Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lipsurile și problemele sociale, teme de campanie pentru vânătorii de funcții publice

 Un studiu IPP dezvăluie

INDIFERENȚĂ. De curând, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat publicității un raport intitulat Alegerile locale 2008 – Organizare inerțială, candidați apatici, alegători indiferenți, care face parte dintr-un amplu proces de monitorizare a procesului electoral din România. În raportul Institutului, se spune că alegerile locale 2008 au fost un test important pentru Autoritatea ElectoralăPermanentă(AEP).

 

Autoritatea Electorală, un slab organizator

 

Autoritatea ElectoralăPermanentă(AEP) și mulți dintre președinții și membrii birourilor secțiilor de votare s-au dovedit, în multe județe din țară , destul de slab pregătiți. „Este un minus pe care AEP trebuie săși-l asume, instituția fiind creatăde suficientăvreme pentru a se putea ocupa de procesul electoral 2008. Considerăm că a trecut destulăvreme pentru ca politicieni din vârful instituțiilor statului săadmităcomplicitatea în care se găsesc tolerând slaba activitate a acestei instituții, formal având rol major în administrarea procesului electoral. Șansa acestui an nu este total ratatăde că tre AEP, eventualele măsuri urgente de schimbare a conducerii însă rcinate cu managementul alegerilor putând contribui la o mai bunăgestionare a procesului electoral din toamna acestui an, pentru alegerile parlamentare. De altfel, anul viitor, va urma un nou proces electoral pentru alegerea Președintelui României, aceste argumente demonstrând urgența și importanța cu care trebuie luate măsuri de optimizare a instituției însă rcinate cu managementul electoral în România”, se aratăîn raportul IPP.

 

Bogdan Pistol, în studiul IPP

 

O a doua temăabordatăde inițiatorii studiului, se referăla comportamentul alegătorilor. Rezultatele alegerilor, componența consiliilor locale, tipologia omului politic câștigă tor în alegerile locale 2008, a răsturnat toate calculele analiștilor în domeniu, spun cei de la IPP.” Răspunsul la întrebări legate de motivul realegerii unor figuri politice aflate deja sub lupa parchetelor, a DNA va fi că utat mult timp de acum înainte. ( ) La finalul alegerilor pentru desemnarea reprezentanților în administrația publică locală, toată dezbaterea despre oferta electoralăcare ar fi trebuit săaducă în prim plan noi figuri politice s-a lovit frontal de comportamentul alegătorilor la urne”, se mai aratăîn studiu.

Problemele de actualitate ale cetățenilor români au constituit și în acest an electoral principalele teme de campanie. Candidații au făcut multiple promisiuni în direcția rezolvării lipsurilor cu care se confruntă cetățenii fără săconștientizeze că societatea are nevoie de acțiune, de fapte, întrucât nu mai poate suporta noi și noi promisiuni.

Evident a fost dintotdeauna că niciun candidat sau politician nu a depus un efort considerabil în sensul îmbunătățirii nivelului de trai al cetățenilor fără a aștepta ceva în schimb. Problemele sociale nu au fost, așa cum ar fi de așteptat, abordate în special de PSD. Ele au intrat și în atenția candidaților PNL la funcția de primar (Bogdan Pistol – Râmnicu Vâlcea) și în a celor PD-L. Candidații au propus programe de creare de noi locuințe sociale, de organizare de întreceri sportive și activități extra-curriculare pentru copii și tineri. Anumiți candidați au accentuat necesitatea unor programe de integrare a rromilor (Bogdan Pistol – PNL)”, scrie în raportul Institutului.