Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalii vor sădea guvernul jos

” Îara arde și peneliști depun moțiuni de cenzură

MOÎIUNE. Liberalii au depus, în data de 6 octombrie a.c., în Parlament, o moțiune de cenzurăintitulată”11 împotriva României”, al că rei text a fost semnat de aleșii PNL, UDMR și de șapte reprezentanți ai PSD. Moțiunea a fost citită, cu câteva zile în urmă, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, dezbaterea și votul fiind programate pentru săptămâna în curs. Mircea Geoană, liderul PSD, a precizat că social-democrații susțin moțiunea și, mai mult, au decis săo semneze. Pe de altăparte, parlamentarii democrat-liberali au sesizat Curtea Constituționalăcu privire la neconstituționalitatea acesteia, motivând că aspectele din texul moțiunii sunt similare cu cea depusăîn septembrie.

Prin intermediul moțiunii de cenzurădepuse, liberalii cer guvernului, potrivit unui comunicat de presă primit din partea PNL Vâlcea, sădea socotealăpentru „nereprezentativitatea flagrantăși pentru ilegalitatea în care se află, prin încă lcarea Constituției”. Referindu-se la moțiunea amintită, Cristian Buican, președintele PNL Vâlcea, a declarat: „PNL, principalul partid aflat în opoziție, are datoria ca guvernul să-și respecte programul de guvernare cu care s-a angajat în fața parlamentului, Constituția și legile în vigoare. ( ) Dacă acest guvern nu va pica săptămâna viitoare, atunci riscă sădevinăo țară în care activitățile economice sunt sporadice, în care tinerii nu mai au nicio șansă, iar pensionarii să rămână fără pensii. ( ) Am convingerea că , atât parlamentarii PSD, cât și cei ai UDMR vor vota moțiunea depusăde PNL, astfel încât, cel mai slab guvern pe care l-a avut România vreodatăsă-și înceteze activitatea. Vrem săinstaurăm la conducerea României un guvern de tehnocrați, care săorganizeze, în mod corect, alegerile”. În plus, deputatul este de părere că guvernul Boc va fi sancționat „pentru că a aruncat România într-o triplăcriză: economică , socialăși politică . Actualul guvern nu a reușit decât săînvrăjbească categoriile sociale din România, săcreeze tensiuni sociale și săîi îndatoreze pe români, iar aceste lucruri trebuie sancționate”, crede șeful liberalilor vâlceni.

Gâlceavăpolitică

În opinia lui Buican, era de datoria partidului din care face parte, ca principal partid de opoziție, sănu treacă cu vederea lipsa de responsabilitate și incompetența acestui guvern și săinițieze această moțiune de cenzură. „Lipsa unui program coerent și eficient anticriză, populismul, demagogia și minciuna, lipsa performanței economice capabile săscoatăRomânia la liman, ignorarea partenerilor sociali, a Parlamentului, a partidelor politice, incapacitatea de a conduce și de a gestiona România, dar mai ales scă derea nivelului de trai și pierderea locurilor de muncă sunt atributele constante ale Guvernului Boc și tot atâtea motive pentru care am susținut și susținem în continuare că acest guvern trebuie săplece urgent! Noi, ca parlamentari, o săsancționăm acest guvern prin această moțiune de cenzură. De aceea, fac un apel la cetățenii județului Vâlcea săsancționeze și ei acest tip de a guverna în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie” a conchis el.

Pentru a trece, moțiunea are nevoie de 236 de voturi. Parlamentarii PSD, UDMR și PNL au împreună280 de voturi, în timp ce PD-L și minoritățile și independenții totalizează191 de parlamentari.

Olivia Pîrvu – Cîrciu