de conducere pornind de la comandant de pluton, companie, detașament, ofițer în statul major și din anul 2005, pe cea de prim adjunct al inspectorului șef. Dacă ar fi să mărefer la experiență, văpot spune cu certitudine că nu poți lua decizii impuse de o funcție aflatăîn fruntea unei organizații până nu pleci de jos. Este esențial săcunoști care sunt atribuțiile subordonaților, pentru a nu fi rupt de realitate atunci când le ceri acestora săle și îndeplinească la standarde calitative ridicate. De cele mai multe ori poți spune că ai cunoștințădespre aceste îndatoriri numai atunci când tu însuți ai fost pus în situația săle aplici. Dacă doriți o părere personalăși nu mărefer neapărat la mine, pot spune că aceste vorbe din popor, cum este și aceasta „omul potrivit la locul potrivit”, au aplicabilitate în viața noastră. Ele sunt transmise din generație în generație și au la bazătrăirile înaintașilor noștri. Foarte multe dintre ele au fost demonstrate practic, dovedindu-se, în cele mai multe cazuri, că exprimărealitatea.
Rep.: Domnule colonel cum se prezintărealizările Jandarmeriei Vâlcea în perioada scursăde la începutul anului 2009?
Col.L.R: Situația operativădin zona de responsabilitate, evoluția fenomenului infracțional și sistemul conceptual adoptat la nivel național ne-a impus ca în acest an săacționăm mai eficient pentru gestionarea problematicii în domeniul ordinii publice. Reorientarea dispozitivelor de ordine publică că tre zonele cunoscute cu o ratăa infracționalității crescute, adoptarea unui nou sistem de planificare a efectivelor în misiune și nu în ultimul rând cooperarea eficientăcu structurile poliției a dus, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la o creștere a rezultatelor obținute în misiuni. Pentru a văoferi un răspuns tranșant, pot spune că am reușit în primele opt luni ale anului săcreștem prezența efectivelor în stradă, concluzionând că pe ansamblu activitatea jandarmilor vâlceni a fost una pozitivă. Principalul obiectiv al structurii pe care o conduc a fost și este în continuare creșterea capacității de intervenție și eficientizarea misiunilor prin participarea alături de polițiști, în baza Planului General de Acțiune „Strada 2009”, la realizarea climatului de siguranțăcivică , respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului și apărarea proprietății publice și private la nivelul zonei noastre de competență. La mijlocul lunii iulie, activitatea pe care jandarmii vâlceni au desfășurat-o în primele luni ale anului 2009 a fost evaluatăîn prezența domnului chestor general dr. Virgil Ardelean, directorul Direcției Generale de Management Operațional din cadrul Ministerul Administrației și Internelor. Concluziile rezultate au fost unele pozitive, urmând ca efectivele unității săaplice în continuare, alături de polițiștii vâlceni măsurile prevăzute în Planul General de Acțiune „Strada 2009”, pentru creșterea nivelului calitativ al misiunilor.
Rep.: Care au fost cele mai importante misiuni din ultimul timp?
Col.L.R: Pentru noi jandarmii fiecare misiune este importantă. Nu putem face o categorisire a lor. Importantăeste și misiunea executatăla Ocnele Mari pentru securizarea zonei de pericol, importantăa fost și misiunea executatăde jandarmi pe timpul vizitelor demnitarilor statului, importantăa fost și misiunea jandarmilor din timpul alegerilor europarlamentare, importantăeste și misiunea de protecție a obiectivelor de importanțădeosebită, importante sunt și misiunile pe care le-am executat pentru asigurarea protecției transporturilor de armament, muniții, materiale explozive, documente clasificate ori misiunile executate pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice. Foarte importantăeste și misiunea jandarmilor montani care în primele opt luni ale anului au intervenit împreunăcu lucrătorii Serviciului Salvamont, în nouăsituații în care turiștii aflați pe traseele montane se aflau în dificultate ori erau accidentați. Întotdeauna s-a ajuns la timp și intervenția oportunăa dus la salvarea ori acordarea ajutorului cerut.
Rep.: Care este acum locul și rolul Jandarmeriei între celelalte instituții care asigurăordinea și liniștea publică în județul Vâlcea?
Col.L.R: Locul și rolul instituției din care fac parte în cadrul sistemului de ordine și siguranțăpublică este foarte bine determinat având la bazăprincipiile europene în domeniu. Competențele Jandarmeriei au crescut în ultima perioadă și principalele misiuni stabilite de legea organică sunt acelea legate de apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, de prevenire și descoperire a infracțiunilor și a altor încă lcă ri ale legilor în vigoare, precum și de protecție a instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism. O parte din aceste misiuni le executăm în cooperare cu polițiștii vâlceni și țin săprecizez că avem o colaborare foarte bunăși totodatăeficientăîn cadrul dispozitivelor comune pe care le adoptăm.
Rep.: Ce șanse sunt de a înființa un post de jandarmi la Spitalul Județean de UrgențăVâlcea, acolo unde se iscă scandaluri între cadrele medicale și rromi?
Col.L.R: Înființarea unui post de jandarmi poate fi decisăprin adoptarea unor acte normative la nivelul eșaloanelor superioare și acest lucru nu cred că poate fi posibil în condițiile actuale. Au fost adoptate totuși câteva măsuri specifice, în sensul că patrulele mixte polițiști-jandarmi care au în zona de patrulare acest obiectiv trebuie sătreacă periodic pe la personalul aflat în paza și săle acorde acestora sprijin în rezolvarea incidentelor de orice natură. Totodatăavem 24 de ore din 24, în unitate, o grupăde intervenție care poate interveni dacă suntem anunțați, prin intermediul apelului unic de urgență112, despre producerea unor astfel de fapte.
Rep.: Cum a decurs vizita președintelui Băsescu la Costești din punct de vedere al ordinii publice? Ați întâmpinat probleme deosebite?
Col.L.R: Misiunea pe care jandarmii au avut-o pe timpul vizitei a fost îndeplinităcu succes și nu au fost aspecte negative din punct de vedere al asigurării ordinii și siguranței publice. Totul a decurs în conformitate cu planul întocmit în acest sens și nu a fost nevoie de intervenția structurilor pe care noi le-am avut în rezervă. Acțiunea forțelor participante a fost organizat în amănunt de că tre lucrătorii S.P.P., iar noi și colegii polițiști nu am făcut altceva decât săne îndeplinim atribuțiile specifice.
Lasă un comentariu